După ce a impresionat în contratimpul din etapa a 5-a, pe care l-a câștigat de o manieră impresionantă, Tadej Pogacar a făcut senzație și în prima etapă montană din Turul Franței. Rutierul lui UAE a atacat cu 30 de kilometri înainte de final și nu a avut rival. Pe final, nu a riscat, astfel că a sosit pe patru, într-o etapă câștigată de Dylan Teuns, din evadare.

Desfășurarea etapei a 8-a din Turul Franței

Prima etapă de munte din Turul Franței 2021 a fost o rundă relativ scurtă - 151 kilometri -, cu trei cățărări de categoria întâi, toate în a doua parte a cursei. Succesiunea Col de Romme - Col de la Colombiere a fost ultima oară prezentă în Le Tour în 2018, când Julian Alaphilippe s-a impus din evadare.
Turul Italiei
Richard Carapaz, încrezător că poate să ajungă în roz la Verona! Argumentele ecuadorianului
ACUM 7 ORE
Atacanții zilei aveau șanse bune și azi, dar succesul evadării depindea, pe hârtie, de ce își doresc Movistar și Ineos. Pe Carapaz l-am văzut ofensiv încă de ieri, dar atacul său nu a avut succes, fiind prins de grupul favoriților chiar înainte de linia de sosire. Dacă Geraint Thomas încă are mari probleme din cauza căzăturii suferite, Ineos mai avea și cartea Richie Porte. Destul de în spate la general, australianul era de așteptat să revină în cărți pentru un loc în TOP 5 spera să poată ataca devreme. UAE a arătat slăbiciuni ieri, astfel că Movistar ar fi trebuit și ea să îl izoleze pe Pogacar. Spaniolii aveau două variante bune, atât pentru general, cât și pentru victoria de etapă: Enric Mas și Miguel Angel Lopez. "Superman" avea deja 5 minute întârziere față de Pogacar, astfel că ar fi trebuit să se folosească de orice prilej pentru a ataca.
Calculele hârtiei nu au fost respectate însă. S-a dus o fugă nebună, fără evadare, preț de aproximativ 60 de kilometri, timp în care Roglic și Geraint Thomas au rămas cu peste 7 minute în spate, semn că mai pot fi utili doar ca locotenenți în acest mare tur, condiția să se recupereze după accidentele suferite.
Evadarea odată formată s-a distanțat față de grupul favoriților, însă runda era departe să se încheie. Pentru că Pogacar e într-o ligă doar a lui și a arătat asta încă o dată. Cu 30 de kilometri înainte de finish, slovenul l-a atacat pe Carapaz, care nu a putut ține ritmul. Rând pe rând, Tadej i-a înșirat pe cicliștii aflați în evadare și se părea că se îndreaptă spre victoria de etapă. După Col de la Colombiere, în contextul unui asfalt ud, a preferat să nu mai forțeze, făcând deja prăpăd printre oamenii de general.

Victorie pentru Dylan Teuns în Turul Franței

Dylan Teuns, puncheur la bază, a fost cel mai puternic om din evadarea de azi și s-a impus fără emoții. Doar Pogacar i-a pus sub semnul întrebării victoria de etapă, dar ploaia l-a făcut pe sloven să nu riște nimic pe final, astfel că rutierul lui Bahrain Victorious a avut undă verde spre succesul în rundă.
Teuns bifează astfel a doua victorie de etapă în Le Tour, după ce în 2019 câștigase de asemenea o rundă. Belgianul de 29 de ani mai are în palmares Turul Poloniei, Turul Walloniei și Turul Arctic al Norvegiei.
Podiumul azi a fost completat de Ion Izagirre și Michael Woods, în timp ce la general în spatele lui Pogacar există o prăpastie uriașă. Doar Van Aert are mai puțin de 4 minute și jumătate în raport cu slovenul, dar rutierul lui Jumbo Visma nu e un cățărător și ocupă acel loc doar de conjunctură. El s-a menținut excelent azi, sperând că va prelua tricoul galben de la Van der Poel, dar liderul UAE i-a stricat planurile.
Pogacar a devenit cel mai tânăr rutier din istorie care să fie pe primul loc în Turul Franței în două ediții succesive din Marea Buclă.
Clasamentul de etapă
Clasamentul general
https://i.eurosport.com/2021/07/03/3166610.png
Turul Italiei
Giro 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții
05/05/2022 LA 15:22
Paris - Roubaix
Dylan Van Baarle a câștigat Paris - Roubaix 2022 | Olandezul, victoria carierei, după o cursă nebună
17/04/2022 LA 15:00