După ce în etapa de duminică a pierdut timp prețios, Primoz Roglic a demonstrat din nou că este principalul favorit să câștige Vuelta. Slovenul și-a arătat forța în etapa de astăzi, impunându-se pe Alto de Moncavillo (8,3 km/9,2%), după un atac dat în ultimul kilometru.
Roglic a trecut linia de sosire cu 13 secunde înaintea lui Richard Carapaz, iar datorită secundelor de bonificație ecartul la general față de ecuadorian a scăzut la numai 13 secunde. Ținând cont că este mult mai bun la contratimp, am putea spune că Roglic este "tricou roșu virtual" în acest moment, dar ceea ce a pățit slovenul în Turul Franței lasă loc oricărui deznodământ.
Aceasta a fost cea de-a 4-a victorie de etapă în Vuelta a lui Roglic, după cele 2 succese de anul trecut și trimful din prima etapă a acestei ediții.
Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
Mâine urmează una dintre puținele etape în care sprinterii s-ar putea lupta pentru victorie. Chiar dacă traseul de 157 de kilometri dintre Castrillo del Val și Aguilar de Campoo nu este însă perfect plat, e greu de crezut că o evadare ar putea avea succes în condițiile în care etapele de sprint sunt atât de rare în această ediție a Turului Spaniei.

Desfășurarea etapei a 8-a din Vuelta 2020

După primii kilometri ai etapei de astăzi s-a format o evadare din 7 rutieri: Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (Emiratele Arabe Unite), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Benjamin Dyball (NTT Pro Cycling), Julien Simon ( Total Direct Energie) și Angel Madrazo (Burgos-BH). Avansul acesteia s-a dus la un moment dat la peste 5 minute, dar apoi plutonul a început să forțeze, iar avantajul atacanților a fost redus treptat și anihilat definitiv cu aproximativ 8 kilometri înainte de final.
Astfel, la intrarea pe ascensiunea finală, Alto de Moncavillo (8,3 km/9,2%), plutonul era compact. Pe trena celor de la Movistar a început să se rupă rutieri după rutier, dar marii favoriți nu au avut nicio problemă în a se menține. Alejandro Valverde (Movistar) a încercat un prim atac cu 6,5 km înainte de final, dar nu a fost lăsat să se distanțeze.
Mai apoi, a trecut în față Michael Woods (Education First), câștigătorul etapei de ieri, iar pe trena sa grupul fruntaș s-a rarefiat și mai mult. Hugh Carthy, ocupantul locului 2 la general, a fost următorul care a atacat și doar Sepp Kuss (Jumbo Visma) a reacționat. Cei 2 au fost însă repede anihilați, iar mai apoi Richard Carapaz (Ineos) a fost cel care a forțat, fiind urmat îndeaproape de Primoz Roglic (Jumbo Visma), dar nici cei doi nu s-au putut distanța.
Cu 1,5 kilometri înainte de final a venit rândul lui Aleksandr Vlasov (Astana) să atace, iar faptul că el nu reprezenta un pericol pentru cei din fruntea clasamentului general părea să îi confere un mare avantaj, dar Primoz Roglic nu a fost de acord și a contaatacat. Richard Carapaz i-a rezistat până la un punct slovenului, dar în final acesta s-a dovedit a fi prea puternic. Carapaz a venit pe locul 2, iar pe 3 a sosit Dan Martin (Israel Start Up Nation).
Clasamentul etapei a 8-a din Vuelta 2020

vue 8

Credit imagine: Eurosport

Clasamentul general după etapa a 8-a
https://i.eurosport.com/2020/10/28/2924117.jpg
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40