Dispariția subită a unuia dintre cei mai mari jucători din istoria baschetului, dar și a celorlalți pasageri ai elicopterului care s-a prăbușit în Calabasas, California, a provocat o durere uriașă peste tot în lume. Se vor explicații, însă ancheta demarată e abia la început, oficialitățile având încă problema să identifice toate victimele (se cunosc doar 6 dintre acestea).
Un lucru e cert: condițiile meteo de duminică dimineață nu întruneau condițiile unui zbor, după cum a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Poliției din Los Angeles, Josh Rubenstein. Ceața a ținut la sol toate elicopterele LAPD.
"În această dimineață niciunul dintre elicopterele noastre nu a părăsit solul din cauza vremii", a spus Rubenstein pentru CNN.
Olympic Games
Team USA, a doua înfrângere în meciurile de pregătire pentru Jocurile Olimpice
PESTE 5 LUNI
Vizibilitatea era extrem de redusă, așadar, lucru confirmat și de meteorologul Michael Guy. Norii și ceața au fost însoțiți de fum, de la niște incendii din pădurile apropiate.
"Umidiatea a fost de 100% la ora accidentului, ceea ce înseamnă că aerul era precum o supă", a spus Guy.

Permisiune specială pentru a decola

Conform CNN, pilotul elicopterului a cerut o permisiune specială pentru a putea decola și aceasta i s-a acordat. Aparatul de zbor a plecat, așadar, în "condiții speciale de vizibilitate redusă", după cum a confirmat Peter Goelz, un expert contactat de sursa citată.
"Se întâmplă des să se decoleze în astfel de condiții, doar că îți trebuie o aprobare specială. Nu e ceva care se recomandă, dar ca pilot beneficiezi și de ghidajul turnurilor de control", a explicat Goelz.
Așadar, turnul de control al aeroportului Burbank i-a permis pilotului să pornească, doar că, potrivit înregistrărilor audio, ulterior pilotul nu a mai putut primi ajutor.
Pe înregistrări se aude cum turnul de control îi transmite pilotului că "aparatul este prea jos, e sub nivelul radarului nostru". Ca atare, din câte se pare, elicopterul nu a putut să se ridice la o altitudine suficient de mare încât să fie văzut de radar și pilotul să beneficieze de un ghidaj. Fie din cauza unei probleme tehnice, fie dintr-o eroare umană. Cert e că, atunci când astfel de probleme sunt dublate de o vreme potrivnică, pot să apară accidente nefericite, așa cum, din păcate, a fost cazul duminică.
Concluziile clare se vor lăsa așteptate, chiar dacă mai multe agenții din SUA și-au dat mâna pentru a găsi explicații pentru tragedia petrecută. "E un coșmar logistic, pentru că locul prăbușirii nu e deloc accesibil", a fost concluzia lui Alex Villanueva, unul dintre principalii lideri ai echipelor de intervenție.
Deocamdată autoritățile au reușit să extragă de la locul prăbușirii 3 dintre victime, dar nu au făcut publice numele acestora.
Baschet
O statuie a regretatului Kobe Bryant, amplasată pe locul unde s-a produs accidentul de elicopter
IERI LA 14:41
Basketball Champions League
Victorie istorică pentru baschetul românesc! U Cluj s-a impus la Malaga
26/01/2022 LA 07:52