Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea atletei care a distrus recordul mondial la triplusalt. Cine este fenomenul Yulimar Rojas

Razvan Circeag

Publicat 02/08/2021 la 11:36 GMT+3

Yulimar Rojas este noua campioană olimpică la proba de triplu salt feminin și are o poveste de viață savuroasă. Prima performanță de excepție a cunoscut-o după ce i-a scris lui Ivan Pedroso pe Facebook și a emigrat în Spania pentru a se antrena cu el.

Ana Peleteiro y Yulimar Rojas celebran sus éxitos en la final de triple salto de Tokio 2020

Credit imagine: Getty Images

Yulimar Rojas din Venezuela este una dintre superstarurile atletismului. Sportiva este de patru ori campioană mondială la proba de triplu salt feminin, iar până la Jocurile Olimpice de la Tokyo avea în palmares și o medalie olimpică de argint și un record mondial doborât.
Acum a devenit prima femeie din Venezuela care obține o medalie de aur la Jocurile Olimpice și a mai distrus un record mondial.
Yulimar Rojas a cucerit aurul olimpic la Tokyo după ce a doborât un record vechi din 1995, deținut de Inessa Kravets din Ucraina. A sărit 15.67, în timp ce Kravets deținea recordul cu o săritură de 15.50.
În ciuda talentului imens pe care îl are, atleta a cunoscut succesul absolut după ce a plecat din Venezuela. Crescută într-o zonă defavorizată, într-o familie cu 6 frați, a avut succes în cadrul mai multor sporturi în copilărie. Dar din cauza lipsei facilităților, nu a putut să practice niciunul la nivel profesionist.
După succesul delegației Venezuelei de la volei, la Jocurile Olimpice din 2008, Rojas și-a dorit să practice acest sport, dar în orașul ei nu exista nicio echipă. A vrut să încerce și baschetul, dar nu existau antrenori. Așa că a urmat cursurile unei școli cu profil sportiv, unde s-a apucat de atletism. La 15 ani participa deja la prima competiție de sărituri și bifa un record național la juniori, și locul 11 în lume. Apoi a început să primească invitații la competiții internaționale, dar tatăl ei nu a lăsat-o să iasă din țară.
"Vin de la începuturi grele. Eu aparțin unei familii numeroase, șase frați, tatăl meu, mama mea ... care trăiesc într-o fermă mică, cu multe incertitudini. Dar mulțumită acestui fapt, eu sunt o Yulimar Rojas diferită. Tot ce am trăit m-a ajutat să devin o versiune mai bună a mea. Adversitățile m-au ajutat să cred în mine și în abilitățile mele", a declarat aceasta într-un interviu.
Din cauza condițiilor grele din Venezuela, lipsa de hrană potrivită pentru un sportiv profesionist, tratament medical, Yulimar Rojas s-a mutat în Spania pentru a-și continua antrenamentele pentru atletism. La un an distanță a cunoscut și primul succes major, intrând astfel în atenția publică: medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio!

Rojas a plecat să se antreneze în Spania după ce i-a scris lui Ivan Pedroso pe Facebook

Medalia din Brazilia a venit după ce a început antrenamentele cu legendarul atlet Ivan Pedroso, din Cuba. Rojas a intrat în contact cu Pedroso după ce algoritmul rețelei sociale Facebook i-a sugerat să se conecteze cu el. Aceasta i-a trimis apoi un mesaj pentru a-și exprima admirația și dorința de a lucra împreună, Pedroso a răspuns și i-a spus că el crede că are potențial și a invitat-o să se antreneze cu el în Spania.
Imediat după performanța de la Rio care a pus-o în lumina reflectoarelor, Rojas a primit o ofertă de la FC Barcelona, apoi a semnat oficial pe 21 noiembrie 2016.
Iván Pedroso, unul dintre cei mai buni săritori din istorie, a rămas antrenorul atletei până în prezent.
Pedroso A fost campion mondial la proba de sărituri în interior de cinci ori consecutiv: la Toronto (1993), Barcelona (1995), Paris (1997), Maebashi (1999) și Lisabona (2001). În 2000 a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney cu o săritură de 8,55 metri.
picture

Record olimpic la triplusalt feminin, la Jocurile Olimpice

Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo