O etapă terminată la peste 2300 de metri altitudine e tărâmul favorit al columbienilor, care se antrenează în multe momente în țara natală la astfel de înălțimi.
"Superman", care a urcat pe locul trei cu victoria de azi, a dat o adevărată reprezentație în ultimii kilometri ai teribilei cățărări. Roglic și Pogacar, care duceau o luptă în doi pentru tricoul galben, nu au găsit răspuns pentru atacul extrem de articulat al rutierului de la Astana.
Succesul de azi e primul pentru Miguel Angel Lopez în Turul Franței, columbianul aflându-se la debutul în Le Tour. Până acum, el avea victorii de etapă doar în Vuelta, competiție unde a bifat deja trei locuri în top 10 la general.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Cu performanța de azi, Miguel Angel Lopez pare favorit pentru locul 3, deși contratimpul de sâmbătă nu îl avantajează deloc. "Superman" ar bifa astfel câte un podium în toate cele trei mari tururi.
"Sunt fericit, sunt copleșit de emoții. Am muncit din greu în această etapă și nu a fost ușor să duc la capăt acest atac. E o recompensă pentru munca grea pe care am depus-o în ultimele luni. Am crezut în victoria în această etapă, știam că e terenul care îmi convine foarte mult. M-am simțit aproape ca acasă azi. Visam la un loc pe podium, am luptat zi după zi, dar încă nu am locul 3 garantat. Urmează alte etape grele", a spus Miguel Angel Lopez la final.
Clasament etapă
https://i.eurosport.com/2020/09/16/2888101.png
Clasament general
https://i.eurosport.com/2020/09/16/2888104.png

Cum s-a desfășurat "etapa regină" din Turul Franței 2020

În mod normal, "etapa regină" se dispută între oamenii de general, dar de data asta evadarea avea o șansă bună. Pentru că Jumbo Visma nu avea de ce să dorească să tragă și să îi ofere lui Pogacar perspectiva secundelor de bonificație de la final. UAE i-a pierdut pe Formolo și Aru, astfel că nu putea să îi controleze pe atacanții zilei.
Ca atare, atacanții zilei s-au numit Julian Alaphilippe, Dan Martin, Gorka Izagirre, Richard Carapaz și Lennard Kamna. Nume unul și unul, toți fiind câștigători de etapă într-un mare tur.
Dar planurile evadării au fost date peste cap de echipa lui Mikel Landa. Înainte de Col de la Madeleine (17,1 km, la 8,4%), Bahrain McLaren a venit la trenă, pentru liderul spaniol, iar acest lucru a început să se simtă imediat. Evadarea a pierdut secundă după secundă, iar plutonul s-a subțiat sensibil, Nairo Quintana fiind printre primele nume importante care s-au "rupt".
Lennard Kamna a plătit tribut pentru efortul de ieri, când a câștigat etapa, iar Dan Martin nu a putut să țină nici el ritmul impus de Carapaz, în evadare. Totuși, era clar pentru toți că plutonul devine favorit la victoria de etapă, Bahrain McLaren ducând o trenă feroce, cel puțin în prima parte.
S-a intrat pe Col de la Loze (21,5 km/7,8%) cu învingătorul Giro 2019 la trenă, dar cu un avans de doar aproximativ două minute față de pluton.
Col de la Loze e un avedvărat monstru; o cățărare foarte neregulată, trecându-se de la pante de 3-4% la 20% în doar câțiva metri. "Așa ceva nu s-a mai văzut în Turul Franței. E ceva unic în țara noastră", descria Christian Prudhomme cățărarea înainte de Le Tour.
Pogacar, care promisese că va ataca, pentru a lua tricoul galben de pe umerii prietenului și conaționalului Roglic anunța că această ascensiune e și mai greu de gestionat.
"Pe Col de la Loze va fi ziua cea mare. Am făcut recunoașterea traseului înainte de Turul Franței și e o etapă foarte, foarte grea. Dacă ai o zi proastă acolo, poți să pierzi și 30 de minute", a spus Pogacar în ziua de pauză.
Vorbim de "acoperișul" Turului Franței - se trece de 2300 metri altitudine -, iar în ultimii kilometri panta depășește 10%, astfel că se vor crea ecarturi mari.
Deși toți se așteptau ca Landa să atace, acesta nu a putut. Pe trena lui Caruso, Carapaz s-a dus la 45 de secunde în față, deși inițial plutonul se apropiase la doar 19 secunde de el.
David de la Cruz a venit la trenă cu 4,2 kilometri înainte de final. Asta pentru că Richard Carapaz devenea periculos pentru victoria de etapă, dar mai ales pentru secundele de bonificație.
Primul care a atacat din grupul favoriților a fost Miguel Angel Lopez. La 2000 de metri altitudine, "Superman" se simte perfect, iar acest lucru a fost vizibil azi. Roglic și Pogacar s-au lipit de el și doar Sepp Kuss a mai rezistat lângă cei trei, inițial. Ulterior și Richie Porte a prins, cu mare dificultate.
Cu 3 kilometri înainte de final, Carapaz, care a făcut o muncă eroică, a fost prins de Sepp Kuss și era clar că victoria se va da în trei: Miguel Angel Lopez vs Roglic vs Carapaz. Doar că Jumbo Visma avea o cu totul altă tactică. L-a lăsat pe Kuss să atace, probabil pentru ca Pogacar să nu mai aibă acces la secundele de bonificație. În cele din urmă, americanul a plecat, dar a fost urmat de Miguel Angel Lopez, care, cu 2 kilometri înainte de final a dat atacul decisiv și nu a mai putut fi prins.
Kuss nu a mai rezistat și nici Pogacar nu a mai putut să facă față, Roglic lăsându-l în urmă cam în același timp în care "Superman" a atacat.
Lopez a bifat astfel victoria de etapă și a urcat pe podium, la general, în timp ce Roglic a mai pus o cărămidă pentru securizarea tricoului galben în drum spre Paris.
https://i.eurosport.com/2019/10/16/2697032.jpg

Joi, o nouă etapă foarte grea în Turul Franței

După etapa "monstru" de azi, pentru rutieri urmează ultima rundă din Alpi. În meniu sunt 5 cățărări repertoriate, două de categoria întâi și una de categorie specială.
Totuși, ultima cățărare vine cu peste 30 de kilometri înainte de final, astfel că ce se va pierde pe Montee du plateau des Glieres s-ar putea recupera pe coborâre. Ca atare, specialiștii nu mizează că se vor crea ecarturi mari între favoriți.
În privința victoriei de etapă, joi evadarea va fi favorită, fiind greu de crezut că cineva va mai trage după atacanții zilei. Ziua e una extrem de importantă și din perspectiva tricoului alb cu buline roșii, fiind o mulțime de puncte puse în joc pentru clasamnetul cățărătorilor.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22