Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vingegaard pare să fi câștigat războiul psihologic cu Pogacar. Ce i-a transmis slovenului după prima rundă din Pirinei

Cristian Mihală

Publicat 20/07/2022 la 11:15 GMT+3

Jonas Vingegaard a trecut cu bine de prima etapă din Pirinei și pare că duce un adevărat război psihologic, de la distanță, cu Tadej Pogacar. Danezul pare de neclintit din poziția de lider și a ținut să îi transmită asta marelui rival.

Tadej Pogacar of Slovenia and UAE Team Emirates - White Best Young Rider Jersey attacks to Jonas Vingegaard Rasmussen of Denmark and Team Jumbo - Visma - Yellow Leader Jersey during the 109th Tour de France 2022, Stage 16 a 178,5km stage

Credit imagine: Getty Images

După ce a fost izolat pe Galibier și a primit lovitura de grație pe Col du Granon, în Alpi, Pogacar e într-o ofensivă totală, dorind să recupereze ecartul existent între tricoul galben, Vingegaard, și el. În prezent diferența e de 2 minute și 22 de secunde și, chiar dacă sâmbătă, la contratimp, slovenul e mai puternic, liderul Jumbo Visma nu va pierde în condiții normale mai mult de 40 secunde, maximum 1 minut.
Ca atare, Pogacar trebuie să atace în Pirinei pentru a mai păstra șanse reale la al treilea Tur al Franței la rând, dar ieri Vingegaard a fost din nou de neclintit. Tadej a încercat să fie ofensiv pe prima cățărare de categoria întâi a zilei, apoi a abandonat ideea de a mai ataca, conștient că nu va reuși să îl desprindă pe danez.
Jonas a părut sigur pe el atât în cursă, cât și la conferința de presă de după etapă. Pe lângă duelul de pe asfalt, există și un război psihologic între cei doi, iar acesta pare câștigat de Vingegaard. "Cu cât Turul Franței e mai greu, cu atât mă simt mai bine" a fost concluzia locului doi din Le Tour 2021, dorind parcă să îi taie din fașă orice intenție ofensivă lui Pogacar.
"Avem o echipă puternică și, din fericire, azi am putut să răspund atacurilor lui Pogacar. O iau zi după zi și voi lupta să dau tot, astfel încât să ajung în galben la Paris. Nu simt că sufăr, chiar dacă am avut acea căzătură. Dimpotrivă, m-am recuperat bine în ziua de pauză și voi da ce am mai bun în următoarele două zile. Cu cât Turul Franței e mai greu, cu atât parcă mă simt mai bine", a spus Vingegaard la conferința de presă de după prima etapă din Pirinei.
O rundă din Pirinei a trecut, astfel că Pogacar mai are la dispoziție doar 2 etape în care să salveze tricoul galben. Dacă nu va veni la un minut de Vingegaard, înainte de contratimpul de sâmbătă, soarta locului întâi în Turul Franței 2022 pare jucată. Vingegaard știe foarte bine acest lucru și e conștient că Tadej va da totul miercuri și joi pentru a încerca să îl desprindă.
"Știu că Tadej mă va ataca, așa că voi încerca să stau în roata lui și să nu îi permit să pună distanță. Desigur, nu trebuie să fiu atent doar la el, sunt și alți cicliști la care trebuie să răspund dacă vor ataca. Dar mă aștept ca Pogacar să atace în fiecare moment, așa că sunt foarte atent și pregătit", a mai spus ciclistul danez.

Pogacar a mai pierdut un coechipier: Marc Soler, out din Turul Franței

Chiar dacă Vingegaard nu se mai poate baza pe Roglic și Kruijswijk, care au abandonat, situația e mult mai complicată la UAE, formația lui Pogacar.
Asta pentru că slovenul ar avea nevoie să controleze etapele și să încerce să îl izoleze pe marele său rival. Nu poate face acest lucru, în contextul în care se mai bazează doar pe McNulty și Majka, în munți.
Ieri am asistat la al 3-lea abandon de la UAE, după ce Marc Soler, un rutier cheie pentru Tadej, a venit în afara timpului limită. Fost câștigător de Paris - Nisa și învingător de etapă în Vuelta, fostul rutier de la Movistar nu a fost deloc la nivelul obișnuit în primele două săptămâni, dar Pogacar spera că acesta își va reveni în Pirinei.
Nu s-a întâmplat așa, dimpotrivă: Soler a vizitat mașina UAE de mai multe ori, în prima parte a etapei, simțindu-se foarte rău. A fost lăsat în urmă cu 100 de kilometri rămași de parcurs din runda de ieri, apoi a fost surprins vomitând, semn că problemele avute la stomac au fost teribile.
Chiar dacă a strâns din dinți și a trecut în cele din urmă linia de sosire, spaniolul nu a sosit în timpul limită, având o întârziere de 57 de minute. Ca atare, ibericul nu va mai fi la startul etapei de azi, astfel că Pogacar se va baza doar pe McNulty, Majka, Hirschi și Bjerg. Ultimul e un ciclist masiv, un ruleur, astfel că nu poate fi de vreun ajutor pe cățărări.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo