Sosirea de pe Alto de Moncalvillo, cățărarea de final de ieri, aflată în premieră pe traseul Turului Spaniei, a oferit un spectacol de zile mari. Rând pe rând în ultimii kilometri Vlasov, Carapaz sau Roglic au atacat, iar în cele din urmă slovenul a ieșit câștigător. Ultima sa ofensivă l-a prins cu garda jos pe liderul lui Ineos, care nu a găsit răspuns și s-a văzut nevoit să îi cedeze 17 secunde (13 pe șosea, plus 4 din bonificații).
După sincopa de acum câteva zile, când a cedat tricoul roșu (din cauza unor probleme cu geaca, nu a faptului că nu a avut picioare, după cum a explicat Jumbo Visma), Roglic a părut extrem de puternic. Câștigătorul de anul trecut din Vuelta mai are acum de recuperat doar 13 secunde, iar L'Angliru, de duminică seamănă destul de bine cu ce am avut ieri "în meniu" pe ultima ascensiune. Ca atare, liderul echipei olandeze pare favorit în raport cu Richard Carapaz, mai ales că marți va fi un contratimp extrem de lung unde slovenul poate câștiga mai mult de un minut și jumătate în raport cu orice alt rival.
Totuși, Contador atrage atenția asupra unui amănunt interesant: ar fi greșit să vedem doar o luptă în doi pentru tricoul roșu, în contextul în care vremea de săptămâna viitoare se anunță destul de "neprietenoasă". În condiții de ploaie și temperatură scăzută, atât Roglic, cât și Carapaz sunt în reală dificultate și pot pierde enorm.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
"Etapa de azi a fost foarte importantă. S-a rulat foarte agresiv și au fost multe atacuri. Enric Mas a pierdut mult timp și asta complică opțiunile lui Movistar. Roglic a arătat încă o dată că e aici cu un singur scop, să câștige Vuelta, deși va avea un adversar redutabil în Carapaz. Au trecut 8 zile de cursă și deja lucrurile seamănă izbitor de mult cu ceea ce se întâmplă de obicei în a treia săptămână a unui mare tur. Totuși, nu va fi neapărat o luptă doar între Carapaz și Roglic pentru tricoul roșu, ediția din acest an e diferită. Condițiile meteo s-ar putea schimba în a doua săptămână, lucru care ar putea fi decisiv penru șansele lui Roglic și Carapaz", a spus Contador, la microfonul Eurosport.

Contador, despre strategia lui Jumbo Visma, din Vuelta 2020

Dacă în Turul Franței formația Jumbo Visma s-a comportat ca o adevărată "patroană" a plutonului, fiind extrem de bine organizată și asumându-și mai mereu trena, acum Ineos și Movistar par a fi formațiile care fac ordine în grupul favoriților. Olandezii au o echipă comparabilă cu cea din Le Tour, Wout Van Aert fiind singura mare absență. Chiar și așa, ei par destul de dezorganizați, Roglic neavând parte de o protecție similară ca în "Marea Buclă".
Totuși, Sepp Kuss e capabil să rămână de fiecare dată cu cei mai buni, iar acesta e un mare avantaj pentru sloven în lupta pentru tricoul roșu. Niciun alt lider nu a avut ieri un locotenent în ultimii kilometri ai cursei.
"Tactica lui Jumbo Visma e destul de dezordonată. Dar compensează asta cu ritmul pe care îl au cicliștii importanți. Dar azi, spre exemplu, Bennett a cedat prea devreme, nu mă așteptam să nu reziste până spre final", a mai spus Contador.
Movistar pare că a venit în Vuelta cu două obiective mari; ca întotdeauna, Unzue e interesat de clasamentul pe echipe, deși vorbim de o ierarhie care nu motivează prea mult formațiile gen Jumbo Visma sau Ineos. Al doilea scop al spaniolilor era o clasare pe podium cu Enric Mas, locul 5 din Turul Franței.
Rutierul care a terminat pe 2 Vuelta în 2018, pe vremea când evolua la Quick-Step și avea doar 23 de ani, pierzând aproape un minut în raport cu Roglic. Ibericului îi va fi greu să obțină un loc pe podium, la Madrid, atât Dan Martin, cât și Hugh Carty fiind în acest moment mult mai în formă decât el. Ca atare, Contador crede că formația spaniolă ar trebui să continue să ruleze agresiv, dar ar trebui să își schimbe obiectivul în victoriile de etapă: Valverde și Soler sunt cățărători redutabili și au libertate de mișcare, fiind destul de în spate la general.
"Movistar trebuie să se întrebe ce e de făcut de acum înainte. Are nevoie să facă etapele grele, să ruleze agresiv, dar nu se poate baza doar pe ideea de a-l proteja și a-l menține pe Mas în vârf. A arătat că nu e la același nivel cu Roglic, Carapaz sau Carty. Îi au pe Valverde și Soler și probabil ar trebui să se concentreze mai mult asupra lor", a mai spus "El Pistolero".

Contador, impresionat de caracterul lui Chris Froome, în Vuelta 2020

Nu în ultimul rând, Contador a vorbit despre Chris Froome, marele său rival din ultimul deceniu. Cvatruplul câștigător de Turul Franței e într-o situație necaracteristică la Ineos: aflat la ultima cursă pentru formația britanică, Froome e departe de forma optimă, nerevenindu-și complet după căzătura din Dauphine 2019.
Un profesionist desăvârșit, Froome nu are vreo problem din a face muncă de gregario pentru Carapaz. Duce trena cât poate și încearcă să fie util echipei, lucru care nu s-ar întâmpla cu rutieri de tipul lui Landa sau Geraint Thomas, spre exemplu.
"Chris a fost cel mai mare rival al meu în carieră și mă surprinde să îl văd în rol de locotenent. El e un rutier cu niște calități incredibile și mereu a concurat pentru a câștiga cursele. Faptul că îl văd în noul rol arată cât de modest e și ce persoană generoasă se ascunde în spatele unui mare campion", a concluzionat fostul mare campion spaniol.
Etapa a 9-a din Vuelta va fi transmisă în direct de Eurosport 1 și Eurosport Player, de la ora 15:40. E o rundă destinată sprinterilor, deși finalul e unul tehnic și am putea asista la atacuri. Oamenii rapizi din pluton au însă foarte puține oportunități în Turul Spaniei 2020, astfel că e de așteptat ca Deceuninck Quic-Step (pentru Sam Bennett) și Bora (pentru Pascal Ackermann) să răspundă fiecărui atac, astfel încât să avem parte de un sprint masiv.
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31