Sâmbătă, 7 martie, va avea loc cea de-a 15-a ediție a clasicei Strade Bianche. Introdusă în calendar abia în 2007, clasica din Toscana a crescut enorm ca popularitate datorită numeroaselor sectoare de piatră cubică de pe traseu, care indiferent de vreme creează mari probleme cicliștilor: dacă e senin se formează nori de praf care reduc mult vizibilitatea celor din spate, iar dacă plouă condițiile devin și mai grele.
Specialiștii curselor clasice vor da un nou recital în acest an, la start numărându-se cei mai importanți rutieri de acest profil. Singura mare absență este cea a lui Peter Sagan, care deși s-a recuperat după ce a fost infectat cu Covid-19 a ales să nu participe, el urmând să-și înceapă sezonul în Tirreno-Adriatico, care va porni la drum pe 10 martie.
Traseul Strade Bianche din 2021 rămâne același ca cel din edițiile recente, cu 63 de kilometri de drumuri neasfaltate, împărțiți în 11 sectoare ale cursei de 184 de kilometri. Traseul deluros, cu multe urcușuri și coborâșuri nu le va da prea mult timp de respiro rutierilor, astfel că indiferent de cum va decurge cursa spectacolul este asigurat.
Weltmeisterschaften
Van der Poel, arestat pentru un incident la hotel, chiar înainte de cursa de șosea de la Mondiale
25/09/2022 LA 06:10
https://i.eurosport.com/2020/12/27/2962081.jpg

Mathieu Van Der Poel și Wout Van Aert sunt marii favoriții în Strade Bianche

Când vine vorba despre favoriți, Mathieu Van Der Poel și Wout Van Aert sunt în capul listei. În condiții normale am putea asista la un nou episod din duelul celor doi rutieri, unul care are toate șansele să se transforme pe viitor într-unul dintre cele mai mari din istoria ciclismului.
Cei doi s-au confruntat deja în acest an la mondialele de cyclo-cross, olandezul având câștig de cauză. Un alt avantaj teoretic al lui Van Der Poel este că el are câteva curse în picioare pe șosea în acest sezon. Rutierul de la Alpecin Fenix a câștigat prima etapă din UAE Tour, dar apoi a fost nevoit să se retragă împreună cu toată echipa din cauza unui caz pozitiv de Covid-19.
Dar forma lui Van Der Poel nu a fost afectată, el arătând foarte bine în Kuurne-Bruxelles-Kuurne, unde s-a aflat multă vreme în grupul fruntaș, dar nu a mai avut forță să se bată la sprint. Și în Le Samyn olandezul de 26 de ani și-a demonstrat forța din piciore, astfel că e de așteptat să fie la cel mai înalt nivel și în Strade Biache.
În schimb, pentru Wout Van Aert va fi prima cursă pe șosea a sezonului. Bbelgianul de la Jumbo Visma va porni la drum în calitate de câștigător, el impunându-se categoric anul trecut, când cursa s-a desfășurat însă în vară, din cauza programului dat peste cap de pandemie. Van Aert a preferat să-și prelungească perioada de antrenament pentru noul sezon și de aceea nu a participat la clasicele din Belgia din week-end-ul trecut, iar rapoartele apropiate de echipa sa notează că acesta se află într-o formă extraordinară.
https://i.eurosport.com/2019/03/09/2539736.jpg

Strade Bianche | De unde poate veni surpriza?

Campionul mondial în exercițiu, Julian Alaphilippe (câștigător în 2019), nu poate fi nici el trecut cu vederea, francezul arătând de asemenea o formă bună în debutul sezonului. El a luat startul în Omloop Het și a încercat să ia cursa pe cont propriu în ultimii 30 de kilometri, dar plutonul numeros l-a ajuns din urmă și cursa s-a încheiat la sprint. Câștigător a fost Davide Ballerini, coechipierul lui Alaphilippe de la Deceuninck Quick Step, care poate fi și el o variantă pentru echipa belgiană în Strade Bianche, asta dacă se va menține în frunte până la finalul complicat de la Siena. Zdenek Stybar (câștigător în 2015) sau Joao Almeida sunt alți rutieri pe care mizează Deceuninck în această cursă.
Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) este și el un rutier cu un profil care îl recomandă pentru o victorie în Strade Bianche. Danezul a fost aproape acum 2 ani, dar a fost bătut la sprint de Julian Alaphilippe. În 2020, Fuglsang a încercat din nou să fure victoria, dar a atacat mult prea devreme și a fost prins relativ ușor, terminând pe locul 5 în cele din urmă.
Chiar dacă au șanse mici de izbândă, rutierii de general din marile tururi nu se vor da la o parte dacă li se va ivi o posibilitate de a câștiga. Tadej Pogacar a început sezonul câștigând UAE Tour și îi va avea sâmbătă lângă el pe Davide Formolo (locul 2 anul trecut) și Brandon McNulty, oameni foarte puternici în astfel de curse. Egan Bernal va fi și el la start, dar principala armă a celor de la INEOS va fi tânărul Tom Pidcock, care a urcat pe podium în Kuurne-Bruxelles-Kuurne și care a demosntrat că își poate transpune calitățile din cyclo-cross și pe șosea.
Alte nume de urmărit sunt Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Tim Wellens (Lotto Soudal) sau Greg Van Avermaet (AG2R Citroen).
Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44
Turul Spaniei
Julian Alaphilippe, out din Vuelta! Campionul mondial și-a rupt clavicula în urma unei căzături
31/08/2022 LA 14:39