Etapa a 11-a din Turul Franței a fost poate cea mai liniștită de până acum, dar asta doar până în momentul sprintului final. Caleb Ewan (Lotto Soudal) s-a impus incredibil la sprint, devansându-i pe Sagan și pe Sam Bennett. Doar că la reluare s-a observat un gest necugetat al lui Sagan, care l-a împins cu umărul pe Wout Van Aert, care se afla într-o poziție foarte bună cu doar câțiva metri înainte de linia de sosire.
Comisarii de cursă au reacționat imediat și l-au sancționat foarte dur pe rutierul slovac. Acestuia i-a fost anulată prezența pe poziția a 2-a în etapă, fiind retrogradat până pe locul 85. În aceste condiții, Sagan a pierdut și punctele aferente locului doi, iar șansele sale de a câștiga pentru a 8-a oară tricoul verde în Turul Franței au scăzut semnificativ.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Acest gest al lui Sagan nu este prima ispravă de acest gen din cariera sa. Tot în Turul Franței, în 2017, Sagan i-a provocat o căzătură groaznică lui Mark Cavendish, iar atunci slovacul a fost eliminat din Marea Buclă. Probabil că acest lucru s-ar fi întâmăplat și acum dacă Van Aert ar fi căzut, dar acesta a rămas pe bicicletă și slovacul a scăpat doar cu penalizarea din etapa respectivă.
Lumea ciclismului a fost zguduită recent de accidentul lui Fabio Jakobsen din Turul Poloniei, după un gest similar cu cel al lui Sagan făcut de Dylan Groenewegen. În acest context, sancționarea slovacului este considerată oportună, unii specialiști considerând că acesta trebuia exclus definitiv din competiție.

Reacții dure din partea altor rutieri

Pe lângă repercusiunile asupra clasamentului pe puncte, unde Sagan a pierdut foarte mult după etapa de ieri, gestul său a atras și furia unor alți cicliști din pluton, care nu s-au sfiit să-l atace dur pe rutierul de la Bora.
Primul rutier care a reacționat după finalul etapei de ieri a fost chiar Wout Van Aert, care i-a arătat un semn obscen lui Sagan imediat după finish, iar apoi a fost la fel de vehement la declarații: "Nu cred că e corect să faci așa ceva. În opinia mea, am sprintat într-o linie complet dreaptă, iar el a încercat să-și creeze spațiu pentru el și nu cred că avea voie să facă asta. A fost extrem de periculos ceea ce a făcut. Am fost foarte surprins și șocat în momentul în care am simțit ceva. Făceam un efort maxim, așa că m-am speriat cu adevărat."
După cursă, Van Aert a încercat să poarte o discuție cu Sagan, iar olandezul a recunoscut că vorbele spuse de cei doi nu au fost cele mai oneste: "Am fost atât de șocat și furios încât nu am folosit un cuvânt foarte frumos. După aceea, am încercat să-i spun că un sprint nu se face așa și că nu mi-a plăcut cum a procedat el. Dar din gură mi-au ieșit numai cuvinte grele, așa că a fost greu să purtăm o conversație."
Deja dublu câștigător de etapă în acest Tur al Franței, Van Aert nu știe dacă ar fi putut bifa hattrick-ul fără acest incident nefericit, dar a spus că e frustrant să pierzi din cauza unui astfel de lucru: "Nu știu dacă aș putut chiar să câștig etapa. Am plecat puțin prea devreme pentru că era acel spațiu prin dreapta. Nu știu dacă ar fi ieșit perfect, dar să se încheie așa este frustrant."
Primoz Roglic, colegul lui Van Aert și deținătorul tricoului galben, a vorbit și el despre incidentul de la final spunând că retrogradarea lui Sagan este absolut normală: "Tocmai am văzut sprintul și cred că este decizia corectă. Sprinterii sunt destul de diferiți de ceilalți dintre noi, sunt cu adevărat nebuni, luptând pentru acele locuri și pentru poziționarea la sprint, dar totul trebuie să fie corect. Este decizia corectă."
Dacă Van Aert sau Roglic pot fi considerați subiectivi cu privire la Sagan, nu același lucru se poate spune depsre Hugo Hofstetter, rutierulul echipei Israel Start Up Nation, care a fost implicat și el în sprintul de ieri si care l-a criticat aspru pe slovac.
"Bună @petosagan (numele contului de Twitter al lui Peter Sagan)! Nu folosesc niciodată tweet-uri dar... cu tot respectul pe care îl am pentru tine, dacă nu m-aș fi oprit, eu și poate alți tipi eram în spital acum... sunt foarte dezamăgit!", a postat francezul pe Twitter.
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31