După un sezon marcat de pandemia de coronavirus, Turul Franței atrage atenția tuturor, mai ales că la start s-au strâns mai multe staruri decât în anii precedenți. Lucru firesc, în contextul în care Giro și Vuelta se suprapun pentru o săptămână, astfel că oamenii de genereal care vor să participe la două mari tururi trebuie să fie prezenți neapărat la startul Le Tour.
Lupta la vârf, în clasamentul pentru tricoul galben, se va da între Ineos și Jumbo Visma, iar Contador împărtășește, de asemenea, această variantă, în pronosticurile făcute. "El Pistolero" a vorbit despre suprizele care pot să apară, despre neselectarea lui Chris Froome și Geraint Thomas, dar și despre perioada în care era de neoprit pe cățărările din Le Tour.
https://i.eurosport.com/2020/08/10/2862584.jpg
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40

Favoriții lui Contador în Turul Franței: Bernal, Roglic, Dumoulin

Cine sunt favoriții la ediția de anul acesta din Turul Franței?
Aș spune că trei cicliști sunt mari favoriți: Egan Bernal, Primoz Roglic și Tom Dumoulin. Pe ei îi văd cu cele mai mari șanse, deși știm cu toții că orice se poate întâmpla într-o asemenea cursă, întinsă pe trei săptămâni.
Simți că vreun rutier poate să creeze o mare surpriză?
Sunt mulți cicliști care ajung în Turul Franței într-un moment optim. De exemplu, Quintana a făcut un sezon extrem de bun și va fi interesant de urmărit. De asemenea, Pogacar poate să facă lucruri mari. Enric Mas are calitate, și el e capabil de lucruri importante. Să nu îl uităm pe Miguel Angel Lopez, un cățărător de excepție. Alaphilippe e un alt nume mare care trebuie avut mereu în vedere.
Faptul că ediția din 2020 a Turului Franței a fost decalată de pandemia de coronavirus face cursa mai deschisă?
Nu neapărat, pentru că am văzut că echipele mari sunt deja cu temele făcute. Jumbo Visma și Ineos au fost dominante în ultima perioadă și la asta mă aștept și în Turul Franței, în ciuda faptului că și alte echipe s-au îmbunătățit considerabil.
Jumbo Visma și Ineos sunt, așadar, marile favorite.
Cu siguranță. Ambele echipe au o reputație și sunt favorite nu doar pentru Turul Franței, ci pentru toate competițiile mari de ciclism.
Ineos a renunțat la Chris Froome și Geraint Thomas pentru Turul Franței. A fost o surpriză pentru tine?
A fost o surpriză din punct de vedere al performanțelor lor, ambii au câștigat Le Tour, dar și al respectului de care se bucură în pluton. Dar a fost o decizie internă, știau că la nivelul la care au fost în Dauphine nu se puteau lupta cu Jumbo Visma. În condițiile în care Froome va pleca la anul, nu știu în ce măsură era dispus să muncească pentru Bernal. Geraint la fel, nu știu dacă voia să fie locotenent. Dar, până la urmă, sunt chestii de bucătăria internă pentru fiecare dintre formații, nu putem înțelege noi foarte exact ce se întâmplă la o anumită echipă.

Ineos, "o echipă mai unită" pentru Turul Franței

Tu, personal, consideri că e o greșeală din partea Ineos să vină și fără "G", și fără Froome?
Cu siguranță că directorii sportivi au avut motivele lor. Anul trecut, am văzut ceva fricțiuni între Froome și Thomas. Nu știu cum au fost gestionate și dacă s-a trecut peste. Cred că s-a luat o hotărâre în favoarea echipei, s-a vrut un lot unit, cu un obiectiv comun.
A făcut o greșeală Astana prin neselectarea lui Jakob Fuglsang pentru Turul Franței? Sau danezului i se potrivește mai bine Giro?
Fiecare formație are strategia ei și își face anumite priorități în calendar. Astana are un obiectiv clar cu Fuglsang, să câștige Giro, și probabil se concentrează foarte mult pe acest lucru. Dar, cum am spus anterior, Miguel Angel Lopez e un nume de luat în seamă în Turul Franței, astfel că au cărți de jucat. După ce a făcut un Dauphine foarte bun, mă aștept la lucruri frumoase din partea columbianului.
Ar trebuit ca finalurile de etape terminate la sprint să fie modificate, jucecând după ce s-a întâmplat în Turul Poloniei cu Fabio Jakobsen și Groenewegen?
Sprintul face parte din acest sport. În fapt, e o parte foarte importantă, deși probabil cei mai mulți fani preferă etapele de munte. Dar vă spun sincer, emoția pe care o ai într-o etapă terminată la sprint nu poate fi comparată cu nimic, nu se poate transpune în cuvinte. Sunt momente pe care, ca ciclist, nu le uiți.
https://i.eurosport.com/2015/07/17/1641912.jpg

Amintirile lui Contador din Turul Franței

Cum e ciclismul azi față de zilele în care tu dominai Turul Franței?
Echipele și cicliștii sunt mult mai organizați acum. Pregătirea din pre-sezon urmează aceleași patternuri, la toate echipele. Înainte, aveai posibilitatea să faci lucruri pe cont propriu, iar aceste detalii făceau de multe ori diferența. În curse, observăm acum o tensiune mult mai mare și o luptă acerbă pentru a controla plutonul. De exemplu, viteza medie în Dauphine, o cursă foarte grea, a fost extrem de mare. Acest lucru venit din dorința lui Jumbo Visma de a-și manifesta supremația.
Presiunea acum e mai mare decât în trecut, asta pentru că sponsorii comunică direct cu oficialii echipelor și le transmit de fiecare dată că vor rezultate.
Care e amintirea ta favorită din Turul Franței?
Victoria de pe Plateau de Beille. O să mi-o amintesc întotdeauna pentru că a fost un moment cheie în cariera mea. De atunci, am început să cresc enorm, am căpătat o mare încredere.
Ce face Turul Franței atât de special?
Fără îndoială, e o cursă fără egal. Celelalte mari tururi, Giro și Vuelta, sau alte curse importante au și ele un farmec, dar statutul pe care îl are Turul Franței e total diferit. E cu mult peste orice altă cursă din ciclism, iar rutierii o știu, spectatorii și telespectatorii simt și ei asta.
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40
Turul Spaniei
Jumbo Visma a câștigat contratimpul pe echipe din prima etapă din Vuelta! Roglic, gest superb
19/08/2022 LA 18:42