Sâmbătă, 26 iunie, va începe cea de-a 108-a ediție a Turului Franței, competiția care adună an de an cei mai buni cicliști din lume și care îi ține în suspans pe fanii acestui sport timp de 3 săptămâni.
Ediția din acest an se anunță una extrem de interesantă. Dacă în bătălia pentru tricoul galben există 2 mari favoriți, Pogacar și Roglic, iar Ineos pare singura echipă capabilă să dea un rutier care să lupte cu cei doi sloveni, în clasamentul pe puncte am putea avea parte de un echilibru mult mai mare.
O accidentare recentă îl va împiedica pe Sam Bennet să ia startul în cursă, astfel că irlandezul nu-și va putea apăra tricoul verde câștigat anul trecut. Asta le oferă șanse în plus altor rutieri cu astfel de pretenții, iar în cele ce urmează vom prezenta o listă a marilor favoriți de a purta râvnitul tricou pe umeri la Paris.
Turul Italiei
Giro 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții
05/05/2022 LA 15:22

Turul Franței 2021 | Favoriții la câștigarea tricoului verde

Traseul din acest an din "Marea Buclă" presupune 4 etape perfect plate, dar și alte 6 fără dificultăți deosebite pentru sprinteri, astfel că aceștia vor avea suficiente ocazii de a se bate pentru victorii și implicit pentru puncte în clasamentul tricoului verde. Evident, oamenii cu un sprint bun, dar care se descurcă și pe cățărări mai ușoare vor avea ocazia și în alte runde să ajungă în grupul fruntaș la finish și să adune puncte prețioase.
Când vine vorba despre un clasament pe puncte, primul nume care apare pe lista favoriților este Peter Sagan. Slovacul a câștigat de 7 ori tricoul verde în Turul Franței (ultima dată în 2019), fiind cel mai titrat rutier din istorie din acest punct de vedere, astfel că știe perfect ce are de făcut pentru a bifa un nou succes.
Slovacul de la Bora a avut un start greoi de sezon, fiind infectat cu Covid-19 în prima parte a anului, iar apoi găsindu-și cu greu forma. Prima cursă la care a participat în 2021 a fost Tirreno- Adriatico, fără a reuși vreun rezultat notabil însă. Ulterior a terminat pe locul 4 Milano- San Remo, iar prima victorie a sezonului a venit în Turul Cataluniei, la sfârșitul lui martie. Chiar dacă a dezamăgit în Turul Flandrei (locul 15), Sagan a crescut constant și a bifat o nouă victorie de etapă în Turul Romandiei.
Mai apoi, Sagan a mers în Giro, unde a câștigat de asemenea o etapă, dar, mai important, s-a impus în clasamentul pe puncte, obținând astfel pentru prima dată în carieră tricoul cyclame. Între Giro și Turul Franței, Sagan a mai concurat doar în cursa pe șosea de la campionatele naționale ale Slovaciei, unde s-a impus fără probleme, trecându-și în palmares al 9-lea titlu intern.
Așadar, Sagan are toate atuurile să se bată cu șanse mari pentru tricoul verde și în acest an, mai ales că va fi susținut de omul său de încredere, Daniel Oss.
Principalii contracandidați ai lui Sagan în lupta pentru tricoul verde vor fi 2 sprinteri mai buni decât el, dar care nu se descurcă la fel de bine în etapele mai dificile. Este vorba despre Caleb Ewan și Arnaud Demare.
Australianul de la Lotto Soudal va fi susținut pentru victoriile de etapă de toată echipa, el demonstrând în câteva rânduri în acest sezon că este unul dintre cei mai buni sprinteri din lume la ora actuală. Ewan are 5 victorii în 2021: una în Turul Emiratelor Arabe Unite, două în Giro și două în Turul Belgiei, ultima competiție la care a participat înainte de Turul Franței.
Marea problemă a lui Ewan va fi dacă va putea rezista până la final. Din cele 7 mari tururi la care a luat startul, australianul a terminat doar două, chiar în Turul Franței, ultima dată acum 2 ani, când s-a clasat al 2-lea în ierarhia tricoului verde, în spatele lui Sagan.
Arnaud Demare (Groupama FDJ) nu a avut un sezon strălucit, dar francezul și-a construit pregătirea pentru a ajunge în maximul de formă în Turul Franței. El a obținut 7 victorii în 2021, însă toate în curse de mâna a 2-a, dar există premise să facă un Tur al Franței măreț, mai ales că la ultimele 2 ediții a lipsit din această competiție.
Ajuns la 29 de ani, Demare are maturitatea necesară de a lupta cu șanse reale pentru tricoul verde, mai ales că a demonstrat anul trecut în Giro că poate duce până la capăt acest tip de luptă, reușind să își adjudece tricoul cyclame.
Un alt rutier cotat cu șanse bune de a câștiga tricoul verde este Sonny Colbrelli. Proaspătul campion al Italiei pe șosea traversează o formă de zile mari și a demonstrat în acest sezon că poate aduna puncte din aproape orice tip de etapă. Italianul de la Bahrain Victorious are doar 3 victorii în 2021, pe lângă cursa de la naționale mai câștigând câte o etapă în Turul Romandiei și în Criteriul Dauphine.
Însă în clasamentul pe puncte dintr-un mare tur e foarte important să fii mereu în grupul fruntaș, pentru a aduna puncte în fiecare zi, iar Colbrelli are această calitate. El a reușit în acest an clasări în Top 10 în curse clasice precum Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Milano-San Remo sau Gent Wevelgem, dar și alte 4 prezențe pe podium în Romandia și Dauphine. Așadar, dacă italianul nu are explozia lui Ewan sau Demare la sprinturile pe plat, el poate rezista în etape mai grele și forma sa îl recomandă drept unul dintre oamenii de luat în seamă în bătălia pentru tricoul verde.
https://i.eurosport.com/2021/03/21/3015901.jpg

Turul Franței 2021 | Cine poate produce surpriza în lupta pentru tricoul verde?

Un alt rutier de tipul lui Colbrelli, dar mult mai bun în etapele grele este Wout Van Aert, care s-a încoronat recent campion al Belgiei și care ar putea cu siguranță să se bată pentru tricoul verde. Problema rutierului de la Jumbo Visma este că el nu are libertatea de a face acest lucru și nici susținerea echipei, care este concepută exclusiv pentru a-l sprijini pe Primoz Roglic în lupta pentru clasamentul general. Chiar Van Aert va avea misiuni clare în acest sens, astfel că e greu de crezut că va avea energie să lupte pentru victorii de etapă și poziții cât mai sus și în același timp să-și ajute liderul de echipă.
Dintre ceilalți oameni care vor lua startul în Turul Franței și s-ar putea implica în bătălia pentru al 2-lea cel mai important tricou distinctiv i-am putea numi pe Tim Merlier sau Mathieu Van Der Poel de la Alpecin Fenix, echipă care a avut rezultate fantastice în acest an, deși nu are statutul de formație de World Tour.
De asemenea, surpriza ar putea veni de la oameni precum Christophe Laporte (Cofidis), Michael Matthews (Bike Exchange), câștigător al tricoului verde în 2017, sau de ce nu, Mark Cavendish, care a profitat de absența lui Sam Bennett și va fi sprinterul numărul unu al celor de la Deceuninck Quick Step. De altfel, alături de Sagan și Matthews, Cavendish este printre rutierii de la start care au în palmares tricoul verde din Turul Franței, obținut însă cu 10 ani în urmă.
Așadar, lupta pentru șefia clasamentului pe puncte se va da în principiu între oamenii amintiți mai sus, fiind greu de crezut că alți rutieri se vor putea implica în această bătălie de eficiență și anduranță în același timp. Rămâne de văzut cine va avea câștig de cauză, dar cert este că spectacolul va fi la el acasă.
Turul Franței 2021 va avea loc în perioada 26 iunie - 18 iulie și toate cele 21 de etape vor fi transmise integral, în direct și în exclusivitate de Eurosport și Eurosport Player.
Paris - Roubaix
Dylan Van Baarle a câștigat Paris - Roubaix 2022 | Olandezul, victoria carierei, după o cursă nebună
17/04/2022 LA 15:00
Paris - Roubaix
Paris-Roubaix | Momentul în care plutonul s-a rupt în două! Van Der Poel și Van Aert, prinși în urmă
17/04/2022 LA 12:47