Campion mondial de tineret în 2018, Marc Hirschi (22 de ani) a reușit cea mai importantă victorie din carieră, câștigând cea mai lungă etapă din Turul Franței 2020 (218 kilometri). Elvețianul și-a luat revanșa după ce a terminat pe locul 2 în etapa a 2-a, iar mai apoi, în etapa a 9-a a fost ajuns cu doar 2 kilometri înainte de finish și a pierdut la sprint.
Hirschi a atacat din evadare când mai erau aproximativ 30 de kilometri de parcurs și a mărșăluit spre o victorie impresionantă, trecând linia de sosire cu 47 de secunde înaintea urmăritorilor.
La final, elvețianul a fost foarte entuziasmat de prima sa victorie în Turul Franței: "Este incredibil. Urmăritorii mei erau aproape. Nu am crezut că voi câștiga. Am mers la maxim pe final. Este un sentiment formidabil, nu pot să îl descriu. În ultimii 3 kilometri am început să simt gustul victoriei. Este prima mea victorie la profesioniști și vine chiar în Turul Franței, este un vis devenit realitate."
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 2 ORE
În lupta pentru clasamentul general nu s-a întâmplat nimic spectaculos, toți favoriții ajungând în siguranță, în același timp, la peste 2 minute de câștigător.
Turul Franței 2020 continuă mâine, cu o etapă lungă de 191 de kilometri, în care rutierii vor trebui să treacă peste 6 cățărări (nu foarte dificile) înainte de finalul de pe Puy Mary Pas de Peyrol, unde s-ar putea face diferențe între rutierii care luptă pentru clasamentul general.

Clasamentul etapei a 12-a din Turul Franței 2020

https://i.eurosport.com/2020/09/10/2884049.jpg

Clasamentul general după etapa a 12-a din Turul Franței 2020

https://i.eurosport.com/2020/09/10/2884051.jpg

Desfășurarea etapei a 12-a din Turul Franței 2020

Cea mai lungă etapă din ediția din acest an a Turului Franței era una ideală pentru ca o evadare să aibă succes. Prima evadare s-a format foarte repede din 4 rutieri: Nils Politt (Israel StartUp Nation), Max Walscheid (NTT), Luis Leon Sanchez (Astana) și Imanol Erviti (Movistar). Din pluton, Peter Sagan, pedepsitul etapei de ieri, a încercat și el câteva atacuri pentru a se desprinde de Sam Bennett (purtătorul tricoului verde), dar cei de la Deceuninck au fost foarte vigilenți și nu i-au permis slovacului să se îndepărteze, iar irlandezul a trecut primul la sprintul intermediar, între el și Sagan interpunându-se și Michael Morkov.
Între timp, evadarea s-a mărit la 6 oameni, celor 4 de la început alăturânduli-se Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) și Kasper Asgreen (Deceuninck Quick-Step), dar avansul acesteia nu a crescut niciodată la mai mult de 3 minute. Un aspect de semnalat în această perioadă a etapei este abandonul lui Ilnur Zakarin (CCC), care și-a rupt o coastă în etapa de ieri și astăzi a fost nevoit să renunțe.
Plutonul condus de cei de la Bora Hansgrohe a continuat să fie foarte agresiv, iar ultimii doi evadați, Kasper Asgreen și Imanol Erviti, au fost prinși când mai erau aproximativ 70 de kilometri de parcurs. Mai apoi, din plutonul compact au avut loc mai multe atacuri și cu 50 de kilometri înainte de linia de sosire s-a creat o nouă evadare, formată din Marc Soler (Movistar), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Marc Hirschi (Sunweb), Soren Kragh Andersen (Sunweb), Quentin Pacher (B&B Hotels - Vital Concept) și Tiesj Benoot (Sunweb).
Pe ultima și cea mai importantă cățărare a zilei, Suc au May (3,8 km/7,7%), Marc Hirschi a atacat din grupul fruntaș și a început să pună distanță între el și restul evadaților, încercând din nou să câștige solitar după ce în etapa a 9-a a eșuat la limită în această tentativă. Principalii urmăritori ai elvețianului erau Max Schachmann și Marc Soler, dar și Julian Alaphilippe, care a plecat dintr-un grup aflat ceva mai în spate cu 15 kilomtri înainte de final.
Alaphilippe, alături de alți rutierii care au rezistat atacului său, i-a ajuns din urmă pe Schachmann și Soler, dar Hirschi continua să ruleze excelent și avea un avans de 45 de secunde cu 5 kilometri înainte de final.
Urmăritorii nu au colaborat cum era indicat, iar Hirschi s-a distanțat din ce în ce mai mult și a ajuns primul la linia de sosire, bifând așadar prima sa victorie din Turul Franței din carieră. Pe locul 2 a sosit Pierre Rolland (B&B Hotels), iar pe 3 Soren Kragh Andersen (Sunweb), în timp ce favoriții la tricoul galben au sosit în pluton la peste 2 minute de câștigător.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49