Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Santiago Buitrago, victorie spectaculoasă în etapa a 17-a din Giro! Favoriții au făcut meci egal

Nicu Savin

Publicat 25/05/2022 la 18:20 GMT+3

Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) a făcut cursa vieții în etapa a 17-a din Giro și a trecut solitar linia de sosire, după un atac dat, din evadare, pe ultima ascensiune a zilei. Podiumul a fost completat de Gijs Leemreize (Jumbo Visma) și Jan Hirt (Intermarche).

Buitrago wint_copy

Credit imagine: Eurosport

Etapa a 17-a din Giro a fost una extrem de spectaculoasă. O evadare numeroasă (25 de rutieri) s-a format în prima parte a cursei, iar plutonul i-a dat liber, cel mai bine clasat la general din grupul fruntaș fiind Jan Hirt, câștigătorul rundei de ieri, aflat la aproape 8 minute de liderul Richard Carapaz.
LG Giro 1
Toate emoțiile din Giro de pe Eurosport și Eurosport Player vă sunt oferite de LG
Deși spre final au fost două cățărări de categoria 1, Mathieu Van Der Poel (Alpecin Fenix), s-a încumetat să atace din evadare încă înainte de prima dintre ele. Olandezul a fost apoi ajuns de Alessandro Covi, Guillaume Martin și Felix Gall, dar cei 3 au cedat pe rând.
Pe ultima ascensiune (Monterovere), Van Der Poel era încă în frunte, dar urmat de aproape de Gijs Leemreize (Jumbo Visma), în timp ce un grup de 3 rutieri se afla la peste un minut în spatele primilor doi. Van Der Poel și-a arătat limitele pe o cățărare atât de grea și a rămas în scurt timp în urma lui Leemreize, care era de acum amenințat de Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), cel care a atacat din grupul urmăritor.

Santiago Buitrago, victoria carierei, în etapa a 17-a din Giro

Buitrago a mers excelent și l-a depășit pe Leemreize fix în vârful ascensiunii Monterovere, iar pe coborâre a pus un avans liniștitor față de olandez. Leemreize nu a mai putut face nimic pentru a reveni, iar Santiago Buitrago a câștigat cu un avans de 20 de secunde.
Așadar, după locul doi ocupat în etapa a 15-a, Buitrago a obținut victoria carierei, prima într-un mare tur. De altfel, columbianul mai câștigase o singură cursă la profesioniști până acum, o etapă în Turul Arabiei Saudite la începutul acestui an. Leemreize a venit pe doi, iar podiumul a fost completat de Jan Hirt.
În grupul favoriților, Carapaz a fost protejat ca la carte de coechipierii de la Ineos până spre final, iar celelalte echipe nu au avut forța unui atac, astfel că ecuadurianul a trecut cu bine și peste această etapă. Avansul său în clasamentul general este însă unul fragil, doar 3 secunde față de Jai Hindley, care a a ajuns în același timp cu purtătorul tricoului roz. Mikel Landa a pierdut câteva secunde față de cei doi pe final, dar a urcat pe locul 3 la general, în fața lui Joao Almeida, care nu a ținut ritmul cu grupul favoriților pe cățărări.
Etapa a 18-a va fi una fără dificultăți majore, pe traseu apărând doar două cățărări de categoria a 4-a. Astfel, sprinterii care mai au forță în picioare sunt așteptați să se bată pentru victorie, aceasta fiind de altfel ultima etapă în care aceștia pot triumfa la această ediție.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo