După ce am trecut în revistă favoriții pentru Turul Franței, dar și rutierii care se vor lupta pentru tricourile distincitve, a venit rândul să vorbim despre traseul Marii Bucle.

Traseul Turului Franței 2020: ce trebuie să știm

Cățărările legendare ca Alpe d'Huez sau Mount Ventoux lipsesc în ediția din 2020, însă ne vom bucura de Puy Mary (în Masivul Central) și de Col de la Loze (în inima Alpilor). De notat că al doilea weekend e destinat Pirineilor, dar nu vom avea parte de vreun finish în cățărare. În Alpi se va intra în ultima săptămână, iar ultima rundă care va putea schimba clasamentul general va fi chiar singurul contratimp, cel cu final pe Planche des Belle Filles. De menționat că secțiunea nepavată, pe care s-a ajuns în ultimii ani, nu va fi prezentă la această ediție.
Turul Italiei
Richard Carapaz, încrezător că poate să ajungă în roz la Verona! Argumentele ecuadorianului
IERI LA 12:07
9 dintre etape vor beneficia de bonusurile de secunde (8-5-2) pe anumite cățărări. Se dorește astfel animarea rutierilor importanți din pluton, care să atace de departe în dorința de a avea acces la secundele de bonificație.
https://i.eurosport.com/2020/08/04/2859755.jpg
Cursa din 2020 se va desfășura aproape exclusiv în jumătatea sudică a Franței și va programa etape atât în Pirinei, în Masivul Central și Alpi. În total vor fi 29 de cățărări repertoriate, dar doar 6 finishuri în cățărare.
Vom avea doar 36 de kilometri de contratimp, ceea ce îi va dezavantaja pe rutieri precum Tom Dumoulin sau Primoz Roglic. Mai mult, contratimpul din etapa 20 va fi în mare parte în cățărare, ajungându-se pe Planche des Belle Filles, o cățărare pe care Pinot o cunoaște perfect. Chiar și așa, dacă rutierii lui Jumbo Visma vor fi în față înainte de această rundă sau dacă vor avea de recuperat un ecart mic, vor fi imposibil de oprit.

Traseul Turului Franței 2020: etapele cheie

Etapa a 4-a ne aduce o cățărare de categoria întâi la finalul rundei (sosire pe Orcieres-Merlette, cățărare prezentă pentru prima oară din 1989, pe parcurs), un prim barometru pentru a ști care e forma rutierilor. Apoi, în etapa a 8-a, organizatorii au programat un traseu cu două cățărări de categoria întâi și una de categorie specială, dar finalul va fi în coborâre. În aceste două runde nu se va putea câștiga Turul Franței, evident, dar cicliștii îl pot pierde, având astfel prilejul să își recalibreze obiectivele. Pentru victorii de etapă, în munți, sau, de ce nu, chiar pentru tricoul alb cu buline roșii. Așa cum s-a întâmplat anul trecut cu Romain Bardet. Venit la startul Le Tour cu ambiții de general, francezul de la Ag2R a înțeles repede că nu poate fi la nivelul optim pentru a se lupta pentru podium și a preferat să țintească tricoul distinctiv acordat celui mai bun cățărător.
O nouă rundă complicată vom avea la finalul celei de-a doua săptămâni: etapa 13 propune 7 cățărări, cu final pe cățărare de categoria întâi, însă nici aceasta nu va avea darul să facă niște ecarturi foarte mari între oamenii de general.

Rundele care vor face stabili câștigătorul în Turul Franței 2020

Etapa a 10-a
Disputată între Château d’Oleron și Saint-Martin-de-Re, etapa e plată ca în palmă și am putea fi tentați să credem că alt scenariu decât un sprint masiv nu există.
Nici pe departe să fie așa, deși evident nu e exclusă total această variantă. Sunt foarte multe zone neprotejate, cu vânturi laterale puternice, specifice zonei de coastă, astfel încât aproape sigur vom asista la borduri.
Această rundă este motivul pentru care Jumbo Visma nu a selectat în locul lui Kruiswijk un alt rutier de munte, ci a preferat să apeleze la Amund Grondahl Jansen, un om puternic pe plat, care poate ajuta liderii să nu fie prinși în spate sau, mai degrabă, să îi lase în urmă pe rivali. Din acest punct de vedere, olandezii dispun de o formație extrem de solidă, capabilă să creeze borduri. Tony Martin și Wout Van Aert sunt specialiști în astfel de condiții, iar Roglic și Tumoulin au un fizic solid, care le oferă un avantaj enorm în duelul de la distanță, cu Bernal, spre exemplu.
https://i.eurosport.com/2020/08/14/2864268.jpg
Etapa a 15-a
Lyon - Grand Colombier (174,5 kilometri) - trei cățărări programate în ultimii 70 de kilometri ai rundei. Se ajunge pe Grand Colombier, o cățărare lungă (17,4 kilometri), cu o pantă medie de 7,1%.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867448.jpg
Etapa a 17-a
Grenoble - Meribel Col de la Loze (170 kilometri) - doar două cățărări pe traseu. "Doar" e folosit pentru încurajarea sprinterilor, pentru că vorbim de o rundă teribil de grea; în fapt, avem de-a face cu "etapa regină" din Turul Franței 2020.
În drumul spre Col de La Loze, trecem peste Col de la Madeleine, care ajunge la altitudinea de 2000 metri. Finalul va fi unul epuizant, cu 21,5 kilometri și o pantă medie de 7,8%. Se trece de 2300 de metri, teritoriul favorit al unor rutieri precum Egan Bernal, Richard Carapaz, Nairo Quintana sau Miguel Angel Lopez.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867403.jpg
Etapa a 20-a
36 de kilometri de contratimp, cu sosirea pe Planche de Belles Filles. Cățărarea are 5,9 kilometri și o pantă medie de 8,5%. În teorie, cățărătorii puri vor putea să recupereze timpul pierdut pe plat, însă când avem în pluton favoriți gen Tom Dumoulin sau Primoz Roglic, impecabili atât la contra-cronometru, cât și pe cățărări, ei vor pleca drept marii favoriți ai rundei.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867397.jpg
Turul Franței 2020 debutează sâmbătă, în direct la Eurosport, cu o etapă de plat, în jurul orașului Nice. Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step) și Caleb Ewan (Lotto Soudal) sunt marii favoriți, dar la victorie speră și rutieri precum Peter Sagan, Elia Viviani, Wout Van Aert sau Giacomo Nizzolo. Pentru rutieri precum Kristoff, Cees Bol, Bonifazio, Trentin, Colbrelli, Stuyven sau Mezgec un succes la Nice ar fi o surpriză uriașă, dar nu ar fi o surpriză enormă ca unul dintre aceștia să încheie runda pe podium.
Tour of the Alps
Pello Bilbao, dublă lovitură în Turul Alpilor! A câștigat etapa a 2-a și a preluat șefia la general
19/04/2022 LA 14:49
Ciclism
Strade Bianche 2022. 3 mari favoriți, într-una dintre cele mai spectaculoase clasice din an
03/03/2022 LA 12:50