Primul mare tur al anului va fi Giro d'Italia, care se va desfășura în perioada 9-30 mai. Aceasta va fi cea de-a 104-a ediție a Turului Italiei și a 90-a de când tricoul roz a devenit semn distinctiv pentru lider, respectiv câștigătorul competiției la general. Startul se va da în Piemont, pentru a se marca 160 de ani de la unificarea Italiei.
Pe parcursul celor 21 de etape, rutierii vor parcurge un total de 3450 de kilometri. Cursa va începe cu un contratimp scurt, de numai 9 kilometri, pe un traseu plat, la Torino. Tot cu o probă contracronometru se va și încheia Turul Italiei, tot pe un traseu fără dificultăți, dar ceva mai lung: 29,4 kilometri, la Milano.
https://i.eurosport.com/2018/05/19/2338165.png
Turul Spaniei
Remco Evenepoel, victorie superbă în etapa a 18-a din Vuelta! Belgianul, lider autoritar la general
08/09/2022 LA 15:18

Taseul din Giro 2021 | 6 etape cu finsih cățărare

Așadar, nu vom avea parte de contratimp în cățărare, ceea ce înseamnă că diferențele între rutierii de general se vor face în munți. 6 din cele 21 de etape se vor încheia cu finish în cățărare, cea mai atractivă fiind cea de-a 13-a, care se va încheia pe Zoncolan (14,1 km/8,5 %-ultimii 2 kilometri cu pantă de 13%), una dintre cele mai renumite ascensiuni din ciclismul mondial.
Etapa regină va fi etapa a 16-a, una în care se va urca pe rând pe Passo Fedaia, Passo Pordoi și Passo di Giau în Dolomiți. înainte de coborârea până la sosirea din Cortina d´Ampezzo, stațiunea care va organiza Jocurile Olimpice de iarnă din 2026. În această etapă va fi atinsă și Cima Copi (cel mai înalt punct atins pe parcursul competiției) - Passo Pardoi (2.239 m).
În a 3-a săptămână vom avea parte de cățărări mai puțin cunoscute în Alpi, dar care ar putea fi decisive pentru stabilirea clasamentului general: Sega di Aia (etapa a 17-a), Alpe di Mera (granița cu Elveția-etapa a 19-a) și Valle Spluga (etapa a 20-a).
https://i.eurosport.com/2019/03/09/2539563.jpg

Traseul din Giro 2021 | Etapa a 11-a, un Strade Bianche în miniatură

Una dintre cele mai așteptate etape de la această ediție va fi cea de-a 11-a, în Toscana, între Perugia și Montalcino. Aceasta va fi asemănătoare clasicei Strade Bianche, deoarece va avea multe porțiuni de drum neasfaltat. Jumătate din ultimii 70 de kilometri ai cursei vor fi parcurși pe drumuri cu piatră cubică, ceea ce s-ar putea transforma într-un coșmar pentru mulți rutieri cu pretenții de general, mai ales dacă vremea va fi potrivnică.
Și etapa a 9-a are un finish extrem de interesant, ultimii 2 kilometri fiind tot pe pavate, dar acolo nu se vor putea face, teoretic, mari diferențe între rutierii de general, așa cum s-ar putea întâmpla în cea de-a 11-a.
Sprinterii vor avea și ei șansele lor, cel puțin 6 etape părând a fi destinate a se încheia la sprint masiv, asta dacă vântul nu le va juca feste celor mai rapizi dintre rutieri.
Câștigătorul de anul trecut, britanicul Tao Geoghegan Hart, nu-și va putea apăra titlul, Ineos hotărând să meargă cu Egan Bernal ca lider în acest an. Vincenzo Nibali (Trek Segafredo), Mikel Landa (Bahrein Victorious), Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step-dacă se va reface după accidentare) sau Thibaut Pinot (Groupama FDJ) sunt alți rutieri care se visează purtând tricoul roz pe podiumul de la Milano.
Turul Spaniei
Rigoberto Uran, victorie din evadare în etapa a 17-a din Vuelta! Evenepoel rămâne lider la general
07/09/2022 LA 15:12
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40