Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

McNulty promite că Pogacar va merge "full gas" în Pirinei. Ce șanse mai are Tadej să câștige Turul Franței

Cristian Mihală

Actualizat 16/07/2022 la 12:33 GMT+3

Brandon McNulty, unul dintre locotenenții lui Tadej Pogacar, a recunoscut că șansele slovenului la tricoul galben au scăzut simțitor, dar e convins că acesta va încerca să recupereze în Pirinei terenul pierdut.

Tadej Pogacar with George Bennett and Brandon McNulty

Credit imagine: Getty Images

După două titluri la rând în Turul Franței, Tadej Pogacar venea în Marea Buclă din postura de mare favorit. Și prima săptămână a fost una perfectă pentru sloven: a mers impecabil la contratimp, a fost impresionant pe pavate și a câștigat două etape.
În consecință, toți vorbeau despre el ca despre un "canibal" imposibil de învins, dar prima etapă monumentală din Alpi a schimbat dramatic raportul de forțe în favoarea lui Jumbo.
Brandon McNulty, locotenentul de nădejde al lui Tadej, e conștient că deficitul de 2 minute și 22 de secunde față de Vingegaard e unul mare, dar e convins că UAE va face tot posibilul în Pirinei, astfel încât liderul lor să revină în lupta pentru tricoul galben.
"Va fi cea mai mare provocare pe care am avut-o ca echipă. Avem mult de muncit pentru a-l aduce pe Tadej în lupta pentru tricoul galben, dar suntem aici să dăm totul pentru acest obiectiv. Anul trecut ne-am aflat într-o cu totul altă poziție, dar fiecare cursă e diferită. Suntem aici să luptăm", a spus McNulty, citat de velonews.com.

McNulty: "Sper să revin în Pirinei și să îl ajut pe Pogacar"

Olandezii l-au izolat pe Pogacar pe Galibier, în etapa a 11-a, pentru ca apoi, pe Col Du Granon, văzută de mulți cea mai grea ascensiune din istoria Turului Franței, Vingegaard să pună, prin atacul său, 3 minute față de sloven.
Totul s-a întâmplat în contextul în care UAE a fost sub orice critică. Doi rutieri au părăsit Le Tour din cauza COVID-19, dar în acea rundă McNulty, Soler și Hirschi au fost inexistenți, Majka, care are coronavirus, fiind singurul care a putut să își ajute cât de cât liderul.
"Am avut suișuri și coborâșuri de-a lungul acestor două săptămâni. În primele zile m-am simțit foarte puternic, în prima etapă de după ziua de pauză de asemenea, dar apoi a venit runda cu final pe Granon, unde m-am simțit gol. A fost foarte greu, am suferit mult în Alpi, dar cred că voi fi în stare să revin și să am o prestație solidă în Pirinei", a mai spus McNulty.
Nu doar UAE a fost la pământ în runda a 11-a, ci și Pogacar a interpretat o partitură greșită. Asta pentru că a răspuns singur la nu mai puțin de 8 atacuri ale lui Jumbo, pe Galibier, epuizându-se. Tadej nu a vrut să îi ofere libertate lui Roglic, deși compatriotul său se afla în afara TOP 10 și, după cum a mers ulterior, a demonstrat că nu are cum să se amestece în lupta la vârf, din cauza problemelor la umăr.
În runda următoare, pe Alpe D'Huez, Pogacar a atacat în ultimii kilometri ai etapei, dar nu l-a desprins pe Vingegaard. Acest demers a avut însă un alt rol - i-a arătat lui Tadej că ce s-a întâmplat cu o zi înainte a fost doar o chestiune de context: UAE a arătat slăbiciuni, Tadej a greșit răspunzând la toate atacurile pe Galibier, iar căldura și altitudinea au jucat la rândul lor un rol important.
Ca atare, Pogacar și-a recuperat din încrederea pierdută, văzând că încă are picioare, și va merge "full gas" în Pirinei, deși șansele să revină în galben au scăzut simțitor.
"Pe Alpe D'Huez, Tadej a vrut să vadă la ce nivel e, dacă are încă picioare. A fost o etapă în care a trebuit să se recupereze mental după ce a pățit pe Granon. Sunt semnale pozitive în ceea ce îl privește și e gata să scoată artileria grea. E mai ușor de spus decât de făcut, dar cu siguranță va încerca să câștige din nou Turul Franței", a mai spus rutierul american al UAE.

Pogacar, șanse mici să mai câștige Turul Franței 2022

Trebuie spus că, deși a demonstrat în ultimii ani că e cel mai puternic și constant rutier din pluton, lui Pogacar îi va fi aproape imposibil să mai recupereze, în condiții normale, cele 2 minute și 22 de secunde care îl separă de Vingegaard.
Fără a avea o echipă la nivelul lui Jumbo-Visma, Tadej nu are ajutoare în munți și îi va fi imposibil să îl izoleze pe Vingegaard, așa cum a făcut Jumbo Visma cu el miercuri.
Van Aert, Sepp Kuss, Primoz Roglic și Steven Kruijswijk sunt toți în formă și vor acoperi, în principiu, orice atac a la "Floyd Landis" pregătit de Pogacar. Pentru că da, slovenul are nevoie să atace de departe în Pirinei, pentru a reduce cât mai mult ecartul.
Trebuie spus că cele două runde grele din Pirinei, din săptămâna a 3-a, nu vor fi nici pe departe la fel de complicate ca cele din Alpi, astfel că avansul lui Vingegaard pare unul confortabil. Cheia va fi probabil în etapa a 18-a, când se ajunge pe Hautacam, după ce în prealabil vom trece peste Col D'Aubisque și Col de Spandelles. Vorbim de cățărări situate mult sub 2000 de metri altitudine, unde Pogacar se va simți mult mai în largul lui. Totuși, toate dificultățile apar abia în a doua jumătate a rundei, astfel că Jumbo va fi proaspătă și gata să acopere orice atac.
În ceea ce privește contratimpul din etapa 20, unul lung de 40 de kilometri, Pogacar va putea câștiga, într-o zi bună, 30-40 de secunde față de Vingegaard. E greu de crezut că va putea să recupereze mai mult în proba contra-cronometru, danezul fiind la rândul său un ruleuer de excepție (pentru nivelul oamenilor de general).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo