Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Quintana, interviu pentru Eurosport! Cum a "renăscut" la Arkea și ce obiective are

Cristian Mihală

Publicat 19/05/2020 la 11:28 GMT+3

Nairo Quintana s-a adaptat perfect la noua sa echipă, Arkea. Într-un interviu realizat de Eurosport, în cadrul La Montonera show, columbianul a vorbit despre cum s-a descurcat în pandemie, despre obiectivele sale și despre trecerea de la Movistar la noua formație.

Nairo Quintana (Arkea - Samsic)

Credit imagine: Getty Images

Nairo Quintana are două mari tururi în palmares (Giro 2014 și Vuelta 2016), dar niciodată nu a reușit să își vadă marele țel împlinit: câștigarea Turului Franței. Cel mai aproape de obiectiv a fost în 2015, însă un coechipier, Valverde, i-a destrămat visul, după cum singur a dezvăluit de curând.
Acum, Nairo a lăsat perioada Movistar în spate și e gata de noi provocări. La Arkea a găsit o formație gata să sacrifice orice ambiție pentru gloria liderului ei, iar premisele pentru noi rezultate mari sunt favorabile. Columbianul a reușit deja în primăvară o victorie fantastică pe Mont Ventoux, în Tour de la Provence (cu record de timp pe celebra ascensiune) și a câștigat etapa "regină" din Paris Nisa,

Interviu Nairo Quintana pentru Eurosport

Cum te-ai descurcat cu această situație, creată de coronavirus?
În cel mai bun mod cu putință, cred eu. În fiecare zi, după ce am câștigat în Paris-Nice, m-am urcat pe simulator și am așteptat ca perioada de izolare să se încheie pentru a putea pedala din nou pe șosele.
Ai fost printre puținii cicliști care se vor putea antrena în aer liber înainte de 25 mai.
Câțiva dintre noi deja au făcut demersurile pentru a se întoarce pe șosea, eu încă aștept aprobările necesare pentru a putea ieși. E o procedură în curs, sper ca până la finalul acestei săptămâni să pot să mă antrenez normal.
Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) sur Paris-Nice
Bănuiesc că preferi să te antrenezi în aer liber.
Trebuie să mărturisesc că, până acum, nu mă urcam foarte des pe simulator. Doar când ploua torențial sau voiam să mă pregătesc special pentru contratimp. Când am locuit în Pamplona, din cauza condițiilor meteo, a fost o perioadă în care am stat mai mult pe simulator; dar nu mai mult de o oră/zi, trei zile pe săptămână. Deși e benefic să îți menții forma în perioade din acestea, când ești izolat, nimic nu se compară cu antrenamentul în spațiu deschis. Abia aștept să mă urc pe bicicletă și să merg pe soșea.
Ai avut un start de sezon fulminant. Ce s-a întâmplat de ai mers atât de bine?
Suntem pe o traiectorie foarte bună, ca echipă. Pregătirea a fost aceeași ca de obicei, lucrez cu același antrenor de peste doi ani deja. Faptul că am schimbat aerul și am găsit noi motivații m-a ajutat.

Adaptarea lui Nairo Quintana la Arkea

Cum te-ai adaptat la noua echipă?
A fost un mix din mai multe elemente. Când ajungi într-un loc nou, vrei mereu să demonstrezi, să dai tot ce poți. În plus, toată lumea e atât de dedicată pentru a ne ajuta încânt e mult mai ușor să îți atingi obiectivele fixate înainte de startul sezonului.
Care sunt obiectivele pentru restul sezonului?
Turul Franței e principalul obiectiv. Mai ales că acum evoluez pentru o echipă din Hexagon. Înainte de Le Tour, voi participa la două curse, dar nu ne-am decis încă la care. După Turul Franței, voi participa la clasicele din Ardeni. Sper ca sezonul să se încheie în cel mai bun mod posibil, astfel încât să intrăm în normalitate din stagiunea viitoare.
În ce formă vor fi coechipierii tăi pentru Turul Franței?
Cât de pregătit e fiecare nu pot șă știu în momentul de față, dar avem timp să ne punem la punct. Sunt unii colegi care se antrenează 5 ore/zi, dar alții preferă să stea doar 3 ore/zi în șa, pentru că așa consideră antrenorii lor. Există și o discuție în privința momentului zilei în care ar trebui să se facă antrenamentele în această perioadă de pandemie, fie dimineața, fie la prânz. Cum nu ne antrenăm împreună, nu am cum să știu la ce nivel e fiecare sau cât de mult s-a pregătit. Avem timp să ne punem la punct, dar Turul Franței va fi foarte greu, cu etape foarte lungi. Vom vedea cum ne vor reacționa organismele în ultima săptămână de cursă, atunci va fi foarte important să fim proaspeți.
Cât de puternic te simți psihic după această perioadă?
Nu a fost ușor să faci față situației. Sunt oameni care, după o asemenea perioadă de izolare, pot să cadă pradă depresiei sau să vadă lucrurile într-o manieră negativistă. Echipa ne-a susținut total și din punct de vedere mental acest lucru e foarte important. Am comunicat tot timpul și am rămas activi, astfel că suntem într-o stare bună din punct de vedere al psihicului.
Cum s-a format echipa în jurul tău?
Am avut un cantonament în Calpe, apoi am mers în Alpi, în primele luni ale anului. Ușor-ușor, rolul fiecăruia s-a conturat, în funcție de nevoile existente în echipă. Suntem o formație tânără, dar consider că avem un mare viitor. Noi, rutierii mai experimentați, am încercat să îi ajutăm pe cei tineri, să le fim modele, exemple. Avem și un foarte bun manager, care știe să lucreze cu oamenii și știe perfect ce oameni să aleagă pentru fiecare cursă în parte. Fiecare coechipier al meu e la un nivel ridicat și fiecare are o motivație incredibilă.
Mikel Landa, Alejandro Valverde, Nairo Quintana

Nairo Quintana, înțepături pentru Movistar

Cât de greu e să schimbi echipa?
Anii au trecut și aveam nevoie de o schimbare, de un loc unde să nu fie controverse sau războaie. Urăsc aceste lucruri. Am găsit aici un loc în care mă simt confortabil și unde consider că am șansa să evoluez. Fac ceea ce îmi place și vreau să mă bucur de ciclism.
Discuțiile în contradictoriu de la Movistar ți-au afectat performanțele?
Dacă nu ești mulțumit într-un loc, dacă nu te simți confortabil, e dificil. Îți pierzi bucuria de a concura și simți că lucrurile trebuie să se schimbe. Am fost tratat bine la Movistar și am avut momente frumoase acolo, dar am simțit că e momentul să plec și să o iau pe o altă cale.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo