23 de secunde era ecartul între Brandon McNulty și Primoz Roglic înainte de ultima rundă din Turul Țării Bascilor. Deși s-a impus la contra-timp, slovenul a cedat tricoul galben acum două zile, când nu a răspuns atacului americanului de la UAE, preferând să stea lângă Pogacar. După cât de puternic a arătat azi, Roglic probabil că știa că sunt șanse mari ca în etapa regină să pună suficientă distanță față de yankeul lider la general.

Desfășurarea etapei în Turul Țării Bascilor: UAE, fără replică în fața lui Roglic

Asta pentru că azi am avut în meniu nu mai puțin de 7 cățărări, trei dintre ele de categoria întâi. Iar artificiile au început devreme, probabil nimeni negândindu-se că vom avea parte de spectacol atât de repede. Pe cățărarea de pe Elosua-Gorla, Hirschi a dus o trenă susținută pentru UAE, pentru a preîntâmpina atacurile. Coborârea a cauzat la fel de multe victime ca și ascensiunea, însă Brandon McNulty nu a reușit să mai țină ritmul, suferind încă de pe cățărare. Un grup cu Roglic s-a distanțat la 40 de secunde, iar UAE l-a chemat pe Hirschi înapoi, pentru a-l ajuta pe american. Chiar și cu ajutorul lui Ulissi și Majka, McNulty părea că a capotat, astfel că Pogacar a primit undă verde să încerce el să câștige Turul Țării Bascilor.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Dar în față Astana, Movistar și Roglic și-au dat mâna și au mărit constant diferența față de urmăritori. Pe Krakelin, cățărare de categoria întâi, doar Gaudu și Hugh Carty au rezistat trenei duse de Roglic, astfel că s-a format un trio care avea să se lupte penetru victorie. La finalul lui Krakelin, Pogacar avea de recuperat 50 de secunde față de conaționalul său, în timp ce McNulty era deja la un minut și jumătate. Și rula singur, ceilalți rutieri ai lui UAE nereușind să îl mai ajute.
Dacă mult timp Roglic a făcut toată treaba, el luptându-se pentru victoria finală, în ultima parte a etapei, Gaudu și în special Carty au venit și ei la trenă, având tot interesul să păstreze avantajul față de grupul Pogacar, unde erau cățărători cu sprint superior.

Roglic i-a oferit victoria lui David Gaudu, în Turul Țării Bascilor

Cu 5.9 kilometri înainte de final, pe ultima ascensiune, Gaudu a atacat. Roglic nu a putut să răspundă inițial și nici Carty. În cele din urmă, slovenul, un contratimpist excelent, a mers în ritmul său și a ajuns în trena francezului. Rutierul din Hexagon a dus toată trena până la final și, în semn de respect pentru munca depusă, Primoz i-a oferit victoria.
Jumbo-Visma a avut un Tur al Țării Bascilor de vis, câștigând toate tricourile distinctive. Roglic a luat acasă, pe lângă tricoul galben, și cel destinat celui mai bun cățărător, dar și cel pe puncte. Tricoul destinat celui mai bun tânăr a intrat în posesia lui Jonas Vingegaard, rutierul lui Jumbo având un start de an de excepție (a câștigat Settimana Internazionale Coppi e Bartali).
Clasament etapă
https://i.eurosport.com/2021/04/10/3027711.png
Clasament general
https://i.eurosport.com/2021/04/10/3027717.png
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22