Robbie McEwen s-a retras din activitate în 2012 după o carieră care s-a întins pe 3 decenii și în care a câștigat printre altele 12 etape în Turul Franței și de 3 ori tricoul verde în această competiție.
https://i.eurosport.com/2020/08/05/2860563.jpg

McEwen: "Am fost și în situația lui Jakobsen și în a lui Groenewegen"

Ciclism
Veste uriașă: echipa lui Edi Grosu a primit wildcard pentru Giro 2022
28/02/2022 LA 12:55
Australianul a reacționat după accidentul groaznic de miercuri din etapa 1 a Turului Poloniei, în urma căreia Fabio Jakobsen a ajuns în comă indusă, un oficial de cursă a rămas inconștient și mai mulți rutieri au avut nevoie de tratament medical imediat.
Robbie McEwen, le-a cerut organizatorilor de curse și UCI să-și asume mai multă responsabilitate pentru siguranța rutierilor. Dylan Groenewegen de la Jumbo Visma a fost responsabil pentru incident, iar UCI a condamnat imediat gestul său incalificabil. De asemenea, Groenewegen a fost descalificat din cursă și amendat, în timp ce victoria i-a fost acordată lui Jakobsen.
În timp ce echipa lui Groenewegen și-a cerut scuze pentru accidentul provocat de rutier, McEwen a declarat pentru Cyclingnews că accidentul ar trebui să fie examinat atent de cei responsabili.
''În sprinturi, acesta este tipul de incident pe care l-am văzut de nenumărate ori. Am fost de partea ambelor capete, cu mișcări de genul acesta. Am fost într-o situație în care am fost descalificat și am fost în situații în care am fost împins în bariere și am căzut.", a declarat fostul sprinter.
https://i.eurosport.com/2013/04/24/996138.jpg

McEwen a proiectat un sistem de protecție pentru rutieri

Fostul rutier a declarat că a abordat UCI cu idei despre cum s-ar putea îmbunătăți siguranța cicliștilor în sprinturi, dar niciodată nu a primit niciun răspuns.
"Am propus un design de barieră atât pentru UCI, cât și pentru ASO, în același timp, pentru exact circumstanțele de acest fel. O astfel de barieră trebui să fie solidă și grea. Placa din fața barierei trebuie să coboare și ea într-un unghi și să întâlnească drumul, astfel ca rutierul să fie deviat înapoi pe drum, nu să zboare prin acea barieră", a declarat McEwen.
"Barierele din Polonia au zburat în toate direcțiile și mi s-a părut ca fiind din plastic. Una dintre ele s-a rupt în bucăți și asta nu se întâmplă cu cele din metal. Sunt multe de făcut în ceea ce privește siguranța în ultimele câteva sute de metri.", a mai adăugat fostul sprinter.

McEwen: "Astfel de accidente ar putea fi evitate dacă rutierii ar fi ascultați"

Sprintul de la finalul etapei de ieri a fost într-o ușoară coborâre, iar acest lucru a fost aspru criticat în trecut. McEwen este de părere că rezultatele prăbușirii de ieri sau cel puțin gravitatea rănilor ar fi putut fi evitate dacă puterile din vârful ciclismului ar fi avut a ascultat mai multe voci și îngrijorări ale rutierilor.
"Organizatorii curselor trebuie să fie mai responsabili. Traseele de tramvai nu ar trebui să fie nicăieri în apropierea unui pluton. Dacă s-ar fi pus mai mult accent pe siguranța rutierilor, am putea vorbi acum doar despre un accident urât și un tip acoperit în bandaje, dar care să poată începe antrenamentele într-o săptămână sau două. În schimb, vorbim despre un tip în stare critică care se luptă pentru viața lui. Este oribil", a mai spus australianul.
În final, McEwen și-a arătat susținerea morală în special pentru Jakobsen și familia acestuia, dar și pentru Groenewegen, despre care e sigur că nu și-a dorit să se ajungă la un asemenea deznodământ: "De asemenea, sunt sigur că Dylan Groenewegen se simte absolut îngrozitor și sunt sigur că primește sprijinul de care are nevoie. Deși accidentul a fost vina lui, trebuie să fim lângă el."
"Cel mai important lucru este că toată lumea se gândește la Fabio și sper că se va recupera cât mai repede. Sunt alături de el și de familia lui", a conchis McEwen.
Deși aseară medicii erau foarte rezervați cu privire la starea de sănătate a lui Jakobsen, astăzi au venit vești mai bune de la spitalul din Katowice și starea rutierului s-a stabilizat, fiind în acest moment în afara oricărui pericol.
Turul Spaniei
Primoz Roglic a încheiat en-fanfare Vuelta 2021! Slovenul s-a impus la contratimpul din ultima etapă
05/09/2021 LA 18:30
Turul Spaniei
Rezumatul etapei a 8-a din Turul Spaniei
21/08/2021 LA 17:04