Dispariția subită a unuia dintre cei mai mari jucători din istoria baschetului, dar și a celorlalți pasageri ai elicopterului care s-a prăbușit în Calabasas, California, a provocat o durere uriașă peste tot în lume. Se vor explicații, însă ancheta demarată e abia la început, oficialitățile având încă problema să identifice toate victimele (se cunosc doar 6 dintre acestea).
Un lucru e cert: condițiile meteo de duminică dimineață nu întruneau condițiile unui zbor, după cum a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Poliției din Los Angeles, Josh Rubenstein. Ceața a ținut la sol toate elicopterele LAPD.
"În această dimineață niciunul dintre elicopterele noastre nu a părăsit solul din cauza vremii", a spus Rubenstein pentru CNN.
Olympic Games
Team USA, a doua înfrângere în meciurile de pregătire pentru Jocurile Olimpice
PESTE 10 LUNI
Vizibilitatea era extrem de redusă, așadar, lucru confirmat și de meteorologul Michael Guy. Norii și ceața au fost însoțiți de fum, de la niște incendii din pădurile apropiate.
"Umidiatea a fost de 100% la ora accidentului, ceea ce înseamnă că aerul era precum o supă", a spus Guy.

Permisiune specială pentru a decola

Conform CNN, pilotul elicopterului a cerut o permisiune specială pentru a putea decola și aceasta i s-a acordat. Aparatul de zbor a plecat, așadar, în "condiții speciale de vizibilitate redusă", după cum a confirmat Peter Goelz, un expert contactat de sursa citată.
"Se întâmplă des să se decoleze în astfel de condiții, doar că îți trebuie o aprobare specială. Nu e ceva care se recomandă, dar ca pilot beneficiezi și de ghidajul turnurilor de control", a explicat Goelz.
Așadar, turnul de control al aeroportului Burbank i-a permis pilotului să pornească, doar că, potrivit înregistrărilor audio, ulterior pilotul nu a mai putut primi ajutor.
Pe înregistrări se aude cum turnul de control îi transmite pilotului că "aparatul este prea jos, e sub nivelul radarului nostru". Ca atare, din câte se pare, elicopterul nu a putut să se ridice la o altitudine suficient de mare încât să fie văzut de radar și pilotul să beneficieze de un ghidaj. Fie din cauza unei probleme tehnice, fie dintr-o eroare umană. Cert e că, atunci când astfel de probleme sunt dublate de o vreme potrivnică, pot să apară accidente nefericite, așa cum, din păcate, a fost cazul duminică.
Concluziile clare se vor lăsa așteptate, chiar dacă mai multe agenții din SUA și-au dat mâna pentru a găsi explicații pentru tragedia petrecută. "E un coșmar logistic, pentru că locul prăbușirii nu e deloc accesibil", a fost concluzia lui Alex Villanueva, unul dintre principalii lideri ai echipelor de intervenție.
Deocamdată autoritățile au reușit să extragă de la locul prăbușirii 3 dintre victime, dar nu au făcut publice numele acestora.
NBA
Gest de mare om! De ce a refuzat Shaquille O'Neal o ofertă de 40 de milioane de la un sponsor
03/09/2021 LA 14:16
NBA
Chiar și în 2021, Michael Jordan rămâne cu cel mai mare contract din istoria NBA
15/08/2021 LA 10:06