Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Povestea fabuloasă a debutului baschetului la JO: de ce finala s-a încheiat cu scor 19-8

Cezara Paraschiv

Publicat 14/08/2020 la 14:18 GMT+3

Baschetul a debutat la Jocurile Olimpice în 1936, la Berlin. Previzibil, americanii s-au impus, însă scorul înregistrat în finală a fost de-a dreptul șocant: 19-8!

James Naismith, inventatorul baschetului, a oficiat premiera la debutul acestui sport la Jocurile Olimpice, în 1936

Credit imagine: Free

În ultimele decade, baschetul a fost sportul de echipă care a produs cel mai mult spectacol la Jocurile Olimpice. Este suficient să ne amintim ce a însemnat în 1992 apariția "Dream Team-ului" american al lui Magic Johnson, Michael Jordan, Scottie Pippen & Co, după ce FIBA și-a dat acordul ca sportivii din NBA să poată lua startul la întrecerea olimpică, pentru a susține afirmația.
În 1904, jocul inventat de James Naismith a mers la Jocurile Olimpiadă ca sport demonstrativ. După alți 32 de ani, cu trei ani înainte de moartea părintelui acestui sport, baschetul a devenit sport olimpic cu drepturi depline.
SUA a impus, încă de la prima prezență a baschetului în programul olimpic, o dominație brutală: la masculin a câștigat 15 dintre cele 19 medalii de aur puse în joc, iar la feminin a obținut de 8 medalii de aur, din totalul de 11. Totuși, debutul baschetului la Jocurile Olimpice a fost unul extrem de ciudat.

Baschet pe terenuri de tenis și finală îngropată în noroi!

Germanii au trimis întrecerile de baschet către un complex sportiv dedicat tenisului. Baschetbaliștii au evoluat, astfel, în aer liber, pe terenuri cu zgură și nisip, împrejmuite de ziduri de beton, notează David Wallechinsky și Jaime Loucky în "The complete book of the Olympics". Federația Internațională de Baschet pregătise special pentru debutul acestui sport la Jocurile Olimpice o regulă specială, prin care se dorea interzicerea folosirii vreunui sportiv mai înalt de 1,90 m. Americanii au obiectat însă și au obținut în cele din urmă abrogarea acestui criteriu absolut stupid.
În urma unor trialuri organizate special la nivel național, SUA își construise lotul în proporție de 50% cu sportivi de la Universal Pictures. Însă Universal a dat înapoi când s-a pus problema ca baschetbaliștii să fie trimiși să joace la competiția organizată de naziști, amenințându-și sportivii că își vor pierde posturile dacă vor face deplasarea la Berlin. Sam Balter, un baschetbalist cu origini evreiești, a sfidat decizia studioului și a strâns pe cont propriu, din meciuri demonstrative, banii necesari pentru drum.
Baschetbaliștii americani au defilat de-a lungul competiției olimpice din Germania, însă finala de pe 14 august avea să se dispute în condiții absolut improprii. Ploi torențiale s-au abătut în acea zi asupra Berlinului, iar când s-a dat start-joc în finala de baschet, terenurile cu zgură deveniseră adevărate gropi cu noroi. Driblingurile, deplasarea pe teren și controlul mingii au devenit aproape imposibile. La capătul primelor 20 de minute ale finalei, scorul de pe tabelă era 15-4 în confruntarea dintre SUA și Canada. În repriza secundă, s-au mai reușit doar câte patru puncte de fiecare parte.
Joe Fortenberry, un jucător de 2.00 m pe care Federația Internațională nu și l-ar fi dorit la start, a înscris opt puncte pentru americani – exact cât întreaga echipă a Canadei.
La capătul primei finale olimpice de baschet, James Naismith, inventatorul acestui sport, a pus primele medalii olimpice la gâturile baschetbaliștilor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo