Fără ultimii doi câștigători la start, Wout Van Aert și Mathieu Van Der Poel, ediția din acest an a clasicii Strade Bianche se anunța una deschisă oricărui rezultat. După ce a dat recital în Turul Emiratelor Arabe Unite, Tadej Pogacar a demonstrat încă o dată că este un rutier complet și a obținut o victorie entuziasmantă.
Încă de la începutul cursei s-a format o evadare formată din 7 rutieri, dar aceasta nu a avut niciun moment mai mult de 5 minute avans. Un prim moment cheie al întrecerii a avut loc cu aproximativ 100 de kilometri înainte de final, când Julian Alaphilippe, unul dintre marii favoriți, a fost implicat într-o căzătură cumplită. Un rutier de la Alpecin Fenix l-a incomodat pe campionul mondial, iar acesta s-a rosogolit, declanșând căzături în lanț în urma sa.

Julian Alaphilippe, căzătură cumplită în Strade Bianche!

Tour des Flandres
Mathieu Van Der Poel a câștigat pentru a doua oară în carieră Turul Flandrei! Pogacar, marele învins
03/04/2022 LA 14:49
Oarecum surprinzător, Alaphilippe nu a suferit leziuni grave și a revenit pe bicicletă, a început cursa de urmărire a plutonului, care s-a distanțat la aproximativ două minute. Beneficiind de o muncă extremă a colegilor săi, în special a lui Mikkel Honore, dar și a faptului că în față nu s-a tras foarte tare, finish-ul fiind extrem de departe, Alaphilippe a revenit în pluton când mai erau circa 70 de kilometri de parcurs.

Tadej Pogacar, imperial în Strade Bianche

Efortul depus de Alaphilippe s-a văzut însă mai târziu. Pe a 8-a porțiune de drum neasfaltat a zilei, Monte Sante Maria, Tadej Pogacar a declanșat un atac furibund și Alaphilippe nu a vut răspuns, ca de altfel niciun alt rutier. Slovenul s-a distanțat destul de ușor și organizarea în spate a lăsat de dorit.
Kasper Asgreen, câștigătorul de anul trecut din Turul Flandrei a plecat de unul singur în urmărirea slovenului, iar la scurt timp i s-a alăturat și Alejandro Valverde. Cei doi au recuperat lent din diferența față de Pogacar, care încă avea 50 de secunde avans la intrarea în ultimii 5 kilometri și victoria slovenului era tot mai sigură.
Nu a fost loc de surprize pe final și Pogacar a trecut primul linia de sosire, obținând un succes de o manieră mult mai categorică decât era de așteptat. Pe locul doi a sosit Alejandro Valverde (Movistar), aflat la cea mai bună performanță a sa în această cursă, iar pe ultima treaptă a podiumului a urcat Kasper Asgreen (Quick Step Alpha Vinyl).
Așadar, Tadej Pogacar și-a trecut pentru prima dată în palmares Strade Bianche, o cursă care în opinia multora ar merita statutul de al 6-lea Monument. Având deja în vitrină trofeele din Liege - Bastogne - Liege și Il Lombardia, succesul de azi demonstrează că slovenul este cel mai complet rutier din pluton la ora actuală, fiind capabil să câștige pe orice tărâm, atât în mari tururi, cât și în clasice.
Prin victoria de azi, Pogacar a devenit rutierul care s-a impus în Strade Bianche după cel mai lung atac. Recordul în acest sens îi aparținea lui Alexandr Kolobnev, care se impusese la ediția din 2007 după un atac dat cu 19,4 kilometri înainte de final.
Atenția fanilor ciclismului se va îndrepta în următoarea perioadă către două curse de o săptămână, Paris - Nice și Tirreno Adriatico, ambele transmise în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player începând de duminică, respectiv luni.
Tour des Flandres
Tadej Pogacar nu are așteptări prea mari în Turul Flandrei: "Alerg un pic în necunoscut"
29/03/2022 LA 15:43
Ciclism
Caleb Ewan ratează Milano-Sanremo. Luptă în doi pentru victoria finală în prima clasică monument
18/03/2022 LA 12:47