Traseul Giro 2020 e unul fantastic, cu trei runde de munte teribile în ultima săptămână, dar şi cu trei contratimpuri care îi pot oferi un avans uriaş lui Geraint Thomas, de departe cel mai bun în proba contra-cronometru dintre rutierii de general.
Bradley Wiggins, fost câştigător de etape în Giro, a prefaţat competiţia şi vede o luptă în doi pentru tricoul roz. Totuşi, britanicul admite că "G" este favoritul principal, mizând pe setea acestuia de revanşă. După ce nu a fost inclus de Ineos în lotul pentru Turul Franţei, englezul s-a pregătit exemplar, a slăbit foarte mult şi a arătat în Tirreno că e la un nivel foarte bun. A impresionat şi Mondiale, în proba de contratimp, astfel că la ora startului Giro 2020 forma sa va fi una perfectă.

Bradley Wiggins a prefaţat Giro 2020: "Geraint Thomas, principalul favorit"

Turul Italiei
Un Giro pentru căţărătorii puri. Cei mai puţini kilometri de contratimp din ultimii 60 de ani
12/11/2021 LA 11:55
Reporter: Este Geraint Thomas Marele Favorit?
Bradley Wiggins: Cred că "G" este probabil favoritul numărul unu. Cred că singurii foarte aproape de a-i pune probleme la victoria finală sunt Jakob Fuglsang şi Vincenzo Nibali, nu îl scoateţi din calcul niciodată pe "Rechin". Simt că Geraint vrea să demonstreze ceva după ce a păţit în Turul Franţei. Nu aş paria niciodată împotriva lui Geraint, omul ăsta se va retrage ca unul dintre cei mai mari ciclişti din istoria ţării noastre. Când îşi pune ceva în cap, e greu să îi faci faţă, e foarte puternic mental.
Giro se desfăşoară foarte târziu în sezon, în 2020. E un timing bun pentru Thomas?
Cred că da. Are un avantaj mare că a avut suficient timp să se pregătească, să îşi intre în formă. În plus, faptul că vorbim de Turul Italiei şi nu de cel al Franţei înseamnă mai puţină presiune pentru el. În Giro, nu va fi în centrul atenţiei atât de mult şi nu există mari performanţe pe care să le compari. Când ne amintim de Giro şi de "G" ne gândim la căzături şi ghinion. Acest lucru îi va face viaţa mult mai uşoară, va fi fără o presiune imensă pe umeri.
Poate fi Geraint Thomas în roz din prima până în ultima etapă?
Ar putea fi o variantă, nu ar fi total ieşit din comun să se întâmple aşa, având în vedere că se începe cu un contratimp unde excelează. Dar, cred eu, Ineos va dori să cedeze tricoul roz, dacă acesta va fi pe umerii lui Geraint după prima rundă. Pentru că în acest caz va trebui să stai la trenă zi de zi, să controlezi cursa, e o presiune de care nu au nevoie atât de repede.
De şansele lui Simon Yates ce spui?
Nu e complet ieşit din discuţie să ajungă în roz la Milano. A învăţat enorm din ce s-a întâmplat în ultimii ani. A fost chiar foarte aproape de victoria finală când a câştigat Froome, dar a avut acele probleme. A câştigat Tirreno şi e în formă. Marea sa provocare va fi legată de contratimp, de cât de bine va reuşi să limiteze avansul lui Geraint Thomas. Dar sunt convins că nici Simon şi nici Mitchetlon-Scott nu vin în Giro cu gândul la locul doi sau trei, vor să câştige.
Simon e un rutier foarte agresiv şi cu siguranţă va ataca. Nu se teme să o facă, acesta e stilul lui. Personal, nu cred că va avea un ecart de nerecuperat în munţi după probele contra-cronometru.
https://i.eurosport.com/2020/08/15/2865109.jpg

"Superman", ajutor pentru Fuglsang, în Giro 2020

La Astana ce o să se întâmple? Îl aveau pe Fuglsang lider, acum au decis să vină şi cu Miguel Angel Lopez.
Lopez vine după un Tur al Franţei foarte greu, a pierdut podiumul în contratimpul din penultima zi. Cred că se va recupera bine şi va fi un aliat de nădejde pentru Fuglsang în munţi, mai ales în ultima săptămână. Astana are un lot foarte puternic, probabil că se pot compara cu Ineos în Giro, dacă nu cumva e chiar o echipă mai puternică. Lider va fi Fuglsang, a renunţat la statutul acesta în Turul Franţei şi s-a pregătit special pentru Giro. Danezul pare să fie din ce în ce mai bun odată cu trecerea anilor.
Înţeleg că ai încredere mare şi în Vincezo Nibali, chiar dacă rezultatele lui nu au fost cele mai bune, în ultimul timp.
Da, cred că va fi acolo, cu cei mai buni. Nibali e genul de ciclist care stă la cutie în multe dintre cursele care nu sunt de prim plan şi de aici senzaţia că nu e în formă. Dar eu cred că va surprinde pe mulţi, mereu găseşte forma potrivită pentru obiectivele pe care şi le fixează. Cu cât vom parcurge mai mult din Giro, cu atât Nibali va fi mai puternic.
Ai în vedere vreun tânăr care să facă o figură frumoasă în Giro anul acesta, la general?
Tao Geoghegan Hart. Cred că e pregătit să confirme la cel mai înalt nivel.

Sprinterii din Giro 2020

Demare, Viviani, Sagan, Matthews, Gaviria sunt sprinterii de prim plan care merg în Turul Italiei. Cine e numărul unu dintre ei, cine e cel mai în formă?
Gaviria, are un trenuleţ puternic şi a arătat cât de bine se descurcă în Giro în anii precedenţi. Vivivani a fost o umbră în Turul Franţei. Mă aştept la o surpriză plăcută de la Peter Sagan, cred că e mai puternic decât a fost în Turul Franţei. Anul acesta traseul pare foarte bun şi pentru Demare, am fost surprins când am văzut că nu a mers în Turul Franţei. Cred că se putea lupta la tricoul verde acolo, dar probabil că s-a pregătit tot anul astfel încât să fie în formă maximă în Turul Italiei.
Ce face Giro atât de special şi de ce ar trebui oamenii să îl urmărească?
Acest an va fi foarte special, din prisma traseului, dar şi al momentului din an. În mod normal, Giro trebuia să aibă loc în mai, acum suntem în octombrie. Dar cred că vremea va fi bună şi va fi un spectacol fantastic. Pentru toţi e ciudat să avem atât de multe competiţii importante în această perioadă a anului şi e de urmărit ce se va întâmpla.
Care e predicţia ta pentru podiumul final?
Geraint Thomas, Fuglsang şi Nibali. Cred că "Superman" Lopez va lucra pentru Jakob şi acest lucru e foarte important. Pentru victoria finală văd să se lupte în principal Thomas şi Fuglsang.
Turul Italiei debutează sâmbătă, la Eurosport, cu un contratimp în lungime de 15,1 kilometri. Filippo Ganna, noul campion mondial de la Imola în proba contra-cronometru, e mare favorit. Rutierul Ineos se descurcă și mai bine pe distanțe scurte, iar etapa de pe 3 octombrie i se potrivește mănușă.
Ciclism
Tadej Pogacar, învingător în Il Lombardia, după o prestație de geniu
09/10/2021 LA 14:48
Ciclism
Il Lombardia, ultimul "monument" din 2021. Cine se impune în "Clasica frunzelor moarte"?
08/10/2021 LA 10:54