Ultima etapă din Giro 2021 a propus un contratimp de 30 de kilometri, pe un traseu perfect plat. În aceste condiții, marele favorit era Filipo Ganna, campionul mondial al probei. Deși foarte obosit după ce a muncit pentru echipă timp de 3 săptămâni, italianul a stabilit timpul de referință al zilei, chiar dacă a întâmpinat unele probleme mecanice și a fost nevoit să schimbe bicicleta.
Totuși, Ganna a avut și o mare doză de șansă pentru a termina pe primul loc. Remi Cavagna (Deceuninck Quick Step) a mers foarte bine și se părea că îi va bate timpul lui Ganna. Francezul a ratat însă unul dintre ultimele viraje și a căzut peste grilajele de pe marginea drumului. Deși nu s-a accidentat, Cavagna a pierdut timp prețios și a terminat la 13 secunde distanță de Ganna.
Edoardo Affini (Jumbo Visma) a completat podiumul etapei, având un timp cu numai o secundă mai slab decât cel al lui Cavagna.
Ciclism
Bernal a revenit pe bicicletă, la 5 luni după oribilul accident suferit! Mesajul columbianului
09/06/2022 LA 13:03

Egan Bernal a câștigat Giro 2021

În ceea ce privește bătălia pentru tricoul roz nu a fost loc de surprize. Egan Bernal avea aproape 2 minute avans față de Damiano Caruso și numai o catastrofă ar fi făcut ca liderul lui Ineos să piardă acest avantaj. Caruso a fost mai rapid cu 30 de secunde, dar acest lucru nu a mai contat, Bernal încheind fără emoții pe prima poziție la general.
Așadar, Egan Bernal câștigă al 2-lea mare tur din carieră, după ce s-a impus și în Turul Franței din 2019. Pe lângă tricoul roz, columbianul va merge acasă și cu cel destinat celui mai bun tânăr, el neavând decât 24 de ani.
Bernal a demonstrat în acest Giro că dacă e la 100% din punct de vedere fizic poate livra cele mai bune rezultate. În rarele momente când columbianul a arătat sincope, echipa l-a salvat și l-a ajutat să reducă la maxim pierderile, astfel că cei de la Ineos au arătat încă o dată că sunt una dintre cele mai bine organizate echipe din lume. De altfel, Ineos câștigă pentru a 2-a oară la rând Turul Italiei, după ce anul trecut Tao Geogheghan Hart a terminat primul la general.
Bernal este al 2-lea columbian din istorie care se impune în Turul Italiei. Primul a fost Nairo Quintana, în 2014.
Damiano Caruso a terminat pe locul secund, un rezultat echivalent o victorie. Italianul a venit inițial în Giro ca și locotenent al lui Mikel Landa, însă după abandonul ibericului a primit libertate și a impresionat în evoluții, care au fost mai bune decât cele ale lui Pello Bilbao, teoretic al 2-lea om cu pretenții la general din echipa britanică.
Simon Yates a încheiat pe locul 3 în clasamentul general, un rezultat destul de bun, dar parcă așteptările erau mai mari pentru englezul de la Bike Exchange. Yates a avut câteva momente în care a demonstrat că îi poate pune probleme lui Bernal, dar în 2 ultimele etape montane și-a arătta limitele.
Clasamentul final din Giro 2021
Ceilalți rutieri care nu pleacă cu mâna goală din Giro 2021 sunt Peter Sagan (Bora Hansgrohe) și Geoffrey Bouchard (AG2R). Slovacul a câștigat clasamentul pe puncte, devansându-i pe Davide Cimolai (Israel Start Up Nation) și Fernando Gaviria (UAE). Sagan a profitat și de faptul că principalii sprinteri care aveau șanse la trioul cyclame (Caleb Ewan sau Tim Merlier) au abandonat pe parcurs. Așadar, Sagan câștigă un tricou distinctiv și în Giro, după ce și-a adăugat în palmares de 7 ori tricoul verde în Turul Franței.
Clasamentul tricoului cyclame
https://i.eurosport.com/2021/05/30/3142592.jpg
Lui Geoffrey Bouchard i-a revenit tricoul destinat celui mai bun cățărător. Francezul a fost mai mereu prezent în evadări și a adunat 186 de puncte, cu mult peste ocupantul locului secund, Egan Bernal (140 de puncte).
Clasamentul cățărătorilor
https://i.eurosport.com/2021/05/30/3142608.jpg
Aceasta a fost povestea primului mare tur al anului, unul care a produs un spectacol agreabil în cea mai mare parte a timpului. Lumea ciclismului își va îndrepta acum atenția către Turul Franței, care va porni la drum în mai puțin de o lună, și care va fi, de asemenea, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Ciclism
Strade Bianche 2022. 3 mari favoriți, într-una dintre cele mai spectaculoase clasice din an
03/03/2022 LA 12:50
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
25/01/2022 LA 12:33