De MARIAN URSESCU
În 2013, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, desfășurat la Brașov, un tânăr de 17 ani era în atenția tuturor. Nimeni nu mai reușise în România să câștige un titlu olimpic, fie el chiar și de tineret!
Puștiul de la Miercurea Ciuc câștiga medalia de aur la short track, pe distanța de 1.000 de metri, iar la 500 de metri cucerea argintul.
Au fost cele mai frumoase momente din viața sa. Nu e puțin lucru ca medalia să-ți fie înmânată de chiar Nadia Comăneci, Zeița de la Montreal. Sunt clipe care s-au dus repede însă, s-au evaporat parcă. Realitatea crudă l-a ajuns din urmă. Gloria lui a durat foarte puțin.
Beijing 2022
Kwak Yoongy a făcut spectacol la premiere cu "Dynamite". Mișcările lui au devenit virale
17/02/2022 LA 03:24
https://i.eurosport.com/2022/02/02/3302366.jpg
"E clar că faptul că acele Jocuri Olimpice de Tineret s-au desfășurat la noi acasă a constituit un avantaj. Noi ne-am antrenat pe acea gheață, în acea sală. Am intrat cu 10 zile înainte de concurs și am jucat pe teren propriu, cum se spune ", mărturisește Emil Imre.
După acel sezon, Emil Imre a mai obținut câteva rezultate notabile. "Am fost la un Campionat Mondial pentru juniori, la Erzurum, în Turcia, și am doborât recordul pe 500 de metri. Am scos 43 de secunde", a povestit Emil.

"Cu banii din România nu puteam trăi. Aveam 1.500 de lei lunar!"

Emil Imre a abandonat însă repede sportul care-l făcuse remarcat. "Nu putea trăi din short track. La clubul meu, primeam salariu minim pe economie, era vreo 1.500 de lei, atunci. Ce să fac? M-am dus și m-am înscris la facultate la Bacău. Ca să fac rost de bani, livram pizza la Brașov. Sportul l-am abandonat", a declarat Emil pentru Eurosport.
JOCURILE OLIMPICE DE LA BEIJING SE VOR DESFĂȘURA APROAPE ÎN TOTALITATE PE ZĂPADĂ ARTIFICIALĂ. CE RISCURI ȘI CE COSTURI?
A plecat apoi la Budapesta. Nici acolo nu l-au așteptat câinii cu covrigi în coadă. A trebuit să o ia de jos. "M-am angajat ca zugrav pe un șantier. Se plătea bine ", spune tânărul.
Nu a ținut cont cât a zugrăvit, dar ar putea face lejer un bloc cu vreo 20-30 de etaje, cumulat. "Era bine că nu trebuia să stau în permanență. Avem facultatea la Bacău și nu doream să renunț. Așa că, stăteam trei săptămâni la lucru, una la Bacău, la facultate. Am dus-o la bun sfârșit ", mărturisește Emil. A terminat și a doua facultate în parale. Pe lângă Educație Fizică și Sport, a mai luat licența și la Sport și performanță motrică.Acum, în Ungaria face Masterul. ”Am avut noroc că am avut medie mare la Facultate, 9.82 și am intrat la buget, nu la cea cu taxă. Altfel nu știu dacă mi-aș fi permis", mai spune fostul campion olimpic de tineret.

Salariul în lotul Ungariei e minimum 2.000 de euro

Între timp, lucrurile au cunoscut o întorsătură radicală în viața lui. Emil a ajuns la lotul național al Ungariei de patinaj. E antrenor de patine!
Ce face un antrenor de patine? "Are grijă de echipamentul sportiv al sportivilor. El le ascute, el le montează, el le îndoaie atât cât trebuie", explică Emil Imre. Ungaria investește enorm în sport, o face și în sporturile de iarnă.
"Ca să vă faceți o idee, Ungaria are pentru Jocurile Olimpice șase patrinatori calificați: patru băieți și două fete. Vor participa la ștafete. Ștafetă masculin, plust ștafetă mixtă, două fete și doi băieți ", dezvoltă Emil. "Cel mai mic salariu la lotul național, pentru sportivul care participă doar într-o ștafetă, este undeva la două mii de euro pe lună ", mai spune tehnicianul de patine.
Când nu e la lotul național, Emil Imre antrenează juniori la clubul Ferencvaros Budapesta. "Marea problemă la noi este că nu avem nici infrastructură, nu avem baze de pregătire. Ungurii plătesc mai bine antrenorii, sportivii, dar au și baze sportive, investesc continuu. Noi nu avem pistă lungă de short track în România, Avem doar piste scurte la Brașov, Miercurea Ciuc, Cârța și Cluj Napoca ", povestește Emil Imre.
Arena lungă de short track trebuie să aibă o lungime de 400 de metri, iar cea scurtă de 111 metri.

O pereche de patine ajunge la 5.000 de euro

https://i.eurosport.com/2022/02/02/3302367.jpg
Patinajul și short trackul, în special, nu sunt sporturi ieftine. "Ai nevoie să închiriezi patinuarul, de echipament, de antrenor, refacere. O pereche de ghete, pentru marea performanță, costă undeva la 4.000-5.000 de euro. Ghete și lame. Și știți cât țin? Un sezon. Un băiat de 70-80 de kilograme forțează mult, pune presiune și într-un sezon sunt gata", mărturisește Emil.
E la curent cu ce se întâmplă în România, are prieteni la Brașov. "Katalin Kristo, este din Băile Tușnad, e singura femeie care a fost la Jocurile Olimpice de seniori. Face și ea facultatea aici. Ea este antrenoare la Brașov, de short track. De la ea știu mai multe", explică Emil.
MIHAELA HOGAȘ: "E CEL MAI FRUMOS PATINOAR ÎN CARE AM CONCURAT VREODATĂ! "
Își dorește enorm ca și România să facă pași importanți în sporturile de iarnă, dar acest lucru se va întâmpla doar prin investiții. Patinuare, piste, copii care să facă sport. Până atunci, Emil Imre îi ține pumnii Mihaelei Hogaș, singura patinatoare care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022.
Beijing 2022
Minjeong Choi, pentru a doua oară campioană olimpică la 1500 de metri
16/02/2022 LA 14:04
Beijing 2022
Canada, campioană olimpică la ștafeta de 5000 de metri
16/02/2022 LA 13:28