Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Legendele ciclismului se înclină în fața lui Pogacar! Wiggins: "Va lua 7 Tururi ale Franței". Merckx: "E noul canibal"

Cristian Mihală

Publicat 18/07/2021 la 09:52 GMT+3

Bradley Wiggins și Eddy Merckx nu s-au ferit să folosească superlative în legătură cu Tadej Pogacar, cel care azi va câștiga oficial al doilea său Tur al Franței. Ambii foști mari campioni anticipează că slovenul va depăși recordul all-time de victorii în Le Tour.

Tadej Pogacar ballt nach dem Einzelzeitfahren in Saint-Émilion die Faust

Credit imagine: Getty Images

Chris Froome a revenit în șa, după căzătura teribilă din Dauphine cu un singur gând: să egaleze recordul impresionant de 5 victorii în Turul Franței deținut de francezul Jacques Anquetil (a câştigat Turul Franţei în 1957, 1961, 1962, 1963 şi 1964), belgianul Eddy Merckx (s-a impus în 1969, 1970, 1971, 1972 şi 1974), francezul Bernard Hinault (a cucerit Marea Buclă în 1978, 1979, 1981, 1982 şi 1985) și spaniolul Miguel Indurain (victorios în 1991, 1992, 1993, 1994 şi 1995).
Să ai 5 Tururi ale Franței în palmare îți oferă un loc printre eroii ciclismului, însă Pogacar pare în acest moment capabil să ducă recordul pe culmi nebănuite. În contextul în care Primoz Roglic, cel care e văzut de toți marele său rival, va împlini 32 de ani, Tadej are toate șansele să instaureze o dominație totală.
Pogacar este primul rutier din ultimii 86 de ani care să câştige 6 etape în Turul Franţei înainte de 23 de ani, iar Sir Bradley Wiggins e de părere că va ajunge la 7 succese finale în Marea Buclă.
"A trecut mult timp de când am avut pe cineva atât de talentat în plutonul profesionist. Ce a făcut în Turul Franței din acest an e un act de mare clasă. E pe punctul să câștige al doilea Tur al Franței și o face de o manieră dominantă, cu peste 5 minute avans față de locul doi. E magnific ce a reușit. Mulți au crezut că ce s-a întâmplat anul trecut, în contratimpul de pe La Planche des Belles Filles e ceva irepetabil, dar Tadej a venit în Turul Franței anul acesta și a arătat ca și cum și-a continuat acea cursă fabuloasă. Pur și simplu magnific, e mult mai greu să câștigi al doilea Le Tour decât primul. Cred că puștiul ăsta poate să ajungă la 7 succese în Marea Buclă, nu doar că e excepțional, dar și susținut cum trebuie de UAE", a explicat Bradley Wiggins, pentru Eurosport.

Eddy Merckx, cuvinte uriașe despre Tadej Pogacar

Eddy Merckx este, fără urmă de îndoială, cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor. 5 Tururi ale Franței, 5 Giro, 1 Vuelta și 19 clasice monument (7 Milano San Remo) arată clar cât de dominant a fost belgianul, indiferent de traseu. A ajuns la 525 de victorii în cei 18 ani de carieră, motiv pentru care a fost poreclit "canibalul".
Ajuns la 76 de ani, Merckx e în general foarte reticent în a vorbi la superlativ de cineva, dovadă clară în acest sens "fenomenul" Remco Evenepoel, conaționalul său, despre care Eddy a spus că nu a realizat încă nimic notabil. În schimb, când vine vorba de Pogacar, fostul mare rutier belgian se situează pe o poziție diametral opusă, ușor suprinzătoare pentru cei care îl cunosc și care știu cât de "zgârcit" e cu laudele.
"Văd în el noul "canibal" al plutonului. E incredibil de puternic, îl văd câștigând multe ediții de Turul Franței în anii ce vor urma. Dacă nu i se întâmplă ceva rău, cu siguranță va câștiga Turul Franței de mai mult de 5 ori", a spus Merckx, citat de Cycling News.
Etapa de gală de pe Champs Elysees, care încheie în mod tradițional Turul Franței, va începe azi de la 17:10, în direct pe Eurosport. E o rundă cu o miză enormă pentru Mark Cavendish, care are șansa să depășească recordul istoric al lui Eddy Merckx (cei doi au 34 de victorii de etapă în Le Tour).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo