Lupta pentru tricoul galben va fi mai strânsă ca niciodată, dar nici bătălia pentru celelalte 3 tricouri nu poate fi neglijată. Evident, neprevăzutul va fi prezent și de această dată pe parcursul celor 3 săptămâni de cursă, dar în condiții normale pentru fiecare astfel de tricou există câțiva favoriți clari.
https://i.eurosport.com/2020/08/25/2871786.jpg

Peter Sagan, din nou favorit la tricoul verde

Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44
Tricoul verde, acordat în Turul Franței câștigătorului clasamentului pe puncte, este an de an disputat de puncheurii sau sprinterii din pluton, exact acei oameni care nu au nicio treabă cu clasamentul general și nici nu își pot ajuta foarte mult liderii în această luptă.
La fel ca în ultimii ani, Peter Sagan, rutierul celor de la Bora-Hansgrohe, este marele favorit să câștige clasamentul pe puncte și implicit tricoul verde. Slovacul are nu mai puțin de 7 astfel de titluri în ultimii 8 ani (în 2017 a fost descalificat din Turul Franței), fiind cel mai titrat rutier din istorie din acest punct de vedere.
Principala problemă a lui Sagan este forma sa din ultima vreme. Ultima victorie importantă a slovacului datează din Turul Franței de anul trecut, când s-a impus în etapa a 5-a. De atunci, Peter a dezamăgit în multe curse în care pornea ca favorit. Înainte de pandemie, Sagan a obținut 2 podium-uri în Paris-Nice, iar de la reluarea competițiilor nu a obținut vreun rezultat notabil. În Strade Bianche nu a terminat cursa, iar în Milano-Torino și Milano-San Remo a terminat pe locul 4. Sagan a fost prezent în Criteriul Dauphine pentru a se pregăti pentru Marea Buclă, dar în ultima etapă nu a ajuns pe biciletă la finish.
Chiar și în aceste condiții, Peter Sagan este mare favorit la câștigarea clasamentului pe puncte în Turul Franței din acest an. Slovacul are capacitatea de a aduna puncte atât din etapele deluroase, care nu se încheie cu un sprint masiv (inaccesibile sprinterilor puri), dar și din cel plate ca în palmă, cât și din sprinturile intermediare din restul etapelor. Chiar dacă nu mai este într-o formă de vis, la fel ca în anii trecuți, e greu de crezut că vreun alt rutier îi va pune în pericol supremația pe acest tărâm.

Rivalii lui Sagan la tricoul verde în Turul Franței

Principalii oponenți ai lui Sagan în lupta pentru tricoul verde vor fi sprinterii Sam Bennett și Caleb Ewan, dar și Wout Van Aert, unul dintre cei mai în formă rutieri din lume de după reluarea competițiilor.
Sam Bennett este într-o formă foarte bună. Irlandezul de la Deceuninck Quic-Step a obținut victorii de etapă atât în Turul Burgosului cât și în turul Valoniei, iar echipa pe care o are la dispoziție este una excelentă și îl va propulsa în față în etapele de sprint. În plus, Bennett poate aduna puncte de la sprinturile intermediare, dar poate ajunge în pozițiile fruntașe și în etapele mai dificile, care nu au cățărări foarte grele. Bennett a mai participat de 2 ori în Turul Franței (2015 și 2016), dar nu a obținut vreo o victorie, cea mai bună clasare într-o etapă fiind un loc 9 în 2016 (pe atunci nu avea anvergura de acum, iar în urmă cu 4 ani rula în aceeași echipă cu Sagan, care avea ca obiectiv tricoul verde, deci era sprinterul principal al echipei). În aceste condiții, victoria de etapă în Turul Franței 2020 va fi principalul său obiectiv, clasamentul pe puncte fiind cel mult un obiectiv secundar.
Celălalt sprinter important din pluton cotat cu destule șanse de a îmbrăca tricoul verde la Paris este australianul Caleb Ewan. Rutierul de la Lotto Soudal a avut o evoluție excelentă anul trecut în Marea Buclă, câștigând 3 etape și terminând pe locul 2 în clasamentul pe puncte, la o distanță decentă de Peter Sagan. Australianul a terminat pe locul 2 în Milano-Torino, iar săptămâna trecută s-a impus în prima etapă a Turului Valoniei, competiție în care a terminat al doilea în clasamentul pe puncte.
Fără îndoială, din această luptă nu poate fi scos Wout Van Aert, rutier care a arătat o formă de zile mari de când competițiile cicliste s-au reluat după pauza din cauza pandemiei de coronavirus. Belgianul de la Jumbo Visma, s-a impus spectaculos în Strade Bianche, iar la numai o săptămână a câștigat și prima clasică monument din acest an, Milano-San Remo.
De asemenea, Van Aert a câștigat și prima etapă din Criteriul Dauphine, impunându-se și în clasamentul pe puncte în cursa pregătitoare pentru marele tur. Rutierul de 25 de ani este abia la a 2-a prezență în Turul Franței, dar el a reușit anul trecut să își adjudece o etapă (plus victoria în contratimpul pe echipe), lucru care pe lângă forma de moment extraordinară îi dă o mare încredere.
Marea problemă a lui Van Aert e că va trebui să se bată cam singur dacă vrea tricoul verde. Principalul obiectiv al echipei sale este susținerea lui Primoz Roglic în lupta pentru clasamentul general, iar în aceste condiții chiar și belgianul va trebui să se sacrifice de multe ori. Ca atare, multe oportunități vor fi ratate, el fiind un om important în echipa Jumbo-Visma, pe plat.
Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling), proaspătul campion al Italiei sau Sonny Colbrelli (Bahrein McLaren) sunt alți rutieri care ar putea să se implice în lupta pentru tricoul verde, deși șansele lor sunt destul de mici.
https://i.eurosport.com/2020/04/16/2807077.jpg

Julian Alaphilippe, favorit pentru titlul de cel mai bun cățărător în Turul Franței

Tricoul alb cu buline roșii este acordat în fiecare an în Marea Buclă rutierului care obține cele mai multe puncte pe cățărările repertoriate de pe traseu. De obicei, lupta pentru acest tricou este foarte mult influențată de ceea ce se întâmplă în clasamentul general, dar și de prioritățile rutierilor importanți.
Julian Alaphilippe va fi liderul celor de la Deceuninck Quick-Step și este unul dintre marii favoriți pentru acest tricou distinctiv. Francezul a avut un parcurs de vis anul trecut, când a purtat tricoul galben până aproape de Paris, dar în acest an e greu de crezut că va mai putea reuși această performanță. Astfel, câștigarea tricoului alb cu buline roșii poate fi un obiectiv pentru Alaphilippe, el câștigând această distincție și în urmă cu 2 ani. Performând excelent pe aproape orice cățărare și având un sprint superior tuturor contracandidații săi, dar fiind și un rutier care poate pleca în evadări, francezul este principalul candidat la acest titlu.
În ceea ce privește forma sa, aceasta nu este una excelentă, dar dacă ne gândim că pregătirea sa a fost făcută pentru a ajunge în formă maximă la Nice, atunci lucrurile pot arăta bine pentru rutier în Marea Buclă. Alaphilippe a fost învins de Van Aert la sprint în Milano San-Remo, iar în Criteriul Dauphine a terminat pe locul 2 în clasamentul cățărătorilor. La campionatele naționale ale Franței, Alaphilippe a terminat pe locul 3 în cursa pe șosea.
Unul dintre principalii contracandidați ai lui Alaphilippe pentru tricoul alb cu buline roșii ar putea fi conaționalul Romain Bardet, care a câștigat în ediția de anul trecut acest tricou. Francezul, care este la ultimul său sezon în tricoul celor de la AG2R La Mondiale (a semnat cu Sunweb pentru următorii 2 ani), nu se află în cea mai bună formă și e greu de crezut că poate avea un cuvânt de spus în lupta pentru clasamentul general, astfel că premiul pentru cel mai bun cățărător ar putea reprezenta o prioritate. În funcție de prima săptămână, când va rula având în plan generalul, rutierul din Hexagon poate să își schimbe obiectivele în victorii de etapă și clasamentul cățărătorilor.
Thomas De Gendt (Lotto Soudal) se poate implica și el în această luptă. La fel ca și Bardet, De Gendt nu traversează o perioadă extraordinară, dar experiența este de partea sa. În Turul Franței, belgianul are 2 victorii de etapă, ultima chiar anul trecut, iar lipsa de presiune îi dă mari speranțe că va face din nou o figură frumoasă în Marea Buclă și în acest an. Lotto Soudal vine în Le Tour cu două mari obiective: lansarea lui Caleb Ewan în etapele de sprint și câștigarea unei etape muntoase, din evadarfe. Rutierul belgian e probabil cel mai bun din pluton când vine vorba de atacuri, iar acest lucru îi conferă un avantaj important. Mai ales că plutonul nu îl va marca strâns, neavând vreo șansă la general.
Adam Yates tocmai a anunțat că a semnat cu Ineos pentru următorii 2 ani, iar părăsirea celor de la Mitchelton Scott cu obținerea unui tricou dinstinctiv în Turul Franței ar fi scenariul ideal pentru englez. Yates și-a demonstrat de multe ori calitățile în munți și se poate bate cu șanse reale pentru tricoul de cel mai bun cățărător. În acest an, Adam Yates a câștigat Turul Emiratelor Arabe Unite în luna februarie, iar singura cursă la care a participat înainte de Turul Franței a fost Criteriul Dauphine, unde a terminat pe locul 17 la general. Forma e departe de a fi una perfectă, astfel că nu ar trebui ca britanicul să aibă ambiții nici măcar pentru un top 10, urmând a-și canaliza energiile pentru etapele muntoase, în care să încerce să se impună din evadări.
Francezul Pierre Rolland (Vital Concept) și germanul Lennar Kamna (Bora Hansgrohe) ar putea fi și ei amintiți pe această listă, având în vedere forma bună pe care o traversează. Primul a câștigat recent o cursă pe etape, Tour de Savoie Mont Blanc, iar în Criteriul Dauphine a terminat al 14-lea la general. Kamna a câștigat o etapă în Criteriul Dauphine și a demonstrat că poate obține rezultate notabile dacă îi este dată mână liberă din partea conducătorilor de la Bora.
În mod evident, pe lângă rutierii amintiți mai sus, orice alt rutier cu pretenții la clasamentul general poate ajuge la Paris îmbrăcat în tricoul alb cu buline roșii (dacă evadările nu au au mult succes, iar rutierii de top se vor lupta între ei pe cățărările de final). În funcție de ce se va întâmpla pe parcurs în competiție, unii rutieri și-ar putea schimba obiectivele din mers și și-ar putea propune câștigarea acestui tricou, astfel că lupta rămâne una foarte deschisă.
https://i.eurosport.com/2019/12/27/2743104.jpg

Egan Bernal, mare favorit la tricoul alb în Turul Franței

Cel de-al 3-lea tricou distinctiv din Turul Franței este ce alb, care se acordă celui mai bine clasat tânăr rutier (până la 26 de ani). Șansele ca acesta să fie câștigat și în acest an de Egan Bernal sunt uriașe. Columbianul a câștigat Turul Franței anul trecut și este printre favoriți și la ediția din acest an. Există însă câteva semne de întrebare în ceea ce-l privește pe liderul celor de la Ineos. Acesta s-a retras din Criteriul Dauphine din cauza unor dureri la spate și nu a arătat o formă ieșită din comun nici înainte de această competiție. În orice caz, Bernal este de departe cel mai bun tânăr din pluton și e greu de crezut că dacă va duce turul la bun sfârșit va putea fi "dezbrăcat" de tricoul alb.
Poate singurul rutier care se poate lupta cu Bernal pentru tricoul alb este Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Noua stea în devenire a ciclismului din Slovenia a câștigat 3 etape și s-a clasat pe locul 3 la general la prima participare într-un mare tur, în Vuelta de anul trecut. Pogacar a devenit campion al Sloveniei la contratimp la sfârșitul lunii iunie, învingându-l cu 9 secunde pe deja consacratul Primoz Roglic. În Criteriul Dauphine, rutierul de doar 21 de ani s-a clasat pe locul 4 la general, ceea ce îi dă mari speranțe că poate face un Tur al Franței de excepție.
Rusul Pavel Sivakov ar putea fi și el implicat în lupta pentru tricoul alb, însă acest lucru va fi posibil doar în cazul în care Egan Bernal va avea probleme. Principalul obiectiv al rusului este să îl ajute pe liderul de la Ineos, în încercarea de a-și apăra tricoul galben câștigat anul trecut.
Daniel Martinez (EF Pro Cycling), Enric Mas (Movistar), Lennar Kamna (Bora-Hansgrohe) sau ocupantul locului doi din acest clasament de anul trecut, David Gaudu (Groupama FDJ) se pot implica în lupta pentru tricoul alb, în cazul în care marele favorit, Egan Bernal, va întâmpina dificultăți. Șansele lor sunt reduse, însă.
Ediția din acest an a Turului Franței va începe sâmbătă, 29 august, și va putea fi urmărită în direct și în exclusivitate numai la Eurosport. Până la startul competiției (sâmbătă, ora 14:55, Eurosport 1), joi, 27 august, va avea loc festivitatea de prezentare a echipelor, care va putea fi de asemenea urmărită pe Eurosport începând cu ora 19:30.
Turul Spaniei
Julian Alaphilippe, out din Vuelta! Campionul mondial și-a rupt clavicula în urma unei căzături
31/08/2022 LA 14:39
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40