După ce am văzut în Tour de L'Ain și în Criteriul Dauphine, lupta dintre Ineos și Jumbo-Visma a fost câștigată categoric de olandezi. Ca atare, britanicii, care au câștigat 7 din ultimele Tururi ale Franței, aveau nevoie să compenseze cu ceva lipsa de formă, iar Dave Brailsford a acționat în consecință, renunțând la Froome și Thomas.
În acest moment, lucrurile par mai echilibrate între cele două formații, dar Jumbo-Visma va pleca la drum, pe 29 august, cu prima șansă la tricoul galben.
https://i.eurosport.com/2020/08/16/2865457.jpg
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33

Tom Dumoulin vs Pavel Sivakov - avantaj Ineos

Fiecare dintre cele trei teamuri anunțaseră inițial că vor veni cu câte trei variante pentru clasamentul general. Ineos se baza pe Froome, Thomas și Bernal, toți foști câștigători în Turul Franței, în timp ce olandezii mizau pe Roglic, Tom Dumoulin și Steven Kruijswijk.
Între timp, fiecare echipă pare să fi rămas cu un lider autoritar și cu încă o variantă de clasament general, dacă neprevăzutul își face apariția și Roglic sau Bernal suferă vreun accident nedorit. Kruijswijk a părut mai în formă decât Tom Dumoulin, dar căzătura din Dauphine pune sub semnul întrebării prezența lui în Le Tour. Și dacă va fi recuperat, e greu de crezut că mai reprezintă o variantă de general, astfel că fostul câștigător al Giro rămâne singura variantă de back-up în cazul în care Roglic pățește ceva.
Dumoulin a arătat mai bine de la o zi la alta în Dauphine și e de așteptat ca forma sa să atingă un nivel și mai bun la începutul Turului Franței. Însă, în acest moment, Pavel Sivakov pare să aibă un mic plus în acest duel al "secunzilor" pentru Turul Franței. Rusul a arătat impresionant în Dauphine, mai ales în ultima etapă. Acesta a căzut, fiind în evadare, dar a reușit chiar și așa să își păstreze ritmul și să se lupte cu oamenii de general, terminând pe locul 4 etapa. Mulți consideră chiar că Sivakov e într-o formă mai bună decât Bernal, care e sâcâit și de mici dureri la spate. Deși a lăsat puțină piele pe șosea în etapa de duminică (foto sus), e de așteptat ca Sivakov să se recupereze total și să aibă un cuvânt greu de spus în Marea Buclă.
https://i.eurosport.com/2020/08/16/2865519.jpg

Locotenenții Ineos vs locotenenții Jumbo Visma în Turul Franței - avantaj pentru olandezi

Richard Carapaz, Andrey Amador, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo (un contratimpist care a arătat excelent pe munți în ultima perioadă) vs Sepp Kuss, George Bennett, Steven Kruijswijk și Robert Gesink, așa va arăta lupta în munți.
Neincluderea lui Froome și Thomas pentru Turul Franței 2020 are legătură cu forma acestora și cu aportul pe care l-ar fi adus în echipă. Englezul a terminat la 1 oră și 26 de minute de învingătorul surpriză Daniel Martinez, în Dauphine, în timp ce galezul a pierdut peste 53 de minute în raport cu rutierul columbian.
Ca atare, Ineos nu putea să se aștepte la un randament mult diferit din partea celor doi în Le Tour, chiar dacă la nivel de imagine să ai 3 foști câștigători ai cursei la start ar fi fost un mare atu. Dave Brailsford a preferat să apeleze la Richard Carapaz, învingătorul din Giro 2019, care a demonstrat deja că e în formă. Ecuadorianul a câștigat o etapă în Turul Poloniei, apoi a fost forțat să abandoneze, după o căzătură pe o coborâre. Accidentarea nu a lăsat urmări, astfel că sud-americanul a fost la startul Il Lombardia și Giro dell'Emilia. Evident, Carapaz a plătit tribut în aceste două curse căzăturii, dar e de așteptat să se recupereze total pentru Turul Franței. El nu va avea alt rol decât să îl ajute pe Bernal în munți, urmând apoi să împartă șefia echipei cu "G", în Giro. Un gregario ideal pentru învingătorul din Le Tour 2019, care poate să șteargă într-o oarecare măsură diferența față de Jumbo-Visma.
În ceea ce îl privește pe Amador, acesta a părut ieșit din formă în Route d'Occitanie, dar Tour de l'Ain a avut o prestație mult mai bună. Costa-ricanul e un cățărător cu mare experiență, care se descurcă excelent pe pantele lungi și regulate, dovadă în acest sens cele două TOP 10-uri din Giro (locul 4, chiar, în 2015).
De partea cealaltă, Jumbo-Visma propune cel puțin doi locotenenți de lux pentru Roglic. Sepp Kuss e într-o formă uimitoare, reușind să rupă toate ajutoarele oamenilor de general în etapele din Dauphine. După abandonul lui Roglic, în ultima rundă, americanul a putut lupta pentru gloria personală și s-a impus de o manieră categorică, deși cu siguranță că toți greii plutonului visau la cele 10 secunde de bonificație aferente primului loc în contextul luptei strânse de la general.
George Bennett e și el într-o formă fabuloasă. În Tour de L'Ain a lucrat pentru Roglic, dar tot a venit pe 5 la general, pentru ca apoi olandezi să îi permită să fie lider în Gran Piemonte și Il Lombardia. Neo-zeelandezul a impresionat din nou, câștigând prima cursă și sosind pe locul secund în "clasica monument".
Chiar și în condițiile în care Steven Kruijswijk nu va fi recuperat (există o posibilitatea ca Laurens de Plus, un alt cățărător de calibru, care a impresionat anul trecut în Le Tour, să fie selectat în locul celui care a ocupat locul 3 în Le Tour 2019), Jumbo-Visma pare să aibă un avantaj în fața lui Ineos. Contrabalansat oarecum de Carapaz și Amador, însă insuficient, la o primă vedere.
https://i.eurosport.com/2020/08/08/2861821.jpg

Luke Rowe și Van Baarle vs Tony Martin și Wout Van Aert - avantaj Jumbo-Visma

Ambele formații dispun de câte doi oameni de plat formidabili, care să îi ghideze pe favoriți în etapele fără miză de general din punct de vedere al cățărărilor. Totuși, aproape an de an în Le Tour se produc borduri în una sau două etape, astfel că prezența lor e un atu important pentru ca Bernal sau Roglic să nu piardă timp.
Rowe și Van Baarle sunt adevărații căpitani ai Ineos pe șosea, dar și la acest capitol Jumbo-Visma pare să aibă un mic avantaj. Pentru că se vor baza pe Tony Martin, cvatruplu campion mondial la contratimp, un om care încă e capabil să ducă trena pentru o bună parte din orice cursă, dar și pe Wan Aert, unul dintre rutierii de clasice foarte puternici. El e și capabil să sprinteze, nu puțini văzându-l în teorie un adversar redutabil pentru Sagan la tricoul verde. Belgianul de 25 de ani nu va avea însă ambiții personale în Le Tour, singurul scop pentru Jumbo-Visma fiind cucerirea tricoului galben. Van Aert a câștigat în ultima lună Strade Bianche, Milano San Remo și etapă în Criteriul Dauphine, astfel că orgoliul personal e satisfăcut suficient, urmând a se pune în slujba lui Roglic.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22