Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tom Pidcock, victorie magică pe L'Alpe d'Huez, în etapa a 12-a din Turul Franței! Vingegaard, de neatins

Nicu Savin

Publicat 14/07/2022 la 19:25 GMT+3

Tom Pidcock (Ineos) a câștigat etapa a 12-a din Turul Franței. Britanicul a făcut parte din evadare și a dat atacul decisiv pe ultima cățărare a zilei, legendara L'Alpe d'Huez. Louis Meintjes (Intermarche) și Chris Froome (Israel Start Up Nation) au completat podiumul. În clasamentul general, Jonas Vingegaard și-a păstrat fără probleme tricoul galben, deși Pogacar l-a atacat pe final.

Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) vainqueur à l'Alpe d'Huez de la 12e étape du Tour de France, le 14 juillet 2022

Credit imagine: Getty Images

După ce ieri am asistat la o etapă absolut nebună, în care Jonas Vingegaard l-a deposedat de tricoul galben pe Tadej Pogacar, astăzi marii favoriți au părut storși de energie. De ziua FRanței, organizatorii au programat o etapă cu un traseu făcut pentru spectacol, cu finish pe L'Alpe d'Huez, după alte două cățărări de categorie specială, Col du Galibier (de pe un lat versant față de runda de ieri) și Col de la Croix de Fer.
Etapa a fost animată de o evadare de 7 oameni, cărora li s-au alăturat ulterior Tom Pidcock (Ineos) și Chris Froome (Israel Start Up Nation). Grupul fruntaș a primit liber de la pluton și la intrarea pe L'Alpe d'Huez evadarea avea un avans de peste 5 minute.

Tom Pidcock, victoria carierei pe L'Alpe d'Huez

Pidcock, Froome și Louis Meintjes (Intermarche) au fost cei mai puternici oameni din evadare și s-au desprins de restul rutierilor care au muncit în față. Cu aproape 11 kilometri rămași de parcurs, Tom Pidcock a atacat, iar Meintjes și Froome nu au avut răspuns.
Tânărul rutier de la Ineos a mers excelent pe L'Alpe d'Huez și nu a mai putut fi ajuns până la final. Louis Meintjes a terminat al doilea, la 48 de secunde de învingător, iar podiumul a fost completat de Chris Froome, un rezultat lăudabil pentru cvadruplul câștigător al Turului Franței.
Așadar, Tom Pidcock a obținut victoria carierei, la chiar prima sa participare în Turul Franței. Specialist de ciclocross și mountain-bike, britanicul de 22 de ani mai avea numai o victorie în ciclismul pe șosea, el câștigând De Brabantse Pijl în 2021. Deși părea mai degrabă un rutier de clasice, Pidcock a demonstrat că se poate cățăra impecabil, iar o transformare a sa într-un om de general pe viitor este plauzibilă, mai ales că este foarte tânăr.

Vingegaard și-a păstrat fără probleme tricoul galben

În grupul favoriților, Jumbo Visma a făcut din nou legea, iar pe trena lui Van Aert, Roglic sau Kruijswijk, oameni cu Vlasov, Lutsenko sau Quintana au rămas în urmă. Apoi a trecut la treabă Sepp Kuss, iar Romain Bardet și Adam Yates au dat și ei distanță.
Cu aproximativ 4 kilometri înainte de finish, Tadej Pogacar a ieșit la rampă și a atacat fulgerător. Numai Jonas Vingegaard a reușit să-i ia roata, dar a fost suficient pentru ca slovenul să renunțe destul de repede, astfel că Geraint Thomas a avut răgazul de a reveni lângă cei doi.
Pogacar a încercat din nou cu doi kilometri înainte de finish, dar nici de această dată nu a avut sorți de izbândă, Vingegaard urmându-l fără probleme. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos, astfel că danezul de la Jumbo Visma a trecut cu brio primut test la care a fost supus având tricoul galben pe umeri. Pogacar, care a urcat pe locul doi la general după ce Bardet a pierdut timp prețios, va trebui să aștepte până în ultima săptămână pentru a încerca să-și recâștige poziția de lider.
Etapa a 13-a va fi una lungă, traseul dintre Bourg d'Oisans și Saint-Etienne măsurând 192,6 kilometri. Rutierii vor avea de trecut peste două cățărări de categoria a 3-a și una de categoria a 2-a, astfel că nu este de așteptat să se creeze ecarturi între oamenii de general. Cel mai probabil, evadarea va avea o șansă bună la victorie.
picture

Tour de France 2022 – Stage 13 route profile

Credit imagine: Eurosport

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo