Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Își bate joc Bora de șansele lui Jai Hindley la tricoul roz?

Cristian Mihală

Publicat 25/05/2022 la 12:29 GMT+3

Jai Hindley e la doar 3 secunde de Richard Carapaz în clasamentul general al Giro, dar şansele australianului la tricoul roz ar putea fi compromise de strategia falimentară a echipei sale, Bora. Aceasta a avut o strategie de neînţeles în runda de ieri.

Jai Hindley und Richard Carapaz im Sprintduell beim Giro d'Italia 2022

Credit imagine: Getty Images

LG Giro 4
Toate emoțiile din Giro de pe Eurosport și Eurosport Player vă sunt oferite de LG
Principalul atu al lui Hindley înainte de ultima săptămână din Giro părea reprezentat de echipă. Ineos a venit cu Pavel Sivakov, Jonathan Castroviejo sau Richie Porte ca locotenenți ai lui Carapaz, dar toți sunt departe de forma optimă.
Acest lucru a fost evident sâmbătă, în etapa terminată la Torino, când Bora l-a izolat complet pe Carapaz de coechipierii săi cu o trenă furibundă. Problema e că ecuadorianul a rezistat, ba mai mult, nu a părut niciodată că pierde controlul cursei.
Totuși, o astfel de strategie de hărțuire permanentă poate să producă pagube însemnate pentru Carapaz, mai ales că vorbim de foarte multă oboseală acumulată, după peste două săptămâni de cursă. E nevoie ca sud-americanul să aibă o zi mai proastă și Buchmann, Kelderman și Kamna se vor asigura că Hindley e în poziția ideală pentru a câștiga tricoul roz.

Tactica lui Bora din Giro, de neînţeles

Asta în teorie, pentru că ceea ce a făcut ieri Bora a fost de neînţeles. În cea mai grea etapă de până acum din Giro (unii o consideră chiar runda "regină"), echipa germană şi-a trimsi doi oameni în evadare: pe puternicii Lennard Kamna şi Wilco Kelderman. Unii s-au gândit că cei doi au fost plantaţi printre atacatori cu unicul scop de a-l ajuta pe Hindley când atacă, însă strategia nu a fost atât de complexă: ambii au avut ca scop victoria de etapă, o miză mult prea mică având în vedere ce poate obţine Hindley.
Fractura de logică în tactica nemţilor a fost sesizată şi de Adam Blythe, fostul rutier de la BMC, Orica-GreenEDGE, Tinkoff şi Lotto-Soudal. Chiar dacă ieri Ineos probabil nu ar fi putut să fie destabilizată, echipa lui Carapaz a făcut legea. Dar, mai important, doi dintre cei mai importanţi coechipieri ai lui Hindley s-au epuizat inutil, în loc să fie proaspeţi pentru ultimele 3 etape de munte, când liderul incontestabil al Bora va ataca fără îndoială tricoul roz.
"Îl ai pe Hindley într-o poziţie excelentă la general, un rutier care ţi-a arătat că e capabil să zboare peste căţărări. Şi tu îţi trimiţi oameni în evadare, cu scop clar să câştige etapa? Nu ştiu ce e mai important pentru ei în momentul de faţă, sincer. Echipa îi spune pe de-o parte lui Jai: "Eşti liderul nostru, te susţinem necondiţionat", dar trimite oameni puternici în evadare pentru victorii de etapă. Dacă ar merge să obţină ambele obiective nu ar fi nimic de comentat, dar astăzi s-a văzut clar că nu se poate. Dincolo de faptul că nu au putut să îl mai ajute pe Hindley când au fost prinşi de grupul favoriţilor, cei doi - în special Kamna - vor fi foarte obosiţi pentru rundele viitoare. Dacă aş fi Hindley, aş pune piciorul în prag: "Opriţi-vă din a mai alerga după victorii de etapă, eu pot câştiga Giro! Putem câştiga această cursă, dar doar împreună". E neplăcut pentru Jai să fie în situaţia în care e şi colegii săi, Kelderman sau Kamna să îi spună: "Nu am picioare azi să te mai ajut". După ce ieri au fost în evadare. În locul lui, aş turba dacă s-ar întâmpla aşa ceva", a explicat Blyte pentru Eurosport.
Diferenţa de doar 3 secunde dintre liderul Carapaz şi Hindley, după 16 etape, e cea mai mică din ultimii 59 de ani. Tocmai în 1963, în acest moment al cursei aveam o diferenţă mai mică între primii doi clasaţi: Diego Ronchini avea un avans de doar două secunde în faţa lui Vittorio Adorni. În cele din urmă Franco Balmamion a câştigat acea ediţie, după o prestaţie magistrală în runda cu numărul 19.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo