Cu 52 de secunde avans față de locul secund, Max Schachmann (care a și câștigat, în cele din urmă competiția, apărându-și titlul de anul trecut), Roglic nu părea să aibă vreo emoție în runda de ieri. Mai ales că organizatorii au fost nevoiți să scurteze traseul din cauza restricțiilor COVID-19. Ca atare, etapa a măsurat doar 92,7 kilometri, fără dificultăți majore, care să creeze mari ecarturi între rutierii de general (drept dovadă victoria de etapă s-a dat la sprint redus, dintr-un grup relativ numeros).
Doar că Roglic a căzut de două ori, pe aceeași coborâre (am avut un circuit). Mai întâi, și-a dislocat umărul, dar a "prins" fără mari emoții. Apoi, cu 25 de kilometri înainte de final, a luat din nou contact cu asfaltul. O rană mult mai vizibilă, pe coapsa stângă, l-au împiedicat să mai revină în grupul favoriților. La asta s-a adăugat și o problemă tehnică, fiind nevoit să schimbe bicicleta după al doilea accident suferit. Chiar și așa, Roglic nu a cedat și a făcut un contratimp solitar impresionant, în speranța că va reuși să revină. Nu s-a putut, Bora și Astana mărind ritmul.
"Ce să spun? Nu a fost etapa pe care ne-o doream. Am făcut câteva greșeli azi. La prima căzătură, mi-am dislocat umărul stâng. Apoi am căzut din nou. Am dat totul, dar din păcate nu am putut să îi mai prind pe ceilalți din urmă. Îmi pare rău, dar nu se va opri planeta. Mă voi întoarce mai puternic pentru următoarele curse", a spus Roglic la final, citat de Cycling News.
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Roglic e mulțumit că accidentările pe care le-a suferit nu sunt în măsură să îi pună în pericol obiectivele din această primăvară. Evident, Paris-Nisa era un obiectiv, dar în următoarea lună și jumătate slovenul speră să obțină rezultate bune în Turul Țării Bascilor și în prima clasică "monument" care i se potrivește, în 2021: Liege-Bastogne-Liege.
"Putea fi mult mai rău, hai să spunem că am fost norocos, având în vedere că nu e nimic foarte grav. O să îmi iau câteva zile libere să mă refac, apoi mă voi pregăti de următoarele competiții. Cred că mai sunt 3 săptămâni până la Turul Țării Bascilor, apoi mai am încă două săptămâni până la Clasicele din Ardeni. Am arătat bine în acest început de an și voi fi pregătit să obțin noi succese", a mai spus Roglic.

Jumbo-Visma își recunoaște vina, dar "înțeapă" Astana și Bora

Grischa Niermann, directorul sportiv al lui Jumbo-Visma, a fost dezamăgit că ceilalți favoriți nu l-au așteptat pe Roglic după a doua căzătură. S-a vorbit că preț de câteva minute nici nu s-ar fi știut de incident, acesta nefiind surprins pe camere. Apoi, slovenul a rămas câteva minute într-un grup de întârziați, astfel că nu a fost reperat decât în momentul în care regizorul transmisiunii a realizat că liderul cursei nu mai e în grupul favoriților.
Oricare ar fi varianta, cert e că Jumbo-Visma e principala vinovată. Nu neapărat ca urmare a faptului că Roglic nu a gestionat cum trebuie coborârile, ci mai degrabă pentru că din formația extrem de puternică de anul trecut a rămas doar o amintire, cel puțin în această cursă. Deși runda a fost una scurtă și ușoară, doar George Bennett și Steven Kruijswjik au rămas lângă Primoz, ceilalți fiind deja lăsați în urmă în momentul celei de-a doua căzături. Și nici ei nu au rezistat foarte mult, slovenul rămânând relativ repede singur.
"La prima căzătură a lui Primoz, plutonul l-a așteptat și cred că a fost fair-play. La a doua, nu s-a mai întâmplat așa. Dar asta e viața, ăsta e ciclismul. Dar nu trebuie să dăm vina pe alții, noi suntem principalii responsabili. Poate că și noi am proceda așa dacă am fi pe locul doi sau trei, nu știu. Nimic nu a funcționat azi, totul a părut împotriva noastră, dar mergem înainte", a explicat directorul sportiv al olandezilor.
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40
Turul Spaniei
Jumbo Visma a câștigat contratimpul pe echipe din prima etapă din Vuelta! Roglic, gest superb
19/08/2022 LA 18:42