Un rutier polivalent, Alaphilippe se poate descurca bine în Tururile de o săptămână, deşi punchul său îl fac ideal pentru clasice, în special pentru cele din Ardeni. Dar francezul e bun şi la contratimp şi are un sprint excelent, care i-ar putea aduce secunde de bonificaţii. Ca atare, vrea să încerce să meargă în Turul Franţei cu ambiţii de a câştiga, deşi pare imposibil în acest moment, atâta vreme cât Pogacar şi Roglic îşi canalizează atenţia spre această cursă.
Alaphilippe nu poate rezista în prezent pe căţărările lungi, dar, cu o pregătire specială, e convins că poate să aibă un cuvânt greu de spus în cea mai importantă cursă ciclistă a lumii. După ce a devenit dublu campion mondial şi a obţinut succese într-o serie de clasice, rutierul din Hexagon e gata de marea provocare a carierei.
"Niciodată să nu spui niciodată, de ce nu aş încerca să câştig Turul Franţei până la finalul carierei? Trebuie să discut şi cu echipa, dar nu vreau să plec din ciclism şi să regret că nu am încercat, că nu m-am pregătit măcar o dată pentru a da totul în Le Tour", a spus francezul pentru Gazzetta dello Sport.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Trebuie spus că Alaphilippe a terminat pe 5 Turul Franţei, în 2019, când a făcut Franţa să viseze până în etapa a 18-a. El a stat în galben din runda a 8-a, dar a spus mereu că nu va lupta pentru general, ştiind că nu are suficiente date să se apere în munţii înalţi. Astfel, în etapa a 19-a Julian a subcombat, predându-i tricoul lui Bernal, cel care avea să se şi impună. Alaphilippe nu a putut atunci nici măcar să îşi apere poziţia de pe podium, coborând până pe 5, după două runde grele, în Alpi.

Alaphilippe şi presiunea din Turul Franţei, când ai pretenţii de general

Niciun francez nu s-a mai impus în Marea Buclă de 36 de ani. Legendarul Beranrd Hinault reuşea această performanţă în 1985 şi de atunci toţi rutierii de general din Hexagon au visat să ducă tricoul galben la Paris.
Romain Bardet (două podiumuri - 2016 şi 2017) şi Thibaut Pinot (locul 3 în 2014) şi-au propus câştigarea Turului Franţei toată cariera, dar aproape sigur vor încheia ciclismul fără să îşi bifeze acest vis. Presiunea e enormă din partea publicului şi a jurnaliştilor din Hexagon, astfel că Alaphilippe îşi imaginează că nu va avea o misiune uşoară.
"Nu am mers în niciun Mare Tur până acum propunându-mi să îl câştig, aşa că îmi dau seama că va fi o presiune enormă. Am văzut asta la Bardet şi la Pinot", a mai spus rutierul lui Deceuninck-QuicStep.
Totuşi, anul viitor Alaphilippe va merge în Le Tour fără obiectiv de general, forma sa fiind gândită pentru a da randamentul maxim în clasicele din Ardeni şi, de ce nu, în Milano San Remo şi Strade Bianche, curse pe care le-a câştigat deja în 2019. Rutierul francez speră să evolueze şi în Giro, deşi probabil că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 2023.
"În 2022 mă voi concentra pe Clasice, dar vreau să descopăr şi Giro cât mai repede posibil. Nu ştiu dacă se va întâmpla, totuşi, anul viitor", a mai punctat sportivul de 29 de ani.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22