Sezonul 2021/22 al Cupei Mondiale de biatlon debutează la finalul acestei săptămâni în Suedia, la Oestersund, cu probe de sprint și individual. Este un sezon așteptat cu mare interes și de România.
În vară, George Buta a devenit campion mondial pe role la sprint și acum este așteptat să confirme și pe zăpadă. Apoi, federația de profil a naturalizat nu mai puțin de patru sportivi ruși, un băiat (Dmitrii Shamaev, 26 ani) și trei fete (Natalia Ushkina, Elena Chirkova și Anastasia Tolmacheva). Doi dintre aceștia, Dmitrii Shamaev și Natalia Ushkina, sunt debutanți pentru România. Chirkova și Tolmacheva au concurat și în ediția trecută.

România și-a fixat obiectivele după cele patru "transferuri"

World Cup 2021-2022
Tora Berger și Kaisa Makarainen, desemnate campioane 7 ani mai târziu în Cupa Mondială de biatlon
22/12/2021 LA 10:03
Un prim obiectiv pentru loturile României este să se califice din nou cu echipele în Cupa Mondială, în sensul de a avea dreptul să înscrie din nou câte patru sportivi la start. "În sezonul trecut am avut mult ghinion. Am ratat două etape de Cupă Mondială din cauza faptului că am avut sportivi și membri ai staff-ului tehnic care s-au infectat cu covid și au fost nevoiți să intre în carantină. S-au pierdut astfel și niște puncte, pe care trebuie să le recuperăm acum", ne-a relatat Puiu Gașpar, secretarul general al Federației Române de Schi și Biatlon.
În prezent, în probele individuale, România poate lua startul cu doi băieți și două fete. În funcție de probe și de forma sportivă, staff-ul tehnic va roti probabil sportivii. Bineînțeles, Jocurile Olimpice Beijing 2022 rămâne principala țintă.
Pentru moment, Natalia Ushkina și Dmitrii Shamaev trebuie să obțină calificarea în Cupa Mondială, prin acumularea de puncte în Cupa IBU, după cum a mai spus oficialul FRSB. Ambii au avut joi, în probele de sprint de la Idre, cele mai bune rezultate dintre reprezentanții României aflați la start.
În concursul feminin, Ushkina a terminat pe locul 24, la aproximativ un minut de câștigătoarea Marion Wiesensarter (Germania), având și două focuri ratate în poligon. La masculin, Dmitrii Shamaev s-a clasat pe locul 22, la 1 minut și 16 secunde față de învingătorul Lucas Fratzscher (Germania).
George Buta, Cornel Puchianu, Raul Flore, Elena Chirkova și Anastasia Tolmacheva par a fi cele mai probabile opțiuni pentru acest weekend la Oestersund.

Cine îi calcă pe urme Evei Tofalvi?

Vorbind despre obiectivele individuale pentru acest sezon al Cupei Mondiale, Puiu Gașpar și-a exprimat speranța ca sportivi precum George Buta, Natalia Ushkina și Dmitrii Shamaev să atace primele 20 de locuri, să se califice constant pentru cursele de pursuit.
https://i.eurosport.com/2018/01/10/2242502.jpg
"Din păcate nu a mai apărut o Eva Tofalvi în ultimii ani în biatlon românesc, dar sperăm ca în curând să avem din nou sportive care să se apropie de valoarea ei, precum Andreea Mezdrea, Eniko Marton, Ana Laris Cotruș", a mai spus oficialul FRSB.
Program prima etapă de Cupă Mondială - biatlon
  • Sâmbătă - 27 noiembrie
  • 12:45 Individual, 15 km feminin
  • 16:00 Individual, 20 km masculin
  • Duminică - 28 noiembrie
  • 12:00 Sprint, 7.5 km feminin
  • 13:45 Sprint, 10 km masculin
Cursele vor fi în direct pe canalele Eurosport.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
World Cup 2021-2022
Quentin Fillon-Maillet s-a impus în pursuitul de la Hochfilzen. Franța a realizat "dubla"
11/12/2021 LA 12:42
World Cup 2021-2022
Surpriză mare în sprintul de la Hochfilzen. Cum au încheiat reprezentanții României
10/12/2021 LA 15:00