Wout Van Aert (Jumbo Visma) este unul dintre principalii favoriți la cucerirea medaliei de aur în proba de șosea de la Jocurile Olimpice. Belgianul a câștigat ultima etapă din această ediție a Turului Franței, victoria sa de pe Champs Elysees încununând evoluția magnifică a sportivului în acest Tur al Franței.
Van Aert a câștigat 3 etape, cu profiluri total diferite: una de munte, din evadare, când rutierii au trecut de două ori peste Mont Ventoux, una de contratimp și una de sprint, dovedind încă o dată că este cel mai complet ciclist din lume la ora actuală. Niciun ciclist nu a mai reușit această performanță în ultimii 42 de ani, în Marea Buclă, de la reușita lui Bernard Hinault, de la ediția din 1979 a Turului Franței.
Înaintea competiției olimpice, Wout Van Aert, care va avea cea mai puternică echipă de la Tokyo, a declarat că vede lupta pentru medalia de aur drept o provocare.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
"Este una dintre marile provocări ale anului. Nu contează dacă oamenii mă văd favorit sau nu, voi merge acolo să lupt pentru medalia de aur. Știu că nu am mult timp de refacere după Turul Franței, dar sper să-mi revin bine pentru a face față cu brio", a spus Van Aert, care va împărți conducerea echipei Belgiei cu Greg Van Avermaet (campionul olimpic de la Rio). WVA îi va mai avea alături pe "fenomenul" Remco Evenepoel, el însuși posibil candidat la o medalie, dacă își revine la forma de dinainte de căzătura din Il Lombardia, dar și pe Tiesj Benoot și Mauri Vansevenant, excelenți în cursele de o zi.

Van Aert, față în față cu Pogacar

Unul dintre principalii contracandidați ai lui Wout Van Aert la Tokyo este Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), cel care a câștigat în această vară al doilea său Tur al Franței din carieră. Slovenul este primul rutier din ultimii 86 de ani care s-a impus în 6 etape în Turul Franţei înainte de a împlini 23 de ani, atrăgându-și laudele mai multor foști campioni ai ciclismului. Tadej are o capacitate incredibilă de a se recupera după efort, astfel că, deși vine după un Tur al Franței epuizant (spre deosebire de rutierul lui UAE, Van Aert nu a trebuit să tragă în fiecare zi, neavând ca obiectiv generalul), nu poate fi scos din calcule. Finalul nu e ideal pentru Pogacar, care, dacă se va afla într-un grup cu rutieri cu un sprint mai puternic (cazul lui Van Aert), va avea a doua șansă; dar cursa e suficient de grea încât slovenul să fie și el printre marii favoriți. Totul se va juca, probabil, pe ultima cățărare a zilei, Mikuni, una văzută de unii specialiști prea grea pentru ca Van Aert să rămână alături de Pogacar și cățărătorii cei mai puternici. Totuși, nu e exclus ca belgianul să reziste sau să recupereze ulterior.
  • 4865 este diferența de nivel în cursa de sâmbătă dimineață, transmisă în direct de Eurosport 1. Vom avea 234 de kilometri și 135 de sportivi în pluton, dar se estimează că nu mai mult de 50 vor reuși să termine.
Printre sportivii care i-ar mai putea pune probleme lui Van Aert se remarcă și Primoz Roglic, Slovenia având două cărți excelente pentru victorie. E puțin probabil ca liderii lui Jumbo-Visma și UAE să aibă alt statut decât cel de rutieri protejați, astfel că cei doi pot să atace pe rând și să creeze haos în grupul favoriților. Multe vor depinde însă de modul în care s-a recuperat Primoz după accidentul din Turul Franței, în urma căruia a fost nevoit să abandoneze.
Richard Carapaz (Ecuador) nu poate fi nici el scos din calcule având în vedere profilul cursei de la Jocurile Olimpice, deși nu posedă un sprint puternic, cum nici Alejandro Valverde (Spania) nu are cum să nu își dorească o medalie. El Bala va concura pe un traseu similar celui pe care a câștigat Campionatul Mondial în 2018 și, deși vârsta nu mai e de partea sa, poate să facă minuni în cursele de o zi.
Cu șanse la a face o figură frumoasă la Jocurile Olimpice mai sunt și Joao Almeida (Portugalia), care se descurcă foarte bine pe acest tip de teren și are un sprint impresionant pentru un cățărător, Adam Yates (Marea Britanie), care se va baza pe o echipă foarte bună, Sergio Higuita, marea speranță a Columbiei, și Michael Woods (Canada), specialist în cursele de acest fel, făcându-i concurență serioasă lui Valverde în 2018, la Mondiale.
  • Cursa masculină de ciclism rutier este programată sâmbătă dimineață, de la ora 5:00 (ora României). Programul complet al competiției de la Tokyo este aici.

Cine sunt marii absenți de la Tokyo

Mathieu Van der Poel și Julian Alaphilippe sunt cei mai importanți cicliști care ratează cursa de șosea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dacă francezul nu a dorit să vină în Japonia, MVP va concura pentru aur la mountain bike, unde e mare favorit.
Un alt nume mare care nu apare pe lista de start de la Tokyo 2020 este cel al lui Egan Bernal, care s-a impus recent la Giro d'Italia și care a refuzat să participe la Jocurile Olimpice pentru a se concentra pe Turul Spaniei.
Printre absenții de la Tokyo se mai află și Jonas Vingegaard, Sonny Colbrelli, Michael Matthews sau Pello Bilbao, aceștia putând să fi făcut, în teorie, o figură frumoasă în cursa de sâmbătă.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22