Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Pogacar, acuzat că trișează în Turul Franței. Răspunsul slovenului

Cristian Mihală

Publicat 17/07/2021 la 09:25 GMT+3

Tadej Pogacar mai are de îndeplinit o simplă formalitate pentru a câștiga al doilea tricou galben în Turul Franței, după ce s-a impus și în 2020. Slovenul și-a surclasat concurența, dar există voci care susțin că rutierul UAE folosește un motoraș, care îi mărește viteza.

Team UAE Emirates' Tadej Pogacar of Slovenia wearing the overall leader's yellow jersey celebrates as he crosses the finish line during the 18th stage of the 108th edition of the Tour de France cycling race, 129 km between Pau and Luz Ardiden, on July 15,

Credit imagine: Getty Images

Turul Franței se apropie de final, dar controversele continuă. După suspiciunile îndreptate că Bahrain Victorious, care are rezultate incredibile în ultima perioadă (ieri, Mohoric s-a impus, în etapa 19), a venit rândul ca performanțele lui Pogacar să fie puse sub semnul întrebării.
Deși nu a împlinit 23 de ani, Tadej a devenit primul om din ultimii 86 de ani care să câștige 6 etape în Turul Franței la o astfel de vârstă. Cu aproape 6 minute avans față de al doilea clasat, Pogacar are de îndeplinit o simplă formalitate în ultimele două runde, astfel că tricoul galben în cea mai importantă competiție ciclistă din lume va fi adjudecat fără emoții.
Totuși, nu toți cred că slovenul domină atât de categoric plutonul grație propriilor forțe. Reputatul ziar elvețian Le Temps, citează trei rutieri, care, sub protecția anonimatului au dat de înțeles că Pogacar și UAE ar folosi un motoraș. Aceste suspiciuni nu sunt noi, ele apărând încă de pe vremea când marele Fabian Cancellara îi uimea pe toți la contratimp, în Turul Flandrei sau în Paris-Roubaix.
"E un zgomot ciudat, îl aud mereu când sunt aproape de roata lui. E un sunet metalic, cum nu am auzit vreodată", e acuza adusă de un ciclist, în Le Temps.

Răspunsul lui Tadej Pogacar, liderul din Turul Franței

Tadej Pogacar a fost întrebat, la finalul rundei de vineri, în care plutonul s-a relaxat, permițându-i evadării să iasă victorioasă, despre aceste acuze.
"Nu știu despre ce e vorba, eu nu aud niciun sunet. Nu folosim nimic ilegal. Sunt componente Campagnolo și Bora. Atâta tot", a explicat slovenul.
După ce va fi câștigat Turul Franței, slovenul se va îmbarca la bordul unui avion, cu destinația Tokyo. Traseul de la Jocurile Olimpice, în cursa de șosea, e unul favorabil cățărătorilor, cu aproximativ 5000 de metri diferență de nivel. Ca atare, slovenul pleacă printre marii favoriți, având în vedere forma sa, el urmând să beneficieze și de ajutorul lui Primoz Roglic, recuperat după căzătura din Le Tour.

Se impune Pogacar și în contratimpul de azi din Turul Franței?

Sâmbătă e ultima etapă în care se mai pot crea diferențe la general, ultima rundă fiind una de gală, care se va încheia la sprint, pe Champs Elysees.
Traseul de azi e unul plat, dar Pogacar, care a câștigat deja un contratimp în etapa a 5-a, pleacă din postura de favorit. Stefan Kung și Wout Van Aert sunt, pe hârtie, rutieri mai puternici într-o astfel de probă, dar rămâne de văzut în ce măsură aceștia vor fi proaspeți, la finalul unui mare tur dificil. Cert e că Tadej e decis să termine en fanfare o ediție de Turul Franței în care a strălucit și în care și-a dominat adversarii ca nimeni altul în istoria recentă.
"Voi merge fără stres, fără presiune în contratimpul de sâmbătă. Bineînțeles, voi da tot ce pot și vom vedea ce rezultat voi obține. Dar nu îmi fac griji, sunt complet relaxat", a mai punctat Pogacar.
Etapa de azi, desfășurată între Libourne și Saint-Emilion (30,8 kilometri) va începe pe Eurosport 1, la ora 14:00.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo