De MARIAN URSESCU
La Yanqing National Sliding Centre, acolo unde vor avea loc concursurile de bob și sanie, e forfotă mare. Sportivi, tehnicieni, oficiali fac ultimele pregătiri înainte de concursul olimpic.
Românii din bobul de doi, Ciprian Daroczi și Mihai Țentea au antrenament, vor avea două coborâri pe pista olimpică. Sunt nerăbdători. După a doua manșă, pilotul Mihai Țentea spune că e mulțumit în fața camerei Comitetului Olimpic și Sportiv Român: "Manșa a doua a fost mai bună. Uuu, dar e cam frig. Avem soarele cu noi, dar tot am înghețat acolo la start", spune Mihai.
Beijing 2022
EXCLUSIV | Prima reacție din partea COSR după anunțul Andreei Grecu privind retragerea din bob
20/02/2022 LA 10:24
Apoi continuă. "Obiectivul principal este să ne îmbunătățim parcursul cu fiecare coborâre, cu cât ne dăm mai mult, cu atât e mai bine. Am avut greșeli mai puține la manșa a doua decât la prima și sunt mulțumit. De mine, în primul rând, trebuie să fiu mulțumit", adaugă pilotul bobului tricolor.
Cristian Radu și Raul Dobre s-au antrenat în sala de atletism, cât timp colegii lor au urcat în bob. Cu bobul de patru, antrenamentul e în ziua următoare, așa e programul la Yanqing National Sliding Centre. Până atunci, pas săltat și viteză băieți. Sprinturi pe 50 de metri. "E chiar spectaculoasă pârtia. Și tot ce s-a construit în jurul ei", spune Cristian Radu.
EMIL IMRE: "ROMÂNIA MI-A DAT SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. UNGARIA INVESTEȘTE CU ADEVĂRAT ÎN SPORT! "
Antrenorul Iulian Păcioianu, ajutat de Mihai Păcioianu, au grilă de băieți, dar și de bobul de 65.000 de euro al tricolorilor. Când s-a terminat antrenamentul, iau bobul, îl șterg, îl curăță. Lipsește să-l usuce cu feonul! Asta e însă rutina zilnică. Desfac patinele bobului, le șterg. Apoi Iulian Păcioianu privește împreună cu Mihai Țentea la filmarea video a coborârii pe pista de antrenament.

Românii dispersați prin toate echipele Europei

La final, toți românii care lucrează pe la diverse federații din Europa s-au strâns în jurul boberilor din Team România.
Seniorul Dragoș Panaitescu, pilot olimpic, e responsabilul Federației Internaționale pentru echipamente. A văzut multe la viața sa, dar niciodată o asemenea pârtie. "E ceva nemaipomenit. S-au apropiat un pic, coreeni de la PyeungChang, acum patru ani, dar chinezii sunt peste". Apoi domnul Panaitescu vorbește de off-ul său, rezultatele românilor. "Tot sperăm cu copiii ăștia doi, și cu Mihai, dar și cu Andreea Grecu. Au trecut peste calificări grele, au sărit de hopul ăsta, poate au și puțin noroc, că și de asta e vorba, câteodată", spune pentru COSR, Dragoș Panaitescu.
https://i.eurosport.com/2022/02/02/3302424.jpg
Lângă au venit și Dănul Moldovan, care e sportiv în bobul de 4 al Austriei, dar și Nicolae Istrate, antrenorul echipei olimpice a Franței. "Ne-am întâlnit și am vorbit tot sezonul, pentru că ne vedem la toate concursurile. Suntem prieteni și adversari în același timp", declară "francezul" Istrate. "Peste tot, înainte de toate, suntem români. Și strigăm din inimă: <Hai, România>!”, adaugă și "austriacul".
PRIMUL CAZ POZITIV DE COVID-19 ÎN CHINA. ANTRENORUL LOTULUI DE SANIE A INTRAT ÎN IZOLARE
Ultimul are cuvântul Dorin Grigore. Nu a reușit să se califice la Beijing, dar acum e deschizător de pârtii al organizatorilor și face echipaj cu Emil Peptea. "Noi testăm pista, facem prima coborâre înainte de concurs", explică Dorin. Apoi transmite și el un mesaj către românii lui: "Mihai, tare la start frate. Să vii în primii șase! La fel și tu, Andreea Grecu!".
Toți pleacă apoi spre Satul Olimpic. A mai trecut o zi la Yanqing și acum se numără orele până la primele probe de concurs. Andreea Grecu (monobob) e prima care va intra în febra concursului olimpic, pe 10 februarie. De altfel, de la echipajele de bob România așteaptă cele mai bune rezultate în China.
Jocurile Olimpice 2022 vor începe pe 4 februarie la Beijing. Toate întrecerile, între 4 și 20 februarie vor putea fi urmărite la Eurosport, dar și pe platforma Eurosport Player.
Beijing 2022
VIDEO EXCLUSIV | Andreea Grecu și-a anunțat retragerea din bob, imediat după Jocurile Olimpice
20/02/2022 LA 08:30
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - 4-Man Heat 4
20/02/2022 LA 05:17