Cea de-a 109-a ediție a Turului Franței a ajuns la final. Ultima etapă a fost una de gală, în care rutierii au primit ovațiile fanilor pe străzile din Paris. A fost timp și pentru sărbătoare, în cazul celor de la Jumbo Visma, dar și pentru glume. Tadej Pogacar i-a făcut o farsă lui Jonas Vingegaard, mimând un atac în primii kilometri, dar slovenul a zâmbit apoi larg, semn că intenția sa nu a fost una reală.

Pogacar, absolut savuros, în etapa de gală a Turului Franței! A mimat un atac asupra lui Vingegaard

Când s-a intrat în ultimii 50 de kilometri au început și lucrurile serioase în pluton. Sprinterii au făcut eforturi colosale pentru a trece de munți și a-și oferi șansa unei victorii pe Champs Elysees, astfel că echipele lor nu au dat nicio șansă evadării formate din 5 oameni: Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe), Stefan Bissegger, Owain Doull (EF Education-EasyPost), Antoine Duschene și Olivier Le Gac (ambii de la Gropama FDJ).
Turul Franței
Căzătură cumplită în etapa a 5-a din Turul Franței Feminin! Peste 20 de rutiere au fost implicate
28/07/2022 LA 14:13
Ultimii supraviețuitori ai evadării au fost ajunși când mai erau circa 7 kilometri și totul s-a decis la sprint, chiar dacă s-au mai încercat câteva atacuri. Dylan Groenewegen a declanșat primul sprintul, dar nu a putut susține efortul până la final. Jasper Philipsen a fost marele câștigător, belgianul devansându-i clar pe Groenewegen și Kristoff, care au completat podiumul.
Rutierul de la Alpecin Fenix a devenit singurul sprinter care obține două succese de etapă în acest Tur al Franței, el câștigând și etapa a 15-a.

Jonas Vingegaard, marele câștigător al Turului Franței

Așadar, Turul Franței 2022 s-a terminat, iar Jumbo Visma este marea câștigătoare. Jonas Vingegaard a făcut o competiție de excepție și a câștigat tricoul galben pentru prima dată în carieră. Danezul care în urmă cu câțiva ani muncea la un magazin de pește pentru a se putea întreține a cucerit cel mai râvnit tricou din ciclismul mondial. În plus, el va pleca acasă și cu tricoul alb cu buline roșii, destinat celui mai bun cățărător.
Wout Van Aert a avut și el un Tur al Franței de vis, câștigând 3 etape și tricoul verde. Belgianul a stabilit și un record, acumulând 480 de puncte. Recordul era deținut de Peter Sagan, care în 2018 a câștigat tricoul verde cu 477 de puncte.
Tadej Pogacar, cel care s-a impus la general în ultimii doi ani, a trebuit să se mulțumească cu locul doi de această dată. Slovenul a plătit tribut timpului pierdut pe Col Du Granon, în etapa a 11-a și nu a mai putut recupera ecartul față de Jonas Vingegaard. Pogacar a câștigat tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr, dar la palmaresul său acest lucru nu poate fi considerat o consolare.
Clasamentul tricoului galben
https://i.eurosport.com/2022/07/24/3421801.jpg
Clasamentul cățărătorilor
https://i.eurosport.com/2022/07/24/3421806.jpg
Clasamentul tricoului alb
https://i.eurosport.com/2022/07/24/3421807.jpg
Dacă Turul Franței la masculin s-a terminat, prima ediție pe etape a "Marii Bucle" pentru femei abia a început. Astăzi a avut loc prima etapă, . Toate celelalte 7 runde care au mai rămas vor putea fi urmărite în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player până pe 31 iulie.
Turul Franței
Vingegaard a creat isterie în Danemarca! Câștigătorul Turului Franței, ovaționat de o mulțime imensă
27/07/2022 LA 19:20
Turul Franței
Vingegaard, primit ca un erou la Copenhaga, după ce a câștigat Turul Franței
27/07/2022 LA 19:19