Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Franței 2020! Update: Directorul Christian Prudhomme și reprezentanții a 4 echipe au Covid-19

Cristian Mihală

Actualizat 08/09/2020 la 14:36 GMT+3

Cu puțin timp în urmă UCI a confirmat printr-un comunicat de presă că niciun rutier al celor 22 de echipe din Turul Franței nu a ieșit pozitiv la testele de Covid-19 efectuate duminică și luni. Există însă 4 cazuri pozitive în rândul personalului a 4 echipe, dar și directorul competiției, Christian Prudhomme, a fost confirmat pozitiv. Turul Franței 2020 continuă la Eurosport cu etapa a 10-a.

Nici vorbă de relaxare în prima zi de pauză din Turul Franței 2020

Credit imagine: Getty Images

Update
Christian Prudhomme, directorul Turului Franței, a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. În aceste condiții el va trebui să părăsească Turul Franței pentru 7 zile, iar locul său va fi luat de Francois Lemarchard. Lunea viitoare, în cea de-a 2-a zi de pauză, se va efectua o nouă serie de teste, iar dacă Christian Prudhomme va fi atunci negativ își va putea relua atribuțiile.
Potrivit presei franceze, Prudhomme s-a aflat în week-end în aceeași mașină cu premierul Franței, Jean Castex.
După cum prevede protocolul pus în aplicare de ASO, organizatorul Turului Franței 2020, toți rutierii și membrii personalului celor 22 de echipe din Turul Franței, adică 650 de persoane, au fost supuși duminică și luni un test PCR pentru a detecta eventuale cazuri pozitive de Covid-19. Testele s-au efectuat de unitatea medicală mobilă, care a funcționat în Pau, înainte de începerea etapei a 9-a, apoi în La Rochelle în prima zi de odihnă de luni.

Turul Franței 2020 merge mai departe în efectiv complet

Rezultatele au fost transmise medicului șef al Turului Franței, Florence Pommery, care le-a comunicat la rândul său celor de la ASO și UCI, care au supravegheat întregul proces. Cu puțin timp în urmă, cu mai puțin de două ore înainte de începerea etapei a 10-a dintre Île d'Oleron și Île de Re, UCI a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că nu există niciun caz pozitiv la testele efectuate în rândul rutierilor, dar 4 dintre cele 22 de echipe au câte un membru depistat pozitiv.
În aceste condiții nu este pusă în pericol continuarea competiției de către cele 4 echipe deoarece protocolul medical prevede ca o formație să fie exclusă doar dacă există minim 2 cazuri pozitive în rândul rutierilor sau a personalului.
Cele 4 echipe care au câte un caz pozitiv:
  • Ineos-Grenadier
  • Mitchelton-Scott
  • Cofidis
  • AG2R-La Mondiale.
Știrea inițială
După bătăliile din Pirinei, azi e o zi cu o importanță deosebită din perspectirea continuării Turului Franței pentru unii dintre rutieri.
ASO și UCI au impus măsuri drastice pentru a proteja plutonul de coronavirus, iar de aseară, de după etapa câștigată de Pogacar, au început primele testări.
Fiecare dintre cele 22 de formații din Le Tour are în componență, pe lângă cei 8 rutieri prezenți la startul de la Nice, alți peste 20 de oficiali: directori tehnici, maseuri, fizioterapeuți, mecanici etc, care se ocupă de bunul mers al echipei în cea mai importantă cursă de ciclism din lume.
ASO și UCI au decis, încă dinainte de Turul Franței, să îi protejeze pe cicliști pe cât posibil de pandemia de coronavirus și au hotărât ca orice formație care are doi subiecți testați pozitiv să fie exclusă din Le Tour, pentru siguranța celorlalți. Echipele au stăruit asupra oficialilor pentru ca măsura să se aplice doar cicliștilor, dar organizatorii au fost de neînduplecat. Așadar, dacă Jumbo Visma va avea, să presupunem, un mecanic și un director tehnic depistați pozitiv cu COVID-19, Primoz Roglic și ceilalți rutieri vor fi forțați să abandoneze competiția. O măsură dură, dar care se vrea extrem de protectivă pentru ceilalți cicliști din pluton. Se presupune că oamenii din cadrul aceleiași echipe au interacționat și, chiar dacă în acest moment, există doar două cazuri pozitive, e posibil ca lucrurile să degenereze.
În consecință, ziua de azi e privită cu teamă de mulți, viitorul lor în Turul Franței depinzând de rezultatele analizelor.
Încă de aseară, au început să se facă testele (vor trebui efectuate aproximativ 650 de teste), iar de luni seară vor fi retestate personalele care au ieșit pozitive. Asta pentru că în ultimul timp au existat tot mai multe cazuri fals pozitive, iar organizatorii vor să fie siguri că persoanele carantinate au COVID-19. Există în acest sens un laborator mobil deplasat alături de caravana Turului Franței, astfel că va exista timp suficient ca cei testați pozitiv să fie retestați și să existe un verdict clar în privința lor.
Astfel, cel mai probabil marți dimineață, înainte de runda a 10-a, vor fi anunțat câte cazuri de COVID-19 au fost depistate și cine va trebui să părăsească Le Tour.
Același protocol va fi reluat și lunea viitoare, în a doua zi de pauză (înainte de etapele decisive, din Alpi).

Ce urmează în Turul Franței 2020, după prima zi de pauză

Altfel, runda a 10-a, care se va desfășura mâine în direct la Eurosport, nu e deloc o formalitate, așa cum am putea judeca dacă vedem profilul.
Disputată între Château d’Oleron și Saint-Martin-de-Re, etapa e plată ca în palmă și am putea fi tentați să credem că alt scenariu decât un sprint masiv nu există.
Nici pe departe să fie așa, deși evident nu e exclusă total această variantă. Sunt foarte multe zone neprotejate, cu vânturi laterale puternice, specifice zonei de coastă, astfel încât aproape sigur vom asista la borduri.
Această rundă este motivul pentru care Jumbo Visma nu a selectat în locul lui Kruiswijk un alt rutier de munte, ci a preferat să apeleze la Amund Grondahl Jansen, un om puternic pe plat, care poate ajuta liderii să nu fie prinși în spate sau, mai degrabă, să îi lase în urmă pe rivali. Din acest punct de vedere, olandezii dispun de o formație extrem de solidă, capabilă să creeze borduri. Tony Martin și Wout Van Aert sunt specialiști în astfel de condiții, iar Roglic și Tom Dumoulin au un fizic solid, care le oferă un avantaj enorm în duelul de la distanță, cu Bernal, Pogacar sau Guillaume Martin, spre exemplu.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo