Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Marc Hirschi, eroul neașteptat din Turul Franței 2020. Povestea lui și ce obiective are

Cristian Mihală

Actualizat 11/09/2020 la 10:02 GMT+3

Marc Hirschi este omul momentului în Turul Franței 2020, după ce atacurile sale s-au văzut în sfârșit materializate într-o victorie de etapă. Elvețianul de 22 de ani nu se gândește încă să devină un om de clasament general, urmând a se concentra pentru pregătirea pentru clasicele din Ardeni și pentru Il Lombardia.

Marc Hirschi s-a impus în etapa a 12-a din Turul Franței

Credit imagine: EFE

La 22 de ani, Hirschi tinde să devină unul dintre cei mai interesanți cicliști. În condițiile în care noua generație de rutieri e una impresionantă (Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Egan Bernal, Ivan Sosa, Alberto Dainese sau Mads Pedersen sunt doar câțiva dintre cicliștii cu performanțe impresionante la vârste fragede), Hirschi a trecut până acum oarecum neobservat.
Dar în Turul Franței 2020, el este protagonistul principal, ieri eforturile impresionante traducându-se într-o victorie de etapă. Asta după ce în runda secundă a venit pe doi, fiind bătut la sprint de Alaphilippe, pentru ca în etapa a 9-a să fie prins de Roglic, Pogacar, Bernal și Landa în ultimii kilometri, într-o rundă care, la un moment dat, părea câștigată.
Luni, Hirschi, care cu siguranță va anima multe dintre etapele de munte rămase până la final, a obținut victoria carierei și a făcut-o în stil de mare campion. "Nu am ce să îmi reproșez, am tras cât am putut, am făcut tot ce depindea de mine pentru a câștiga", a spus Alaphilippe după runda de ieri, în care Marc a fost imposibil de ajuns, deși în grupul urmăritor trena a fost susținută.
Calitățile incontestabile de cățărător ale lui Hirschi sunt dublate de găsirea traselor ideale pe coborâri (deja pare printre cei mai buni din pluton la acest capitol), dar și de un contratimp decent.
În teorie, există toate ingredientele pentru ca elvețianul de 22 de ani să devină un om de Mare Tur în anii următori. Totuși, după succesul de joi, Hirschi a explicat că nu se va grăbi să facă această trecere. Punchul său e incredibil, astfel că în următorii ani el se va concentra pe cursele de o zi explozive, unde își poate folosi la maximum atributele.
"Cred că în următorii ani mă voi concentra mai degrabă pe curse precum Liege Bastogne Liege sau Il Lombardia. Explozia pe care o ai în picioare se duce odată cu avansarea în vârstă, așa că vreau să o fructific acum. Apoi, în partea a doua a carierei, să sperăm că voi avea un motor din ce în ce mai mare și că mă voi putea lupta în cursele pe etapă, pe cățărări lungi. Sper ca într-o zi să devin un rutier de general, dar acum am alte planuri", a mărturisit Hirschi, citat de Cycling News.
Abordarea lui Hirschi pare extrem de corectă și matură, însă elanul specific vârste nu îl va împiedica să se lupte în continuare, în Turul Franței 2020, pentru o nouă victorie de etapă. Și, de ce nu, și pentru tricoul de cel mai bun cățărător, unii specialiști văzându-l să aibă cele mai mari șanse în acest clasament, dacă îl transformă într-o țintă.
Marc Hirschi

Marc Hirschi, "Mbappe al ciclismului"

Hirschi era un nume prea puțin cunoscut iubitorilor de ciclism, înainte de ediția din acest an a Turului Franței.
Totuși, încă de acum doi ani au existat semnale că tânărul elvețian poate deveni un nume mare în ciclismul de șosea. A devenit în 2018 primul om din istorie care câștigă cursele de la Mondialele și Europenele U23 în același an (foto sus).
Chiar și așa, a stat în umbra lui Evenepoel în 2019, toți vorbind despre "fenomenul" belgian, care a uimit întreaga lume de un an și jumătate cu performanțele sale. Totuși, chiar dacă anul trecut a fost unul de adaptare, primul în plutonul profesionist pentru Hirschi, locul 3 din Clasica San Sebastian anunța că o nouă stea e pe cale să se nască.
Hirschi a început pentru prima oară să concureze în curse la 11 ani, inspirat de pasiunea tatălui și fratelui său pentru ciclism. Mentorul său a fost, inevitabil, marele Fabian Cancelara. "Am crescut urmărindu-l, m-a influențat enorm", dezvăluia Marc anul trecut pentru Cycling News.
Cei doi stau foarte aproape unul de altul în Elveția, astfel că "Spartacus" nu s-a mărginit în a fi doar un exemplu prin intermediul televizorului, ci l-a luat sub aripa sa protectoare, discutând mult cu Hirschi despre pașii pe care îi are de urmat pentru a deveni un rutier de succes.
Cancellara i-a devenit chiar agent, iar într-un interviu în primăvara acestui an pentru Schweizer Illustrierte, fostul mare rutier de clasice a vorbit la superlativ despre calitățile lui Hirschi.
"Are potențialul lui Kylian Mbappe în fotbal. Mark are niște skilluri incredibile, e atât de înzestrat și preocupat mereu să învețe. Își dorește foarte mult să însemne ceva pentru acest sport", mărturisea Cancellara în urmă cu 6 luni.

Eroul din Turul Franței 2020, Marc Hirschi, și începuturile carierei

Hirschi și-a început cariera în mountain bike, apoi a trecut, în adolescență, la cyclo-cross și, în cele din urmă la ciclismul de șosea și de velodrom. Ca junior, a câștigat aurul la Mondiale, pe velodrom, în proba de Madison, iar în anul următor a fost cooptat în cadrul BMC development team.
"Ca junior, în Elveția, toată lumea e mai atrasă de velodrom. Dar am decis că trebuie să trec la ciclismul de șosea pentru că m-a atras mai mult. E dificil să le faci pe amândouă, mai ales când ești la U23. A trebuit să fac o alegere și sunt mulțumit cu ea", și-a amintit Hirschi momentul care i-a schimbat cariera.
La Academia celor de la BMC, Hirschi a fost coechipier cu alți doi super-talentați cicliști tineri, Pavel Sivakov (acum la Ineos) și Jasper Philipsen (rutierul lui UAE Team Emirates), dar firma de biciclete și-a retras sprijinul financiar în 2017. Hirschi era deja medaliat cu bronz la Europene și i-a atras atenția lui Sunweb, care a investit în el. Acum, Hirschi este unul dintre protagoniștii în cea mai mare cursă ciclistă a lumii și pare a avea un viitor strălucit.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo