Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vingegaard i-a dat lovitura de grație lui Pogacar în Turul Franței, într-o etapă câștigată de Gall

Nicu Savin

Publicat 19/07/2023 la 18:43 GMT+3

Jonas Vingegaard a făcut un pas uriaș spre câștigarea celui dea-l doilea tricou galben consecutiv în Turul Franței. Danezul a profitat de o nouă zi dezastruoasă a lui Tadej Pogacar și a câltigat aproape 6 minute în raport cu slovenul. Etapa a 17-a a fost câștigată din evadare de Felix Gall care este la prima izbândă de acest fel într-un mare tur.

Momentul în care Pogacar a capotat pe Col de la Loze, în etapa a 17-a din Turul Franței

Turul Franței 2023 a fost o competiție palpitantă timp de două săptămâni, dar suspansul a fost anihilat după primele două etape din ultima săptămână. Vingegaard a dat recital la contratimpul de ieri și i-a luat un minut și 38 de secunde lui Pogacar. Slovenul spunea că Turul nu s-a terminat, dar azi și-a arătat încă o dată limitele și liderul de la Jumbo Visma și-a asigurat în proporție de 99% câștigarea tricoului galben.
"Etapa Regină" s-a terminat la doar 7,5 kilometri de vârful Col de la Loze, un "monstru" de 28,3 km cu o pantă medie de 5,8% (pe unele porțiuni panta a atins și 13%). Până la ultima ascensiune lucrurile s-au desfășurat cum era de așteptat. Evadarea s-a format foarte greu, după aproximativ 50 de kilometri, iar grupul fruntaș a fost format din 28 de oameni.
La intrarea pe Col de la Loze mai erau 18 rutieri în frunte, dar grupul s-a rarefiat treptat. Felix Gall a luat cursa pe cont propriu când mai erau aproximativ 6 kilometri până în vârf. Austriacul de 25 de ani a mers impecabil și înainte de coborârea finală avea un avans de 20 de secunde față de Simon Yates (Jayco), suficient pentru a-și asigura victoria de etapă.
Rutierul de la AG2R a trecut linia de sosire cu 34 secunde în fața lui Yates și a obținut astfel cel mai important succes al carierei. De altfel, este doar a doua victorie pentru Gall la profesioniști, prima fiind obținută înainte de Turul Franței, în etapa a 4-a din Turul Elveției. Podiumul etapei a fost completat de Pello Bilbao (Bahrain).

Jonas Vingegaard a profitat de capotarea lui Pogacar și este ca și câștigător al tricoului galben în Turul Franței 2023

Lucruri mult mai importante s-au întâmplat în grupul favoriților. Toată lumea se aștepta ca Tadej Pogacar să-l atace pe Vingegaard, dar slovenul a capotat complet pe Col de la Loze. Când mai erau puțin peste 7 kilometri până în vârf, liderul de la UAE a rămas în urmă, iar vestea a ajuns repede la urechile celor de la Jumbo Visma, care au forțat.
Pe trena lui Sep Kuss diferența dintre Pogacar și grupul favoriților a crescut constant, iar prăpastia s-a adâncit și mai mult când Jonas Vingegaard a accelerat și el.
Danezul părea că are timp și pentru victoria de etapă, dar nu a fost cazul. Totuși, tricoul galben a terminat pe locul 4, la un minut și 52 de secunde de învingător, dar cu aproape 6 minute mai repede decât Pogacar, care a suferit enorm în ultimii kilometri. Astfel, avansul lui Vingegaard în clasamentul general este de 7 minute și 35 de secunde și numai o nenorocire l-ar putea face să piardă tricoul galben. Pogacar va trebui să se mulțumească din nou cu locul secund, la fel ca anul trecut, asta dacă nu cumva resursele sale s-au terminat complet și va cădea și mai mult în clasament până la Paris.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo