Istoria ciclismului a fost rescrisă în Turul Franţei 2020, Pogacar fiind protagonistul unor performanţe care cu greu vor fi egalate. Pe lângă tricoul galben, slovenul a câștigat și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr, dar și cel alb cu buline roșii, devansându-l pe Richard Carapaz. Astfel, ciclistul sloven a devenit primul om din istorie care obține toate aceste 3 tricouri distinctive într-o ediție de Turul Franței.
La numai 21 de ani și 363 de zile, Pogacar a devenit cel mai tânăr câștigător al tricoului galben din Marea Buclă din ultimii 116 ani. Henri Cornet avea puțin peste 19 ani în 1904 când a câștigat această competiție. De asemenea, Tadej Pogacar este primul rutier din ultimii 37 de ani care triumfă la prima participare în Marea Buclă. Ultimul om care a reușit această performanță a fost Laurent Fignon, în 1983.
Toate aceste noi borne setate, vârsta lui Pogacar şi maniera cum a răsturnat ierarhia în ultima etapă în care se puteau crea diferenţe au făcut din tânărul sloven o vedetă de talie mondială. Acesta încă nu e complet conştient de performanţa atinsă, însă recunoaşte că viaţa lui s-a schimbat incredibil în ultimele zile.
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
"Turul Franţei e visul oricărui ciclist şi eu l-am câştigat. Nu pot descrie cât de fericit sunt şi cât de recunoscător sunt pentru toţi cei care au făcut posibilă această performanţă. Să stau pe prima treaptă a podiumului pe Champs Elysees, alături de legende ca Richie Porte şi Primoz Roglic e incredibil. Primoz mi-a fost sursă de inspiraţie în ultimii ani, încă nu îmi vine să cred că am reuşit să îl înving şi să câştig Turul Franţei. Încă nu conştientizez ce mi se întâmplă, e o nebunie", a spus Pogacar, pentru L'Equipe.

Pogacar, secretul câştigării tricoului galben în Turul Franţei

Pogacar a spus, înainte de intrarea în Alpi, că va continua să lupte şi nu va renunţa la ideea de a obţine tricoul galben. În "etapa regină", cu final pe Col de la Loze, tânărul sloven nu doar că nu a avut forţa să îi atace pe cei de la Jumbo Visma, dar a pierdut 15 secunde în raport cu Roglic, pe şosea.
Ca atare, înainte de contratimpul de sâmbătă nici măcar el nu mai credea că poate recupera cele 57 de secunde care îl despărţeau de compatriotul său. Nici nu avea cum să spere la aşa ceva, în condiţiile în care etapa contra-cronometru cu final pe La Planche des Belles Filles părea că i se potriveşte mănuşă lui Roglic, care era marele favorit al victoriei în rundă.
"Înainte de contratimp, eram convins că voi termina pe locul doi la general şi eram extrem de fericit pentru performanţa mea. Aveam şi tricoul de cel mai bun tânăr. Cu o seară înainte, mă uitam la mecanicii echipei cum pregătesc o bicicletă albă (n.r. culoarea distinctivă pentru tricoul destinat celui mai bun tânăr), cu ea urma să ajung pe Champs Elysees. Apoi, sâmbătă, totul s-a întors la 180 de grade şi viaţa mea s-a răsturnat şi ea. Cred că secretul performanţei de sâmbătă a stat în faptul că nu am avut presiune. Nu am crezut nicio secundă că mai pot câştiga Turul. Am pedalat fără să mă gândesc la rezultat, nici măcar nu am avut powermetru montat", a mai spus tânărul ciclist sloven.

Pogacar, cuvinte mari la adresa lui Roglic după Turul Franţei

Relaţia dintre Roglic şi Pogacar e una specială, cei doi fiind foarte buni prieteni. De altfel, în timpul Turului Franţei s-a vorbit despre o coaliţie a columbienilor, aceştia simţind că liderul Jumbo Visma nu are de partea lui doar echipa olandeză, de departe cea mai puternică din Le Tour, dar şi pe Pogacar.
În cele din urmă, ucenicul a învins maestrul, lucru care e perceput extrem de straniu de Pogacar, care admite că Roglic a fost cel mai puternic. A avut însă o zi mai slabă, iar Tadej a profitat la maximum de asta. Totuşi, Primoz a dovedit că e un mare campion, comportându-se fantastic, deşi cu siguranţă că trăia cea mai mare dramă din carieră.
"Primoz a fost atât de demn după cursă. A părut că acceptă înfrângerea bine. A fost cel mai bun ciclist din Turul Franţei, dar a avut o zi mai puţin bună. Îmi pare rău pentru el, dar acesta e sportul. Ştiu cât voia să câştige, a dat totul, dar a pierdut tricoul galben în favoarea mea. E cel mai bun rutier de general din ultimii trei ani, l-am admirat enorm mereu. Apoi, am început să mă pregătesc alături de el şi să învăţ lucruri de la el. Ulterior, am început să concurăm unul împotriva celuilalt în curse. Acum l-am învins în cea mai importantă cursă din ciclism şi totul pare atât de ciudat. Vom continua să ne pregătim împreună, dar ştiu că îi va fi foarte greu pe termen scurt să treacă peste această înfrângere. Dar Primoz este un mare campion, se va ridica şi va găsi noi provocări", a concluzionat Pogacar.
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40
Turul Spaniei
Jumbo Visma a câștigat contratimpul pe echipe din prima etapă din Vuelta! Roglic, gest superb
19/08/2022 LA 18:42