Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Pogacar, despre contratimpul lui Vingegaard + de ce a capotat pe Col de la Loze

Cristian Mihală

Publicat 21/07/2023 la 11:04 GMT+3

Tadej Pogacar a analizat ultimele zile din Turul Franţei, în care a clacat sub presiunea pusă de Jonas Vingegaard, danezul care în acest moment are de îndeplinit o simplă formalitate pentru a duce tricoul galben la Paris.

Jonas Vingegaard vs Tadej Pogacar | Tour de France 2023

Credit imagine: Marko Popovic

După două săptămâni din Le Tour 2023, diferenţa dintre primii doi clasaţi la general era de doar 10 secunde şi specialiştii anticipau o bătălie pe muchie de cuţit până la final pentru desemnarea învingătorului.
Nu a fost cazul, Vingegaard dând reprezentaţie la contratimp, unde i-a luat un minut şi 38 de secunde lui Pogi. Asta în contextul în care slovenul a făcut o cursă respectabilă, dovadă faptul că a venit cu peste un minute în faţa lui Wout Van Aert, un specialist al disciplinei (locul 3 în acea etapă).
Turul Franţei părea închis după acea rundă, dar a doua zi, în etapa în care pe final a apărut "monstrul" Col de la Loze, Pogacar a capotat. El se află acum la peste 7 minute în spatele liderului Vingegaard şi a admis că danezul a fost superior. Tadej nu ştie, însă, ce s-a întâmplat cu el miercuri, deşi o explicaţie pentru timpul pierdut poate sta şi în căzătura suferită la începutul rundei. Cert e că slovenul nu a avut parte de un Tur al Franţei aşa cum visa, pregătirea lui fiind serios afectată de căzătura din Liege-Bastogne-Liege, în urma căreia a suferit o intervenţie chirurgicală la încheietura mâinii.
"Firește, am fost dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat la contratimp. Sincer, nu cred că am făcut o cursă slabă, dar Jonas a fost mai puternic și nu există altă variantă decât să-l felicit pentru ceea ce face.
Sunt foarte dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat a doua zi, pe Col de la Loze, cine nu ar fi? Nu am explicaţii pentru acea etapă, dar pot fi fericit per total, pentru că a fost un Tur al Franţei bun. Am venit aici după o accidentare, fără prea mult antrenament. La început, am fost optimist, m-am simţit foarte bine în primele două săptămâni. Dar probabil că pregătirea mea nu a fost ideală pentru Le Tour", a explicat Pogacar, citat de Cycling Up To Date.

Pogacar vrea locul doi la genereal şi victoria de etapă, sâmbătă, în Turul Franţei

A mai rămas o singură etapă montană din Turul Franţei 2023, în care se pot înregistra diferenţe între oamenii de general: sâmbătă se va afla configuraţia finală a Le Tour.
Pogi visează la victoria de etapă şi spune că, locurile 2-3 la general (locotenentul Adam Yates completează podiumul, în acest moment) reprezintă o zestre respectabilă pentru UAE.
"Sunt bucuros că sunt pe 2 la general, dacă mă uit la imaginea de ansamblu. A fost un Tur al Franţei bun pentru noi, am purtat tricoul galben câteva zile, am reuşit două victorii de etapă şi putem pune doi oameni pe podiumul general, la Paris. Avem o echipă fantastică şi vom încerca să obţinem o nouă victorie de etapă şi să ne securizăm locurile 2 şi 3 la general", a mai spus slovenul.
În ultimii ani, Pogacar s-a concentrat exclusiv asupra pregătirii Turului Franţei, bifând în această perioadă o mulţime de victorii în clasice (are nu mai puţin de 4 "monumente" în CV: două Il Lombardia, Turul Flandrei şi Liege-Bastogne-Liege).
În schimb, Pogi a ignorat Giro şi Vuelta, fiind foarte complicat să facă două mari tururi la cel mai înalt nivel în acelaşi sezon. Locul 3 în Turul Spaniei, în 2019, la singura sa participare, Tadej a admis că pe viitor va concura pentru tricoul roşu, respectiv roz.
"Nu cred că voi face Vuelta de anul acesta, dar îmi doresc foarte mult să mă întorc acolo pe viitor. Îmi doresc să particip şi în Giro, dar nu mă grăbesc, am timp. Sunt două mari tururi care sunt importante în istoria ciclismului și, firește, vreau să le experimentez. Dar timpul este încă de partea mea, din fericire", a concluzionat liderul UAE.
Tour de France 2023 - Stage 19 profile
Runda 19 din Turul Franţei propune 172,8 kilometri şi 1950 de metri diferenţă de nivel. Deşi există doar două căţărări repertoriate, terenul este ideal pentru evadare, mai ales în contextul în care mulţi sprinteri au părăsit deja Le Tour, iar puţine echipe îşi vor asuma trena.
E ultima şansă pentru rutieri ca Mathieu Van der Poel, Magnus Cort, Matej Mohoric, Christophe Laporte, Jasper Stuyven, Julian Alaphilippe sau Fred Wright să se remarce, astfel că ne aşteptăm la o evadare puternică.
Cheia va sta la Alpecin: dacă îl va infiltra pe Van der Poel în evadare (sau chiar pe Soren Kragh Andersen), nu va mai duce trena pentru prinderea atacanţilor zilei. La un sprint masiv, Philipsen ar pleca din postura de mare favorit, dar etapa e greu de controlat.
Etapa de azi este în direct pe Eurosport 1 şi în aplicaţia Eurosport, începând cu ora 14:00.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo