Jonas Vingegaard este noul "rege" al ciclismului mondial, după ce a devenit al doilea danez din istorie care câștigă tricoul galben în Turul Franței. Primul fusese Bjarne Riis, în 1996.
Deși nu a început competiția ca lider aboslut la Jumbo Visma (Roglic era considerat primul om de general al formației olandeze), Vingegaard a dus la capăt 3 săptămâni magnifice și și-a adjudecat victoria la general.
Danezul l-a învins destul de clar în lupta pentru tricoul galben pe Tadej Pogacar, considerat noul "canibal" din ciclism după ce se impusese în "Marea Buclă" în 2020 și 2021, dar și în alte curse importante. Rutierul de 25 de ani a terminat competiția cu 2 minute și 43 de secunde în fața rivalului său. Momentul decisiv a fost în etapa a 11-a, când Vingegaard i-a luat aproape 3 minute lui Pogacar pe Col du Granon. Danezul a preluat atunci tricoul galben și l-a păstrat fără mari emoții până la Paris.
Turul Franței
Căzătură cumplită în etapa a 5-a din Turul Franței Feminin! Peste 20 de rutiere au fost implicate
28/07/2022 LA 14:13

Vingegaard, primit ca un erou în Danemarca

După triumful istoric, Vingegaard a mers în Olanda alături de echipa sa, iar astăzi a ajuns în Danemarca. Succesul său a creat o adevărată isterie în rândul conaționalilor, care l-au ovaționat pe străzile din Copenhaga într-un număr neașteptat de mare. Zeci de mii de oameni i-au scandat numele câștigătorului din Turul Franței, ofeind una dintre imaginile anului în sportul mondial.
Vingegaard a apărut în fața mulțimii la balconul din Piața Primăriei din Copenhaga, alături de familia sa, și a fost copleșit de emoții când a luat cuvântul: "E fantastic. Am rămas complet fără cuvinte. Nu ştiu ce să spun".
Așadar, omul care în urmă cu câțiva ani muncea într-un magazin de pește pentru a se putea întreține le-a produs danezilor o bucurie imensă, iar aceștia l-au recompsat cum se cuvine.
De notat că Turul Franței din 2022 a început în Danemarca, unde s-au desfășurat primele 3 etape. Deși atmosfera de pe margine a fost fantastică, probabil că puțini fani se gândeau că Vingegaard va purta tricoul galben pe umeri la revenirea în țară.
Turul Franței
Vingegaard, primit ca un erou la Copenhaga, după ce a câștigat Turul Franței
27/07/2022 LA 19:19
Turul Franței
Rezumatul ultimei etape din Turul Franței 2022, câștigată la sprint de Jasper Philipsen
24/07/2022 LA 21:05