Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vingegaard, întrebat despre cât de slabă a fost Jumbo miercuri. Răspunsul dat și ce anticipează pe Hautacam

Cristian Mihală

Actualizat 21/07/2022 la 11:02 GMT+3

Jumbo-Visma nu a livrat la nivelul așteptat ieri, când UAE a dominat-o copios. Jonas Vingegaard, tricoul galben din Turul Franței, a vorbit însă la superlativ de coechipierii săi. Danezul mai are de trecut peste etapa de azi, din Pirinei, pentru a-și asigura în proporție de 99% câștigarea Le Tour 2022.

Vingegaard e Pogacar durante la scalata del Peyragudes al Tour de France 2022

Credit imagine: Getty Images

Atât UAE, cât și Jumbo-Visma, echipele primilor doi clasați în ierarhia generală din Turul Franței 2022, suferă, ca urmare a pierderilor avute. Chiar dacă nu se mai poate baza pe Roglic și Kruijswijk, care au abandonat duminică, olandezii erau așteptați să domine echipa lui Pogacar, care înainte de runda de ieri a rămas și fără principalul locotenent, Rafal Majka. Polonezului i s-a rupt lanțul marți și a suferit o întindere musculară în momentul în care a pedalat în gol, astfel că nu a mai putut fi prezent la startul celei de-a doua etape din Pirinei.
În contextul în care Hirschi e o umbră a ciclistului de acum 2 ani, Pogacar putea să se bazeze practic pe doar doi coechipieri: Bjerg și McNulty. Ambii au făcut cursa vieții miercuri, reușind să îl izoleze pe Vingegaard. Danezul a rămas încă de pe penultima cățărare și fără Sepp Kuss, principalul ajutor în munți, grație trenei incredibile a lui McNulty.
Din fericire pentru Jonas, Pogacar nu a putut finaliza, deși UAE a făcut o treabă fenomenală. În consecință, întrebat despre cât de slab s-a prezentat Jumbo ieri, Vingegaard nu a căzut în capcana de a aduce tensiune în lotul echipei. Aceiași colegi l-au ajutat pe Galibier, în Alpi, să îl izoleze pe Pogacar, pentru ca apoi, pe Col de Granon, să pună 3 minute față de Tadej, avans care foarte probabil va fi decisiv în stabilirea câștigătorului Turului Franței 2022.
"Încă am încredere în echipa mea. Sepp a reușit să rămână alături de cei mai buni 5 sau 6 cicliști din cursă, iar ceilalți au făcut la rândul lor o cursă bună azi. Am încredere în ei și consider că avem una dintre cele mai bune echipe din Turul Franței", a spus Vingegaard la final, conform velonews.com.

Vingegaard, înainte de ultima rundă din Pirinei: "Hautacam mi se potrivește mai bine"

Pentru Pogacar a fost penultima șansă ieri de a se apropia de Vingegaard, dar slovenul a ratat-o. A recuperat doar 4 secunde - aferente bonificațiilor de final -, neîncercând în nicio clipă pe ultima cățărare să îl atace pe Jonas. Liderul Jumbo-Visma a câștigat de mult războiul psihologic cu învingătorul din ultimele două ediții de Turul Franței și a ținut încă o dată să toarne plumb în încrederea cățărătorului de la UAE. Deși azi Pogacar va încerca un atac disperat, în speranța în care va recupera din ecartul care îl separă de lider, Vingegaard a ținut să transmită că Hautacam, ascensiunea de categorie specială, din final, e una perfectă pentru el.
"A fost o zi grea, Tadej a dat câteva atacuri bune, dar am reușit să îl urmez. Finishul de azi nu m-a potrivit prea bine, a semănat foarte mult cu La Planche des Belles Filles. Cred că ascensiunea finală de mâine (n.r. de azi), de pe Hautacam, mi se va potrivi mai bine", a mai spus Vingegaard.
Pogacar a încercat un atac doar pe penultima cățărare, pentru ca apoi, simțind probabil că adversarul direct e prea puternic, să fie neașteptat de pasiv. S-a ajuns chiar la situația în care Vingegaard a atacat în ultimele sute de metri, părând mai puternic decât Tadej. În cele din urmă, etapa a mers în dreptul slovenului, care are o explozie mult mai mare pe pantele abrupte (am avut și 16% miercuri, pe ultima bucată din ascensiune).
"Am simțit că mă pot depărta de Tadej, dar sunt mai puțin exploziv decât e el, așa că a revenit și m-a întrecut. Am încercat să duc un sprint pe o distanță mai lungă, pentru că asta mi se potrivește mai bine", a explicat Vingegaard.
Etapa de azi, a 18-a, e ultima în munți în această ediție de Turul Franței. Tadej Pogacar trebuie să fie "all-in", dacă va dori să mai păstreze șanse să îl detroneze pe Vingegaard la contratimpul de sâmbătă, dar perspectivele ca slovenul să reușească să răstoarne clasamentul sunt minime. După turul de forță de ieri, Bjerg și McNulty e greu de crezut că vor mai fi la același nivel, astfel că Tadej va trebui să ia totul pe cont propriu. Avem două cățărări de categorie specială (Col d'Aubisque - 16,4 kilometri cu 7,1% pantă medie) și Hautacam (13,6 kilometri, cu 7,8 pantă medie), între cele două apărând și Col de Spandelles (categoria întâi). Vorbim de o altă rundă foarte scurtă și extrem de dură în a doua sa jumătate și, deși e terenul prielnic pentru ecarturi mari între rutierii de general, cu greu Vingegaard va putea fi învins de Pogacar.
Tour de France Stage 18 Course Profile
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo