După ce Egan Bernal, învingătorul din Turul Franţei 2019, a anunţat că nu va participa anul acesta la cea mai mare competiţie din ciclism, a venit rândul ca şi marea speranţă a francezilor pentru un podium într-un mare tur, Thibaut Pinot, să aleagă să participe la Giro. În cazul columbianului, alegerea părea uşoară: nu e în cea mai bună formă, după problemele medicale, iar traseul i se potriveşte mult mai bine lui Geraint Thomas, având mulţi kilometri de contratimp.
Probele contra-cronometru l-au determinat şi pe Pinot să spună "pas", decizie anunţată marţi. Dacă în ultimii ani organizatori au programat un traseu prietenos cu francezii, cu puțini kilometri de contratimp, de această dată lucrurile s-au schimbat. Vom avea 58 kilometri de luptă contra-cronometru, cei mai mulți din 2013 până în prezent. Ruta din 2020 a programat doar 36,2 kilometri de contratimp, spre exemplu. Pentru prima oară din 2017, ASO a pregătit două etape de contratimp.
Pinot şi-a explicat decizia, locul 3 la general din 2014 dezvăluind că Giro se potriveşte mult mai bine calităţilor sale.
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31
"Este mai puţin pentru căţărătorii puri decât pentru all-rounderi, care vor avea ocazia să facă diferenţa la contratimp", a spus Pinot.
Francezii sunt convinşi că şi Romain Bardet, fost loc doi şi loc trei în Marea Buclă, va prefera să îşi regândească programul, urmând a merge în Turul Italiei, competiţie care se anunţă şi ea una de 5 stele prin prisma numelor care vor fi la start în 2021.
Asta nu înseamnă că în Turul Franţei competiţia va fi una slabă. Roglic şi Tom Dumoulin (Jumbo Visma), Geraint Thomas, Richie Porte şi, probabil, Pavel Sivakov (Ineos), Tadej Pogacar (UAE), Chris Froome, cvatruplu câştigător al competiţiei (Israel Start Up Nation) sau Emanuel Buchmann (Bora) au toţi ambiţii pentru un loc cât mai bun.

Ce bătălii vor fi în munţi în Turul Franţei 2021

În 2019, când a câştigat Bernal, am avut 7 căţărări situate la peste 2000 de metri, de-a lungul traseului Turului Franţei. În 2020, organizatorii au pregătit 6 sosiri la altitudine și doar 36 de kilometri de probă contra-cronometru (La Planche des Belles Filles, unde Pogacar a fost un contra-timp în căţărare). Ca atare, ASO a simţit nevoia să schimbe lucrurile puţin pentru acest an, pregătind un scenariu destul de diferit.
Asta nu înseamnă că nu vom avea căţărări grele, doar că acestea nu vor fi la fel de multe şi nu vor crea ecarturi atât de mari, ca urmare a faptului că rutierii vor fi ceva mai odihniţi decât în alţi ani. Cea mai așteptată rundă din primele două săptămâni va fi cea în care apare Mont Ventoux (etapa 11). După 4 ani de pauză, Turul Franței se întoarce în program cu legendara cățărare, iar aceasta va fi urcată chiar de două ori (pentru prima oară din 1994 până în prezent). Din păcate, finishul va fi în coborâre, astfel că s-ar putea să nu se atace și să nu se creeze ecarturi importante.
https://i.eurosport.com/2021/01/20/2974969.png
Etapa regină va fi, probabil, a 18-a, cu ascensiunea "mamut" de pe Luz Ardiden, venită la scurt timp după trecerea peste legendara Col du Tourmalet.
Turul Franței 2021 se va disputa, în direct pe Eurosport și Eurosport Player, în perioada 26 iunie - 18 iulie.
Turul Franței
Tadej Pogacar nu va face dubla Giro - Turul Franţei în 2022: "Sunt încă foarte tânăr"
19/11/2021 LA 11:49
Turul Italiei
Un Giro pentru căţărătorii puri. Cei mai puţini kilometri de contratimp din ultimii 60 de ani
12/11/2021 LA 11:55