Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"Strigăm cu toții, din inimă: <Hai, România>!"

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 02/02/2022 la 22:56 GMT+2

Mai mulți oficiali și sportivi români, care reprezintă Austria, Franța sau Federația Internațională, se întâlnesc zilnic la pista de bob Yanqing National Sliding Centre. Cu toții spun că simt românește și-i susțin pe compatrioții noștri în tentativa de a obține rezultate cât mai bune la Beijing

Romania 4 bob

Credit imagine: facebook

De MARIAN URSESCU
La Yanqing National Sliding Centre, acolo unde vor avea loc concursurile de bob și sanie, e forfotă mare. Sportivi, tehnicieni, oficiali fac ultimele pregătiri înainte de concursul olimpic.
Românii din bobul de doi, Ciprian Daroczi și Mihai Țentea au antrenament, vor avea două coborâri pe pista olimpică. Sunt nerăbdători. După a doua manșă, pilotul Mihai Țentea spune că e mulțumit în fața camerei Comitetului Olimpic și Sportiv Român: "Manșa a doua a fost mai bună. Uuu, dar e cam frig. Avem soarele cu noi, dar tot am înghețat acolo la start", spune Mihai.
Apoi continuă. "Obiectivul principal este să ne îmbunătățim parcursul cu fiecare coborâre, cu cât ne dăm mai mult, cu atât e mai bine. Am avut greșeli mai puține la manșa a doua decât la prima și sunt mulțumit. De mine, în primul rând, trebuie să fiu mulțumit", adaugă pilotul bobului tricolor.
Cristian Radu și Raul Dobre s-au antrenat în sala de atletism, cât timp colegii lor au urcat în bob. Cu bobul de patru, antrenamentul e în ziua următoare, așa e programul la Yanqing National Sliding Centre. Până atunci, pas săltat și viteză băieți. Sprinturi pe 50 de metri. "E chiar spectaculoasă pârtia. Și tot ce s-a construit în jurul ei", spune Cristian Radu.
Antrenorul Iulian Păcioianu, ajutat de Mihai Păcioianu, au grilă de băieți, dar și de bobul de 65.000 de euro al tricolorilor. Când s-a terminat antrenamentul, iau bobul, îl șterg, îl curăță. Lipsește să-l usuce cu feonul! Asta e însă rutina zilnică. Desfac patinele bobului, le șterg. Apoi Iulian Păcioianu privește împreună cu Mihai Țentea la filmarea video a coborârii pe pista de antrenament.

Românii dispersați prin toate echipele Europei

La final, toți românii care lucrează pe la diverse federații din Europa s-au strâns în jurul boberilor din Team România.
Seniorul Dragoș Panaitescu, pilot olimpic, e responsabilul Federației Internaționale pentru echipamente. A văzut multe la viața sa, dar niciodată o asemenea pârtie. "E ceva nemaipomenit. S-au apropiat un pic, coreeni de la PyeungChang, acum patru ani, dar chinezii sunt peste". Apoi domnul Panaitescu vorbește de off-ul său, rezultatele românilor. "Tot sperăm cu copiii ăștia doi, și cu Mihai, dar și cu Andreea Grecu. Au trecut peste calificări grele, au sărit de hopul ăsta, poate au și puțin noroc, că și de asta e vorba, câteodată", spune pentru COSR, Dragoș Panaitescu.
Romania bob 4
Lângă au venit și Dănul Moldovan, care e sportiv în bobul de 4 al Austriei, dar și Nicolae Istrate, antrenorul echipei olimpice a Franței. "Ne-am întâlnit și am vorbit tot sezonul, pentru că ne vedem la toate concursurile. Suntem prieteni și adversari în același timp", declară "francezul" Istrate. "Peste tot, înainte de toate, suntem români. Și strigăm din inimă: <Hai, România>!”, adaugă și "austriacul".
Ultimul are cuvântul Dorin Grigore. Nu a reușit să se califice la Beijing, dar acum e deschizător de pârtii al organizatorilor și face echipaj cu Emil Peptea. "Noi testăm pista, facem prima coborâre înainte de concurs", explică Dorin. Apoi transmite și el un mesaj către românii lui: "Mihai, tare la start frate. Să vii în primii șase! La fel și tu, Andreea Grecu!".
Toți pleacă apoi spre Satul Olimpic. A mai trecut o zi la Yanqing și acum se numără orele până la primele probe de concurs. Andreea Grecu (monobob) e prima care va intra în febra concursului olimpic, pe 10 februarie. De altfel, de la echipajele de bob România așteaptă cele mai bune rezultate în China.
Jocurile Olimpice 2022 vor începe pe 4 februarie la Beijing. Toate întrecerile, între 4 și 20 februarie vor putea fi urmărite la Eurosport, dar și pe platforma Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo