Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Franţei 2021: Cele 6 etape de munte care pot influenţa decisiv clasamentul general

Cristian Mihală

Publicat 17/06/2021 la 10:39 GMT+3

Turul Franţei va începe sâmbăta viitoare (se desfăşoară în perioada 26 iunie - 18 iulie, în direct pe Eurosport şi Eurosport Player) şi, chiar dacă va favoriza rutierii cu un contratimp puternic, are suficiente bătălii şi în munţi. Cele mai importante ascensiuni, care pot "rupe" clasamentul general, vă sunt prezentate de eurosport.ro.

Tadej Pogacar esulta al traguardo di Laudio per la vittoria della 3a tappa del Giro dei Paesi Baschi davanti a Roglic - Getty Images

Credit imagine: Getty Images

Turul Franței 2021 se va desfășura mai devreme decât de obicei, pentru ca rutierii să poată participa la Jocurile Olimpice. Dacă în ultimii ani organizatori au programat un traseu prietenos cu francezii, cu puțini kilometri de contratimp, de această dată lucrurile s-au schimbat. "E un traseu care favorizează mai mult oamenii compleți în detrimentul cățărătorilor", a anunțat Thibaut Pinot, după ce a văzut profilul etapelor. Francezul e din păcate accidentat în continuare, astfel că nu va fi la start.
Într-adevăr, vom avea 58 kilometri de luptă contra-cronometru, cei mai mulți din 2013 până în prezent. Ruta din 2020 a programat doar 36,2 kilometri de contratimp, spre exemplu. Pentru prima oară din 2017, ASO a pregătit două etape de contratimp.
Startul Le Tour va avea loc în Bretania și plutonul va rămâne în acea regiune pentru alte trei runde, inclusiv una în cățărare pe Mur-de-Bretagne, acolo unde puncheurii vor avea oportunitatea să ia provizoriu tricoul galben. Prima etapă care va zgudui clasamentul general va fi a 5-a, un contratimp de 27 de kilometri în Laval. După o primă săptămână în care sprinterii vor avea cel puțin trei oportunități de a se lupta pentru victoriile de etapă, urmează Alpii, cu treceri peste Le Grand-Bornand și Tignes. Ultima săptămână ne duce în Pirinei. Ultima rundă care va contura clasamentul general va fi cea de-a 20-a, când 31 de kilometri de contratimp vor sta între rutierii de general și tricoul galben.

Etapele de munte care pot contura clasamentul general în Turul Franţei 2021

Tour De France 2021 : Stage 8 profile
Col de la Colombiere - etapa 8
Încă din etapa a 2-a vom avea Mur de Bretagne, o căţărare care favorizează puncheurii. Aceasta nu va crea ecarturi importante, însă Alaphilippe, care a petrecut mult timp pe bicicleta de contratimp, semn că vine pentru general, poate să ia câteva secunde avans faţă de rivali.
Col de la Colombiere va fi însă primul test adevărat pentru favoriţi. Chiar dacă nu se compară cu Grand Colombiere, e destul de dificilă şi vine la finalul unei zile cu 8 căţărări (doar ultimele 3 sunt repertoriate de organizatori). Cu 7,5 kilometri lungime şi 8,5% pantă medie, această ascensiune i se potriveşte de asemenea lui Alaphilippe. Francezul e şi unul dintre cei mai buni coborâtori din pluton, astfel că sunt şanse importante să ajungă primul la Le Grand-Bornard. Ultima oară când s-a ajuns aici, campionul mondial s-a impus, astfel că reprezentantul Hexagonului are toate motivele să aştepte cu nerăbdare această rundă.
Tour De France 2021 : Stage 9 profile
Tignes - etapa 9
Prima mare etapă montană din Le Tour 2021. 5 căţărări stau între pluton şi finish, iar cea de final e şi cea mai dificilă. Ultima oară trebuia să se ajungă pe Tignes în 2019, dar organizatorii au fost nevoiţi să modifice traseul, din cauza vremii extreme.
Ascensiunea de pe Tignes e extrem de complicată prin dimensiunile ei, fiind prima căţărare de peste 20 de kilometri din ediţia din acest an (21 de kiometri). Panta medie e de doar 5,6%, dar e destul de neregulată, pe final ajungându-se la peste 10%. Ineos, cea mai puternică echipă de departe, va dori să ducă o trenă susţinută, probabil, dar e puţin probabil ca Roglic şi Pogacar să fie distanţaţi. Totuşi, e o rundă în care se pot crea diferenţe şi se poate clarifica cine e în stare să se lupte pentru tricoul galben în a doua parte a cursei. Ajungându-se la peste 2000 de metri altitudine, e posibil ca unii ciclişti să aibă probleme.
Tour De France 2021 : Stage 11 profile
Mont Ventoux - etapa 11
"Gigantul din Provence" revine în Turul Franţei, iar plutonul va trebui să treacă peste monstruoasa căţărare de două ori, de pe versanţi diferiţi.
Prima ascensiune e "atacată" dinspre Sault şi măsoară 24,3 kilometri (5,3% pantă medie). Apoi, se va urca pe celebrul versant dinspre Bedoin: căţărarea "clasică", de 15,7 kilometri, cu o pantă medie teribilă, 8,8%.
Cu siguranţă vor exista atacuri pe ultima căţărare, pentru ca apoi să asistăm la o coborâre rapidă, care nu va permite celor rămaşi în urmă să recupereze foarte mult. E genul de rundă în care formaţiile mari vor dori să aibă oameni în evadare, pentru ca aceştia să îşi poată ajuta liderii, odată atacanţii zilei prinşi.
Tour De France 2021 : Stage 14 profile
Col de Saint-Louis - etapa 14
Cifrele căţărării de pe Saint-Louis nu par să sperie la o primă vedere (4,7 kilometri, cu 7.4% pantă medie). E cel mai puţin cunoscută ascensiune importantă din Turul Franţei 2021, iar imprevizibilul poate juca un rol hotărâtor.
Am ales să ne raportăm la această etapă pentru că li se potriveşte mult mai bine rutierilor ca Pogacar, Roglic sau Carapaz (şi Alaphilippe, bineînţeles, dacă încă va fi în cursa pentru general). În schimb, cicliştii cu "motoare diesel", precum Geraint Thomas, Quintana sau Richie Porte ar putea pierde secunde preţioase, neavând explozia necesară pentru "zidul" Saint-Louis.
Tour De France 2021 : Stage 15 profile
Port D'Envalira - etapa 15
Cel mai înalt punct din Turul Franţei 2021. Cu menţiunea că sosirea de la 2408 metri nu e în Hexagon, ci pe teritoriul Andorrei.
Repertoriaţi sunt doar ultimii 10,9 kilometri (pantă medie 5,9%), dar în realitate se urcă constant timp de peste 16 kilometri. Poate fi o etapă în care să asistăm la un atac de departe al celor ieşiţi din cursa pentru un TOP 5, în speranţa că vor recupera timp preţios. După Port D'Envalira, urmează o coborâre tehnică, apoi căţărarea pe Col de Beixalis, înaintea unei alte coborâri. Ineos nu va dori să urmărească un rutier precum "Superman" Lopez, de exemplu, atâta vreme cât acesta nu e un pericol iminent pentru podium. Ca atare, căţărătorii care au pierdut timp pot reintra în lupta pentru un top 10 sau, de ce nu, chiar un top 5.
Tour De France 2021 : Stage 18 profile
Col du Tourmalet şi Luz Ardiden - etapa 18
Vine după etapa cu Col du Portet, una care nu va crea probabil ecarturi la general. Dar va obosi şi mai mult picioarele cicliştilor, aflaţi la capătul a 3 săptămâni de eforturi susţinute.
Vorbim de "etapa regină" din Turul Franţei 2021 şi, chiar dacă va mai rămâne un contratimp lung în care se pot întâmpla multe, nu e exclus ca aici să se dea bătălia decisivă pentru tricoul galben. Tourmalet are 17,1 kilometri şi 7,3% pantă medie, pentru ca Luz Ardiden să prezinte caracteristici similare din punct de vedere al dificultăţii: deşi are "doar" 13,3 kilometri, panta medie e de 7,4%.
Turul Franţei se desfăşoară în perioada 26 iunie - 18 iulie, în direct pe Eurosport şi Eurosport Player. Marii favoriţi sunt Tadej Pogacar şi Primoz Roglic, dar Ineos vine cu o echipă de vis, Geraint Thomas, Richard Carapaz sau Richie Porte putând să se lupte cu şanse reale pentru un podium.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo