Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ackermann a câștigat ultima etapă din Vuelta 2020! Roglic, tricou roșu la Madrid

Cristian Mihală

Actualizat 08/11/2020 la 18:21 GMT+2

Pascal Ackermann a câștigat a doua sa etapă din Vuelta 2020, după ce l-a învins la sprint pe Sam Bennett. Primoz Roglic a câștigat generalul, ziua de azi fiind una de promenadă pentru rutierii de general.

Pascal Ackermann (oben) gewinnt die Schlussetappe in Madrid

Credit imagine: Eurosport

Etapa a 18-a din Turul Spaniei a fost una de gală, în care singura miză era victoria la sprint, pentru oamenii rapizi care au îndurat aproape trei săptămâni cu prea puține ocazii să strălucească.
După ce s-a impus în runda a 9-a în urma declasării lui Sam Bennett, Pascal Ackermann (Bora) l-a învins în luptă directă pe irlandezul care a câștigat tricoul verde în Turul Franței.
Germanul a fost lansat perfect de echipa sa și a deschis sprintul devreme. Toți se așteptau să nu păstreze ritmul și să fie întrecut de sprinterul lui Quick Step, dar neamțul a rezistat impresionant. Victoria s-a acordat la foto-finish, unde Ackermann a avut un vârf de roată înaintea marelui său rival din Vuelta.
Ackermann ajunge astfel la 4 victorii de etapă în marile tururi, după ce în 2019 câștigase două runde și tricoul pe puncte în Giro.

Roglic, la al doilea mare tur din carieră

După ce a pierdut dramatic Turul Franţei, în penultima etapă, în faţa conaţionalului Pogacar, liderul Jumbo-Visma nu mai iartă nimic. A reuşit 4 victorii de etapă şi 3 locuri doi în Turul Spaniei, după ce, înainte de această competiţie, câştigase şi primul "monument" al carierei, Liege-Bastogne-Liege. Roglic îşi trece în palmares astfel a doua victorie într-un mare tur, după ce în 2019 se impusese de asemenea în Vuelta.
Fără îndoială slovenul a fost cel mai puternic rutier din Turul Spaniei, dar un fapt interesant ne arată că secundele de bonificaţie au jucat un rol important. Rutierul de la Jumbo-Visma a adunat 48 de secunde bonus (ca urmare a clasării între primii), în timp ce Carapaz a cumulat, de-a lungul etapelor, doar 16 secunde bonus. O diferenţă de 32 de secunde, în contextul în care clasamentul real arată un avans de doar 24 de secunde. Astfel, un calcul sec (evident că probabil cursa s-ar fi desfăşurat altfel fără secunde de bonificaţie, Roglic nu ar fi făcut un joc de aşteptare) ne arată că Richard Carapaz a obţinut, strict pe şosea, un avans de 8 secunde în raport cu Roglic.
De menţionat că Roglic a dat de înţeles, după etapa de ieri, că nu a răspuns atacului dat de Carapaz în ultimii doi kilometri pentru a nu se expune. El ştia foarte bine că dacă realizează numărul de watti din acel moment, nu poate pierde tricoul roşu. În schimb, dacă ar fi încercat să rămână lângă ecuadorian, intra într-o zonă necunoscută. Ar fi putut să se suprasolicite și să clacheze, urmând a pierde mult mai mult timp.
"E întotdeauna bine pentru cursă când finalul e palpitant. Ştiam ce avans am la general şi mi-am dat seama că, dacă merg în tempoul meu, voi rămâne în roşu când trec linia de sosire. Nu a fost totul sub control în această etapă, mai ales pe final, dar ne-am îndeplinit obiectivul", a spus Roglic la finalul etapei de sâmbătă.
Victoria lui Roglic nu ar fi fost posibilă fără ajutorul coechipierilor de la Jumbo Visma, de departe forța care a dominat ciclismul mondial în 2020. Slovenul a vorbit la superlativ despre coechipierii lui.
"Toată echipa e specială și am făcut lucruri mari pe toată durata acestui an. În această Vuelta, băieții au tras de ei chiar dacă unii nu au fost în cele mai bune momente. Am făcut tot ce a depins de noi și e o performanță remarcabilă. Sunt fericit și mândru că fac parte dintr-o asemenea echipă. Când câștigi, înveți cum să te bucuri, dar nu pot să spun că te obișnuiești. E un sentiment special și nu se poate compara cu anul trecut. Ambele sunt momente foarte speciale", a mai spus Roglic.
Roglic şi-a trecut în palmares şi clasamentul pe puncte, adunând 204 puncte, cu mult peste al doilea clasat, de asemenea Carapaz (133).
Tricoul de cel mai bun căţărător i-a "scăpat", acesta mergând în dreptul temerarului Guillaume Martin, care, după un Tur al Franţei excelent, a confirmat că e un căţărător redutabil. Cel mai bun tânăr în Vuelta este Enric Mas, locul 5 de la general, care nu a avut adversar în acest clasament.
Clasamentul pe echipe a fost câştigat, aşa cum era de aşteptat, de Movistar, Unzue făcând în fiecare mare tur un mare scop din această ierarhie.
Clasament etapă
etapa
Clasament general
general
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo