Mâinile bătătorite de o muncă asiduă în ultimii ani ale canotoarelor Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș (ambele în vârstă de 22 de ani) au fost răsplătite pe măsură la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cele două fete au câștigat titlul olimpic după o cursă fenomenală.

Jocurile Olimpice: Bodnar și Radiș au luat aurul olimpic la dublu vâsle feminin

Dar cine sunt, de fapt, cele două mari campioane ale României? Ancuţa Bodnar este originară din județul Suceava, comuna Vatra Moldoviței, în timp ce Simona Radiș este din Botoșani. Ambele au ajuns descoperit canotajul la aproximativ 14 ani, astfel că au avut nevoie de 8 ani pentru a ajunge până pe cele mai înalte culmi în această disciplină. Ele nu practicau, practic, sportul, atunci când Andrunache și Susanu cucereau ultimul titlu olimpic pentru România.
Tokyo 2020
Flori și covor roșu pentru olimpicii de la canotaj! Imagini de la revenirea din Tokyo
01/08/2021 LA 14:46

Ancuța Bodnar și Simona Radiș concurează împreună de 2 ani

Cele două sportive concurează împreună la competițiile majore din 2019, an în care au și devenit vicecampioane mondiale la dublu vâsle. Tot în acel sezon, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au fost printre primele sportive din delegația tricoloră care au obținut biletele de participare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până la întrecerea supremă, echipajul a mai cucerit două titluri europene, în 2020 și 2021.
Chimia dintre cele două sportive a fost esențială pentru a ajunge la titlul olimpic: "Ne motivăm tot timpul. Până la capăt și cu încredere, pentru că pista are 2.000 de metri", a dezvăluit Ancuța Bodnar mesajul pe care și-l transmit înainte de fiecare cursă.
https://i.eurosport.com/2021/07/27/3184352.jpg
Ce au atât de special cele două campioane olimpice? "Au o mentalitate foarte bună. Sunt puternice, sunt antrenate foarte bine, dar au o mentalitate foarte bună, care acum se vede în tot lotul României de canotaj. Nu au nimic în plus ceilalți adversari, poate doar un sistem mai bun. Dar la nivel de lot olimpic cred că au avut aproape tot ce era nevoie. Și au avut o echipă foarte bună în spate. Și s-a văzut", a fost răspunsul canotoarei Georgeta Andrunache, cvintuplă campioană olimpică.

Campioanele olimpice s-au antrenat fără pauze pentru Jocurile Olimpice

În spatele acestui titlu olimpic stă o muncă titanică. În timp ce majoritatea românilor au fost de sărbători acasă în iarna trecută, sportivele au fost plecate într-un cantonament în Italia. Ele s-au antrenat 11 luni pe an pentru performanță și în toată perioada au vizualizat un singur obiectiv: podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Le-a cântat imnul! Bodnar și Radiș, prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Drumul spre titlul olimpic a însemnat sacrificii și durere în același timp. Mâinile sportivilor de la canotaj sunt greu încercate, atât în antrenament, dar și în concursuri. "Mâinile canotorilor suferă, dar nu mereu. Când începem sezonul de vâslit în special, facem bătături și sunt foarte dureroase, uneori ajungem și la carne vie în palme. Trebuie să suportăm, avem grijă de ele, ne dăm cu cremă. Uneori ne încurcă la antrenament, pentru că este foarte greu să ții rama și vâsla, dacă ai dureri foarte mari, dar noi suntem învățați cu asta și nu ne plângem. Dimpotrivă, ne mândrim cu mâinile noastre", a explicat Simona Radiș ce înseamnă suferința, într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp pentru Steaua TV.
Din 2019 și până azi, cele două sportive au progresat foarte mult. Acest lucru este vizibil după timpii realizați. După modul cum au reușit să se detașeze de concurență. Au găsit întotdeauna soluția pentru a trece peste sentimentul că nu mai pot din unele curse. "De fapt nu este doar un gând, sunt o grămadă de gânduri în acele momente. Te gândești că poate nici adversarele tale nu mai pot, te gândești cât de mult ai muncit în anul respectiv și nu poți să renunți acum. Te gândești că, deși nu mai poți, trebuie să mai poți puțin. Asta vorbim la fiecare lovitură... Mai pot o lovitură! Încununez munca din tot anul și o pun în acea cursă, trebuie să o duc până la capăt. Și când nu mai pot..., noi mai putem", a dezvăluit Simona Radiș, nominalizată de Federația Internațională de stea în ascensiune. Cea mai bună dovadă că au putut până la capăt este chiar această cursă fenomenală, la capătul căreia visul lor s-a împlinit.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Canotaj - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
30/07/2021 LA 13:14
Tokyo 2020
Elisabeta Lipă exultă după performanțele canotajului la Jocurile Olimpice: "Sunt de pe altă lume!"
30/07/2021 LA 06:50