Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Antrenorul lui Pogacar, dezvăluiri fantastice despre sloven: "În mai, era la nivel de Turul Franţei"

Cristian Mihală

Actualizat 23/09/2020 la 14:45 GMT+3

Inigo San Millan, antrenorul lui Tadej Pogacar, învingătorul surprinzător din Turul Franţei 2020, a dezvăluit pentru Eurosport câteva din secretele din spatele succesului tânărului rutier sloven.

Tadej Pogacar a câştigat Turul Franţei 2020

Credit imagine: Getty Images

Istoria ciclismului a fost rescrisă în Turul Franţei 2020, Pogacar fiind protagonistul unor performanţe care cu greu vor fi egalate. Pe lângă tricoul galben, slovenul a câștigat și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr, dar și cel alb cu buline roșii, devansându-l pe Richard Carapaz. Astfel, ciclistul sloven a devenit primul om din istorie care obține toate aceste 3 tricouri distinctive într-o ediție de Turul Franței.
La numai 21 de ani și 363 de zile, Pogacar a devenit cel mai tânăr câștigător al tricoului galben din Marea Buclă din ultimii 116 ani. Henri Cornet avea puțin peste 19 ani în 1904 când a câștigat această competiție. De asemenea, Tadej Pogacar este primul rutier din ultimii 37 de ani care triumfă la prima participare în Marea Buclă. Ultimul om care a reușit această performanță a fost Laurent Fignon, în 1983.
Antrenorul său, Inigo San Millan, a vorbit pentru Eurosport despre primul contact avut cu Pogacar şi despre modul în care acesta a evoluat în ultimii doi ani.
"L-am cunoscut la finalul lui 2018. Sosirea mea la UAE a coincis cu venirea lui, semnase deja contractul pentru ca din 2019 să concureze pentru noi. După primele teste mi-am dat seama cine e de fapt: un puşti cu nişte calităţi fizice impresionante şi cu un mental care mi-a adus aminte de Miguel Indurain", a spus San Millan.

Pogacar, capacitate rară de a se recupera după un efort intens

Marele atu al lui Pogacar, în raport cu cei mai buni căţărători din pluton, e legat de faptul că organismul său are o capacitate rară de a se recupera. Într-o cursă de trei săptămâni, să ai posibilitatea să fii extrem de proaspăt pe final, când toţi sunt obosiţi după efortul depus, face întotdeauna diferenţa. De altfel, acesta e unul dintre motivele pentru care Thibaut Pinot, de exemplu, altfel un căţărător admirabil, obţine foarte rar un rezultat pe măsura valorii sale în marile tururi.
"Din punct de vedere al capacităţii organismului, e la un cu totul alt nivel decât cei mai bui dintre ciclişti. Din acest motiv nu ne-a fost frică să îl aruncăm în luptă în Vuelta încă de anul trecut (n.r. a câştigat trei etape şi a venit pe trei la general), deşi era atât de tânăr. Are o capacitate incredibilă de a se recupera, era un risc minim să se "ardă" într-o astfel de competiţie", a mai spus tehnicianul, care apoi a vorbit despre cât de lipsit de presiune a fost Pogacar sâmbătă, în etapa de contratimp cu final pe La Planche des Belles Filles. Tânărul sloven avea de recuperat aproape un minut faţă de tricoul galben, compatriotul său, Primoz Roglic, şi toţi specialiştii erau 100% convinşi că, exceptând un accident al rutierului de la Jumbo Visma, lupta pentru victoria finală în Turul Franţei e închisă.
"Este extrem de calm. Uitaţi-vă la imaginile cu el înainte de contratimpul de sâmbăta trecută, era incredibil de relaxat. Într-o cursă contra-cronometru la final de mare tur, contează enorm cum te recuperezi de la o zi la alta. El are o capacitate fantastică de a fi proaspăt după o zi în care munceşte enorm. Acest lucru a făcut diferenţa. Nici măcar nu a avut nevoie de power-metru, ştiam că are capacitatea să meargă constant şi să forţeze atunci când e necesar", a mai spus Inigo San Millan.
Dincolo de capacitatea incredibilă a organismului de a se recupera după un efort susţinut, Tadej Pogacar este şi un profesionist desăvârşit, care, când îşi setează anumite obiective, nu poate fi întors din drum. Slovenul e atât de dedicat şi muncitor încât în mai, în plină perioadă de pandemie, forma sa era una incredibilă. Deşi în calendarul UCI nici nu se vorbea încă de reprogramarea curselor şi de noul calendar pentru sezonul 2020.
"În mai, era atât de în formă încât m-a speriat. M-am uitat peste datele lui şi obţinea o rată de wattsi/kilogram comparabilă cu ce ne imaginam pentru Turul Franţei. A trebuit să îl pun să nu se mai urce o săptămână pe bicicletă, pentru că nu poate sta într-o asemenea formă la nesfârşit", a concluzionat antrenorul slovenului care a rescris istoria ciclismului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo