Mathieu Van Der Poel a respectat previziunile specialiștilor și a câștigat prima etapă din Turul Italiei, desfășurată pe teritoriul Ungariei.
Giro 2022 a pornit la drum de la Budapesta și prima etapă s-a desfășurat așa cum era de așteptat. Doar doi rutieri s-au încumetat să plece în evadare. Mattia Bais și Filippo Tagliani, ambii de la Drone Hopper - Androni Giocattoli, au animat cursa timp de 180 de kilometri, dar deși au avut și un avans de 10 minute la un moment dat nu au rezistat până la final.

Moment savuros în prima etapă din Giro! Călăreții au rulat în paralel cu rutierii

Turul Italiei
Rezumatul etapei a 12-a din Giro, câștigată de italianul Stefano Oldani
ACUM 3 ORE
Cei doi evadați au fost ajunși de pluton cu 14 klilometri înainte de finish și totul s-a decis pe cățărarea finală de la Visegrad (5,5 kilometri cu 4,2% pantă medie).
Lawrence Naesen (AG2R) a încercat un atac timpuriu pe ascensiunea finală, iar la scurt timp a fost urmat de Lennard Kamna (Bora), care a trecut furibund pe lângă el și a pus câteva secunde față de pluton. Germanul s-a sufocat însă în ultimul kilometru și totul s-a decis la un sprint între cei mai puternici oameni din pluton.

Mathieu Van Der Poel, primul lider din Giro 2022

Mathieu Van Der Poel (Alpecin) a fost imperial și l-a învins pe Binian Girmay (Intermarche). Locul 3 a fost ocupat de Pello Bilbao (Bahrain). Marele Perdant a fost Caleb Ewan, care a rezistat pe cățărarea finală, dar a căzut cu aproximativ 100 de metri înainte de finish, când era pe poziția a 3-a.
Mathieu Van Der Poel a devenit astfel al 17-lea olandez care obține o victorie în Giro. Ultimul fusese Taco Van Der Hoord, la ediția precedentă. În același timp, rutierul de la Alpecin devine al 11-lea om din istorie care îmbracă tricoul de lider la primele două mari tururi la care ia startul în carieră. Olandezul a purtat tricoul galben la ediția din 2021 a Turului Franței.
Van Der Poel și-a îndeplinit astfel principalul obiectiv pentru această ediție a Turului Italiei, acela de a câștiga o etapă și a îmbrăca tricoul roz. Olandezul are toate șansele să păstreze această distincție până când plutonul se va muta în Italia, deoarece următoarele două etape de pe teritoriul Ungariei sunt fără dificultăți.
Etapa a 2-a presupune primul din cele două contratimpuri de la această ediție. Va fi unul scurt, de numai 9,2 kilometri, pe un traseu plat, la Budapesta. Astfel, nu e de așteptat să se facă mari diferențe între favoriții la general.

Cum arată profilul etapei a 2-a din Turul Italiei, care cuprinde un contratimp individual de 9,2 km

Turul Italiei
Stefano Oldani a obținut prima victorie a carierei! Italianul s-a impus în etapa a 12-a din Giro
ACUM 5 ORE
Turul Italiei
Plutonul din Giro i-a adus un omagiu lui Wouter Weylandt! Momente emoționante în etapa a 12-a
ACUM 6 ORE