După ce Bernal a capotat pe Grand Colombier, lupta pentru cucerirea trofeului în Turul Franței se va da între doi soloveni, în condiții normal nimeni neputând să le ridice probleme primilor doi clasați la general: Roglic și Pogacar.
La 21 de ani, slovenul de la UAE pare prea necopt pentru a se pune cu un "balaur" precum Jumbo Visma. În plus, echipa sa i-a pierdut pe Aru și Formolo, care au abandonat, astfel că tânărul sloven trebuie să se bazeze aproape exclusiv pe talentul său. David De La Cruz și Jan Polanc sunt cățărători decenți, dar nu pot ține ritmul cu locotenenții lui Roglic.
https://i.eurosport.com/2020/09/14/2886809.jpg
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Și, totuși, Pogacar poate produce surpriza. El se află la 40 de secunde de lider, dar pe cățărările de până acum a câștigat timp în raport cu Roglic. Rutierul de la UAE a fost prins în "bordura" creată în etapa a 7-a, când a pierdut 1 minut și 21 de secunde.
Apoi, în ziua următoare, a recuperat 40 de secunde în etapa dintre Cazeres și Loudenvielle, când Jumbo Visma i-a permis să atace (victoria era jucată, Nans Peters impunându-se din evadare). În Pirinei și Masivul Central a părut la același nivel cu Roglic, fiind însă mai rapid decât acesta în lupta pentru secundele de bonificație (e cel mai rapid dintre oamenii de general, în caz de sprint redus între favoriți).
Primoz Roglic și Tadej Pogacar sunt prieteni buni, dar tânărul sloven nu va ține cont de acest aspect: va face totul pentru a îl ataca pe liderul Jumbo Visma, în tentativa de a rescrie total istoria celei mai mari competiții de ciclism din lume.
"Avem foarte mult respect unul pentru altul, dar în cursă amândoi vrem să câștigăm. Dacă voi putea câștiga Turul Franței, voi face acest lucru, vreau să profit de toate șansele care mi se vor ivi. Să vedem cine va fi în galben la Paris. Va fi o luptă până la capăt", a spus Pogacar, citat de VeloNews.

Pogacar vrea să îl atace pe Roglic în "etapa regină" din Turul Franței

Din păcate pentru Pogacar, deși vom avea 4 runde montane până la final, în doar două se pot crea diferențe (una este runda de sâmbătă: :contratimpul în cățărare de pe Planche des Belles Filles - 5,9 km/8% -, unde Roglic pleacă mare favorit, chiar dacă și Pogacar are rezultate tot mai bune în proba contra-cronometru).
Runda în care Pogacar va încerca să răstoarne clasamentul va avea loc miercuri: Grenoble - Meribel Col de la Loze (170 kilometri). Există doar două cățărări pe traseu, dar "doar" e folosit pentru încurajarea sprinterilor, pentru că vorbim de o rundă teribil de grea; în fapt, avem de-a face cu "etapa regină" din Turul Franței 2020.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867403.jpg
În drumul spre Col de La Loze, trecem peste Col de la Madeleine, care ajunge la altitudinea de 2000 metri. Finalul va fi unul epuizant, cu 21,5 kilometri și o pantă medie de 7,8%. Se trece de 2300 de metri, teritoriul favorit în teorie pentru rutieri precum Egan Bernal, Richard Carapaz, Nairo Quintana sau Miguel Angel Lopez.
Dacă Jumbo Visma va da semne de slăbiciune, Pogacar e gata să profite, condiție să se simtă bine.
"Pe Col de la Loze, aceea va fi ziua cea mare. Am făcut recunoașterea traseului înainte de Turul Franței și e o etapă foarte, foarte grea. Dacă ai o zi proastă acolo, poți să pierzi și 30 de minute", a spus Pogacar.

Pogacar, performanțe impresionante în Turul Franței 2020

Pogacar e omul momentului în ciclismul mondial. După cele două victorii din Vuelta 2019 și locul 3 la general, slovenul a confirmat din nou anul acesta la cel mai înalt nivel. Totuși, cele două victorii de etapă și locul secund la general nu erau performanțe pe care mulți să le fi anticipat, judecând după faptul că plutonul din Turul Franței părea mai puternic decât oricând în istoria recentă.
"Dacă cineva mi-ar fi spus înainte de Turul Franței că se va întâmpla așa ceva, nu l-aș fi crezut. Acum, vreau doar să mă bucur de aceste momente și să concurez cât de bine pot în ultima săptămână. Nimeni nu știe ce se va întâmpla, Jumbo Visma e foarte puternică, dar poate că Primoz va avea o zi proastă, cum s-a întâmplat cu Bernal. Sau poate că eu voi avea o zi proastă. Vom vedea ce se va întâmpla, lupta e deschisă", a concluzionat slovenul.
A treia săptămână din Turul Franței începe azi, în direct pe Eurosport, de la ora 14:00. Etapa a 16-a propune 5 cățărări, dar nu va fi terenul pentru a se crea diferențe între favoriți, runda terminându-se cu o ascensiune de categoria a 3-a.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22